Ανήκει στους «άγιους», όπως είναι το άλλο όνομα της Σάουθαμπτον, κι αυτό ίσως βοήθησε για την... αγιοποίηση του Σάντιο Μανέ! Ο Σενεγαλέζος επιθετικός πέτυχε το πιο γρήγορο χατ τρικ στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος και αποθεώνεται την τελευταία βδομάδα από Αγγλους, αν και καθαίρεσε τον δικό τους Ρόμπι Φάουλερ, αλλά και συμπατριώτες του στη Δυτική Αφρική, που ζητούν (όπως όλοι μας!) γρήγορες-αποτελεσματικές κινήσεις από τους πολιτικούς για την κοινωνία τους, όπως οι δικές του στο γήπεδο!
Σάουθαμπτον - Αστον Βίλα 6-1 την προηγούμενη αγωνιστική και ο 23χρονος Αφρικανός πέτυχε τα τρία πρώτα γκολ των «αγίων» μέσα σε δύο λεπτά και 56 δευτερόλεπτα! Από το 1994, σε παιχνίδι Λίβερπουλ-Αρσεναλ, ο Ρόμπι Φάουλερ κατείχε το ίδιο ρεκόρ γιατί είχε πετύχει επίσης τρία γκολ σε δύο λεπτά και εβδομήντα δευτερόλεπτα...
Κι αν οι Αγγλοι εργοδότες του εξήντλησαν τον απόηχο του νέου ρεκόρ στην αγωνιστική διάστασή του, η εφημερίδα «Σολέιγ» της Σενεγάλης έδωσε άλλη διάσταση στο «γρήγορο πιστόλι» του Μανέ: «Μακάρι», έγραψε την Τρίτη, «ο πρόεδρος της χώρας μας, Μάκι Σαλ, και ο πρωθυπουργός μας, Μοχάμεντ Ντιόν, να μιμούνται τον Μανέ. Οταν χρειάζεται να κάνουν, σε λίγο χρόνο, πάντα κάτι καλό για την πατρίδα μας, να το καταφέρνουν όπως αυτός».
«Να αγαπάς και να ονειρεύεσαι»
Ο ίδιος χαμογέλασε με νόημα όταν έλαβε ερέθισμα από την «Εφ.Συν.» για το νέο ρεκόρ ταχύτητας στον δρόμο για τα δίχτυα:
«Μα ζούμε σε εποχή ταχύτητας σε κάθε ανθρώπινη πράξη! Ετσι και στο ποδόσφαιρο. Βέβαια και η ανάγκη για ταχύτητα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο της εποχής μας, όπως όλα στη ζωή, γίνεται πραγματικότητα με μια προϋπόθεση. Να αγαπάς ό,τι κάνεις και να ονειρεύεσαι γι’ αυτό! Δουλεύω πολύ στην προπόνηση, σκέπτομαι το καλύτερο στη ζωή μου και αποδίδω στα παιχνίδια. Τόσο απλό και τόσο σημαντικό».
Εκτός της επαγγελματικής συνείδησης που εκπέμπουν τα λόγια του, ο λυρισμός στη σκέψη του έχει καταγωγή και από τη γενέτειρά του. Μεγάλωσε στην πόλη Σεντιού της νότιας Σενεγάλης, κοντά στα σύνορα με την Γκάμπια, και η προσπάθειά μας να μάθουμε περισσότερα για τον τόπο καταγωγής του οδήγησε στο συμπέρασμα ότι... ευθύνη για τον τρόπο σκέψης του έχει και ο τόπος καταγωγής του.
Ο 47χρονος Ντούντου Γουέιε, Σενεγαλέζος που ζει τα τελευταία 13 χρόνια στην Ελλάδα, μας εξήγησε:
«Η Σεντιού, η πόλη του Μανέ, είναι ξεχωριστός τόπος στην πατρίδα. Πολύ όμορφη πόλη, γιατί έχουν διατηρήσει, η τοπική αρχή αλλά και οι κάτοικοί της, το παραδοσιακό χρώμα της για να τιμούν -όπως λένε- τους προγόνους τους. Ομορφη πόλη, με καλοδιατηρημένα κτίρια από άλλες εποχές. Γενικότερα, η Σενεγάλη δεν είναι η κλασική αφρικανική κοινωνία. Φτώχεια; Ναι, υπάρχει, αλλά όχι τόσο έντονη όσο σε άλλες χώρες της ηπείρου.
»Ενώ ο Εμπολα είναι μάστιγα αλλού, στη Σενεγάλη, μέχρι στιγμής, αντιμετωπίστηκε ένα κρούσμα του ιού το οποίο γιατρεύτηκε. Ετσι και το ποδόσφαιρο... Η ανάπτυξή του είναι μεγαλύτερη από άλλες αφρικανικές χώρες. Γίνεται και δουλειά με τα παιδιά που έχουν ταλέντο. Η Σενεγάλη είναι η πιο ήσυχη κοινωνία της Αφρικής. Οσο για τον Μανέ, αποθεώνεται εκεί τις τελευταίες μέρες ως «ένας από εκείνους που βοήθησε το όνομα της πατρίδας να ακουστεί». Ούτως ή άλλως ήταν ποδοσφαιριστής-ίνδαλμα!».
Ο νέος κάτοχος του ρεκόρ έχει και σημαντική ευρωπαϊκή εμπειρία. Πριν πάει στο μεγάλο λιμάνι τη νότιας Αγγλίας, πέρασε από τη Γαλλία ως παίκτης της Μετς την περίοδο 2011-12 (δύο γκολ σε 22 συμμετοχές) και από την Αυστρία με τη φανέλα της Ζάλτσμπουργκ τη διετία 2012-14 (31 γκολ σε 63 συμμετοχές).
Από την Αυστρία έφυγε ενώ είχε πανηγυρίσει πρωτάθλημα και Κύπελλο το 2014. Μέχρι στιγμής στο Σαουθάμπτον έχει στείλει την μπάλα στα δίχτυα 19 φορές σε 29 επίσημα παιχνίδια, ενώ έχει πετύχει έξι γκολ σε 22 παιχνίδια με την Εθνική Σενεγάλης.
Συχνά πετυχαίνει γκολ με το κεφάλι, αν και το ύψος του (1,75 μ.) δεν φαντάζει προϋπόθεση για πολλές επιτυχίες στο ψηλό παιχνίδι. Αλτικότητα, δύναμη, ταχύτητα, ως γνήσιος Αφρικανός!
Τα πιο γρήγορα χατ τρικ
Στο Τσάμπιονς Λιγκ, το ρεκόρ της πιο γρήγορης τριάδας γκολ κατέχει από το 2011 ο Μποφετιμπί Γκομίς της Λιόν. Στο 7-1 απέναντι στη Δυναμό Ζάγκρεμπ, πέτυχε και τα τρία γκολ σε 7’. Το παιχνίδι είχε στιγματιστεί από υπόνοιες για «στήσιμο»… Επίσης, στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει καταγραφεί γρήγορο και πληθωρικό χατ τρικ από τον Μάικ Νιούελ της Μπλάκμπερν το 1995. Με αντίπαλο τη Ρόζεμποργκ είχε πετύχει τρία γκολ σε εννέα λεπτά, ένα με το δεξί πόδι, ένα με το αριστερό κι ένα με κεφαλιά!
Το ρεκόρ σε παιχνίδι εθνικών ομάδων κατέχει ο επιθετικός Αμπντούλ Χαμίντ Μπασιούνι της Αιγύπτου.
Το 2002, απέναντι στη Ναμίμπια, πέτυχε τρία γκολ σε 155’’ (σε 2’ και 35’’). Τρία γκολ έχει πετύχει και ο γνωστός, πολυσύνθετος, Παραγουανός τερματοφύλακας με την... εξεζητημένη παρουσία, ο γνωστός Χοσέ Λουίς Σιλαβέρτ!
Τρία γκολ από ισάριθμα πέναλτι ως τερματοφύλακας της αργεντίνικης Βελέζ Σάρσφιλντ στη νίκη (6-1) απέναντι στη Φεροκαρίλ. Ηταν το ντέρμπι του δυτικού Μπουένος Αϊρες στις 28 Νοεμβρίου του 1999.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας