Σε έναν χρόνο ακριβώς από σήμερα, στις 3 Δεκεμβρίου 2022, στο Κατάρ θα έχουν ολοκληρωθεί οι αγώνες των ομίλων και θα ξεκινάει η φάση των νοκ άουτ του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου. Το τουρνουά, σε καθαρά αθλητικό επίπεδο, αναμένεται με ανυπομονησία, όμως η διοργάνωση και η χώρα που τη φιλοξενεί έχουν χάσει από καιρού το παιχνίδι των εντυπώσεων.
Ο Νάσερ Αλ-Χατέρ, εκτελεστικός διευθυντής του «Κατάρ 2022», έχει βγει στην αντεπίθεση τις τελευταίες ημέρες. Δίνει συνεντεύξεις στα μεγαλύτερα δίκτυα του κόσμου και προσπαθεί να «μακιγιάρει» την εικόνα της χώρας του. Στην προσπάθειά του αυτή, διαστρεβλώνει τα δεδομένα και παράλληλα θέτει όρους για την παρακολούθηση της διοργάνωσης.
Χθες, για παράδειγμα, για το θέμα των θανάτων στα εργοτάξια των γηπέδων, ξεσπάθωσε: «Στο Κατάρ έχουν σκοτωθεί μόνο τρεις εργάτες. Τρεις! Είναι δημόσια στοιχεία που ποτέ δεν κρύψαμε. Τα στοιχεία που εμφανίζουν διάφορα μέσα [σ.σ. η αγγλική εφημερίδα Guardian μίλησε πρόσφατα για 6.500 νεκρούς] έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν αρνητική εικόνα για εμάς. Πρόκειται για ανεύθυνη δημοσιογραφία. Λες και στο Κατάρ όλοι οι θάνατοι συμβαίνουν στα εργοτάξια...».
Δύο μέρες νωρίτερα, στον Νάσερ Αλ-Χατέρ είχε γίνει η ίδια ερώτηση -για τους θανάτους των εργατών- από το CNN και δεν παρέθεσε αυτά τα «στοιχεία». Αντιθέτως, σφύριξε αδιάφορα και προτίμησε να υπογραμμίσει την «υπευθυνότητα που έχει δείξει το Κατάρ για να προοδεύσει, να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργατών και την ευημερία τους»...
Η «πρόοδος» του αραβικού αυτού κρατιδίου φαίνεται από τις άβολες απαντήσεις του Αλ-Χατέρ στις ερωτήσεις του CNN για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ. Εκεί ο παράγοντας της διοργάνωσης αρχικά θέλησε να κάνει χιούμορ, ρωτώντας τη δημοσιογράφο «τι είναι η ομοφυλοφιλία;» και κατόπιν είπε: «Ολοι είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά η δημόσια επίδειξη στοργής ξεπερνά τα όρια».
Το Κατάρ «αγόρασε» το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 από τον Ζεπ Μπλάτερ και τους υπόλοιπους «αξιότιμους» παράγοντες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας - και οι σχετικές έρευνες όλως τυχαίως καθυστερούν. Η διοργάνωση δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το αίμα χιλιάδων εργατών έχει βάψει τα θεμέλια των γηπέδων της. Και, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρχουν θεατές πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Στους δεύτερους ανήκουν οι ομοφυλόφιλοι, που θα αναγκαστούν να κρύψουν αυτό που είναι για να μην έχουν προβλήματα με το καθεστώς του Κατάρ. Κατά τ’ άλλα θα είναι μια γιορτή για όλο τον κόσμο...
Το Κατάρ βάζει γραμμές και ορίζει πότε αυτές ξεπερνιούνται. Αυτό συμβαίνει επειδή η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα δεν έχει ορίσει με σαφήνεια και ανθρωπιά τις δικές της γραμμές και δίνει σε οποιονδήποτε «φυσάει το χρήμα» τις διοργανώσεις της. Το ζήτημα είναι καθαρά ηθικό - και δυστυχώς είναι πολλοί που δεν έχουν τέτοιες ανησυχίες στον σύγχρονο κόσμο, ειδικά στα κέντρα αποφάσεων και στις θέσεις επιρροής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας