Το γκολ που έκρινε ακριβώς πριν από ένα χρόνο (13/7/2014), τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο θρυλικό «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν και υπογραφή της αίσθησης για τη Γερμανία των ημερών μας! Συχνά στην εποχή μας, λοιπόν, όπως και στο παιχνίδι που έκρινε την κορυφαία διοργάνωση, η Γερμανία δεν είναι η σκληρή, ανέραστη ομάδα-παράγωγο δυναμισμού και μόνο όπως σε άλλες εποχές… Χωρίς βέβαια να… εκστασιαζόμαστε από τον λυρισμό της, βλέπουμε ενδεκάδα, πάντα αποφασιστική (ως γερμανική!) αλλά και με υψηλό (σίγουρα υψηλότερο από άλλες, μακρινές και όχι μόνο, εποχές!) δείκτη τεχνικής… Αρα και το γκολ, λοιπόν, που έκρινε τον τελικό με την Αργεντινή, τέτοια ημέρα πριν από ένα χρόνο, δεν παραπέμπει σε… κοινό γερμανικό γκολ!
Θυμηθείτε στοιχεία της επιτυχίας των... μεταλλαγμένων Γερμανών:
Προσπάθεια-ελιγμός του Σέρλε από αριστερά στο 23΄ της παράτασης, γλυκιά σέντρα στην περιοχή όπου ο Γκέτσε κόλλησε την μπάλα στο στήθος έπιασε σουτ στην κίνηση και πέτυχε το γκολ-διαβατήριο για την τέταρτη κατάκτηση Παγκοσμίου κυπέλλου από τους… δανειστές μας (σ.σ.: συγγνώμη, αποσύρω την τελευταία λέξη για να μη σας χαλάσω τη διάθεση!). Τόσο ως Δυτική όσο και ως ενιαία Γερμανία, λοιπόν, επίσης το είχαν κάνει δικό τους το 1954, το 1974 και το 1990.
Είχε προηγηθεί το εκκωφαντικό 7-1 με τους Βραζιλιάνους στον ημιτελικό ώστε, πέρυσι στις 13 Ιουλίου, να δούμε τον τρίτο συνεχή τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου που κρίθηκε στην παράταση και τρίτο συνεχή που ανέδειξε νικήτρια ευρωπαϊκή εθνική ομάδα! Προηγούμενοι βασιλιάδες, οι Ιταλοί το 2006 και οι Ισπανοί το 2010.
Πέρυσι, πιο επικίνδυνη, με αντεπιθέσεις, η Αργεντινή στο πρώτο μισάωρο… Ακυρώθηκε ως οφσάιντ γκολ του Ιγκουάιν, ο ίδιος αστόχησε μόνος του με τον Νόιερ (21΄) και στο 43΄ η Γερμανία άγγιξε την επιτυχία, αλλά η κεφαλιά του Χέβεντς έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Δυναμικά μπήκε η Αργεντινή στο δεύτερο ημίχρονο (διαγώνιο σουτ του Μέσι άουτ), όλα έμοιαζαν ικανά να κριθούν στη λεπτομέρεια και φτάσαμε στην παράταση, με τους παίκτες του Λεβ να έχουν τον έλεγχο και καλή ευκαιρία με τον Σέρλε στο πρώτο λεπτό της. Απάντησε ο Παλάσιο με ευκαιρία στο 7΄ πριν ο Γκέτσε πει την τελευταία λέξη!
Ο Μέσι είχε εμπνεύσεις που έμειναν αναξιοποίητες από τους αποδέκτες της μπάλας, χωρίς όμως με την απόδοσή του να φωνάξει «εγώ!» όπως φώναζε ο Μαραντόνα! Επίσης καλύτεροι δίπλα του, οι Μαστσεράνο, Μπίγλια ενώ από τους… αυτοκράτορες και αυτού του Μουντιάλ, ξεχώρισαν, δίπλα στον κορυφαίο Σβαϊνστάιγκερ, οι Γκέτσε, Οζίλ, Νόιερ, Σέρλε.
Υπάρχουν περισσότεροι από ένας λόγοι να θυμόμαστε τον περσινό τελικό! Μεταξύ μας: Κάθε τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου ισοδυναμεί με αυτοσκοπό της αγάπης μας για το ποδόσφαιρο, άρα, ανεξάρτητα από το επίπεδο του θεάματος, θυμόμαστε τα πάντα από όσους είδαμε και θα δούμε!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας