Οι κοινωνίες-γενέτειρες του -συχνά αδυσώπητου στην εποχή μας- πολυποίκιλου ανταγωνισμού της καθημερινότητας θαρρείς πως μέσω παραδειγμάτων αμοιβαιότητας συνειδητοποιούν τη λάθος κατεύθυνσή τους και αναφωνούν στους πολίτες για πρόσωπα όπως οι Εμμανουήλ Καραλής και Μένο Φλον: «μιμηθείτε τους»!
Οπως και δικά μας μέσα ενημέρωσης, αλλά και πρόσωπα από τους χώρους της επιστήμης και της τέχνης, έτσι και στην Ολλανδία, η συμφωνία των δυο επικοντιστών με την ίδια επίδοση (5,90 μ.) να μοιραστούν το χρυσό του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κλειστού στίβου χρησίμευσε σαν οδοδείκτης γενικότερης αλλαγής στάσης ζωής.
Κάτι που μας βεβαίωσε και το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» στις Κάτω Χώρες. Δυο αθλητές-πολίτες του κόσμου, με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό τους, συχνά μαθημένοι στο απόλυτο της επιτυχίας, ήτοι ένα χρυσό μετάλλιο κατεύνασαν τη φιλοδοξία. Η αρμονία της φιλικής αγκαλιάς τους μετά την απονομή στο Απελντοορν, τα λόγια αναγνώρισης του ενός για τον άλλον, τα χαμόγελα, θαρρείς από ένα στόμα, μας μαγνήτισαν και μας δίδαξαν! «Είπαν ο ένας στον άλλο “αναγνωρίζω την αξία σου, είμαστε οι κορυφαίοι, μπορούμε να κάνουμε αυτή την παραδοχή πράξη με το κοινό χρυσό μετάλλιο!” και πως “αν και ξέρουμε καλά και οι δυο μας πως στην επόμενη διοργάνωση θα δώσουμε τα πάντα για τη νίκη, παραδεχόμαστε πως αιτία της επιτυχίας μας, κίνητρό της, είναι για τον καθένα από εμάς και η αξία του άλλου. Μακάρι να σκέφτονταν έτσι, παγκοσμίως, πρόσωπα που ορίζουν τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Πολιτικοί δηλαδή και όχι μόνο, όπως αυτοί οι δυο αθλητές!» ήταν τα λόγια του Ολλανδού αθλητικού ψυχολόγου, Ερβιν Χάουτερς. Η επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με την πανεπιστημιακή μονάδα του Ρότερνταμ βεβαίωσε πως, πριν δώσουμε εμείς το ερέθισμα που γέννησε τη δήλωση Χάουτερς, είχε προηγηθεί μεταξύ καθηγητών-φοιτητών ανάλογη συζήτηση προβληματισμού για τη μεγαλοψυχία των Καραλή και Φλον.
Δεν είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός αν σκεφθείτε πως το διακύβευμα ήταν η πρώτη θέση στην ήπειρό μας. Διάκριση-αυτοσκοπός για αθλητές του επιπέδου τους.
«Αλληλοθαυμασμός!»
Ο ίδιος ο 31χρονος Ολλανδός άλτης συμφώνησε πως «το γεγονός, η απόφαση να “κόψουμε” στα δυο το χρυσό μετάλλιο φανερώνει αλληλοθαυμασμό! Καλά λέτε πως εκτός από την καλή προπόνηση ο ένας χρωστά στον άλλο σημαντικό ποσοστό της επιτυχίας. Διότι η αξία του άλλου δεν σε αφήνει να ολιγωρήσεις, αλλά να προσπαθείς συνέχεια να διατηρείσαι σε καλό επίπεδο. Ο Καραλής έχει προσόντα, τα εκτιμώ, όπως άλλωστε κι εκείνος τα δικά μου. Είμαι καλύτερος στην πορεία προς τον πήχυ, είναι καλύτερος στην έκρηξη του άλματος, άρα σε μια διαρκή διαδικασία προσωπικής βελτίωσης παραμένουμε ενεργοί».
Μόλις λάβαμε τα λόγια του (και ευχαριστούμε φυσικά την ομοσπονδία του στίβου στην Ολλανδία, στην πατρίδα του λατρεμένου Γιόχαν Κρόιφ), ακαριαία τα διαβάσαμε στον προηγούμενο συνομιλητή αθλητικό ψυχολόγο. Ακούστηκε να χαμογελά: «Βοηθά και το αγώνισμά τους ώστε να σκέφτονται έτσι! Φεύγουν από τη γη, πετούν, έχουν πορεία προς τον ουρανό για να πετύχουν τη διάκριση. Είτε το αντιλαμβάνονται είτε όχι οι ίδιοι, η ίδια αλληγορία διαμορφώνει την αμοιβαιότητα και την αγάπη που τόσο εντύπωση μας κάνει»...
Ο Μένο Φλον ήταν 11ος πέρυσι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (5,70 μ.) και επίσης πέρυσι όγδοος (5,75 μ.) στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου. Πριν από τρία χρόνια (2022) είχε γιορτάσει το χρυσό απέναντι στον Ελληνα, τον είχε νικήσει με άλμα στα 5,87 μ. (5,81 μ. ο Καραλής) στο μίτινγκ του Κλερμόν Φεράν.
Βέβαια καλή η αίσθηση συνύπαρξης παλιών καλών φίλων και όχι σκληρών συναγωνιστών όπως -με αθλητικό κριτήριο- είναι ο ένας για τον άλλο, αλλά αυτό δεν αναιρεί τη φυσική πορεία τους: «Τα έξι μέτρα είναι τόσο μακριά μα και τόσο κοντά πλέον» μάθαμε πως δήλωσε ο Μένο Φλον -δυο ημέρες μετά τον τελικό, στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της γενέτειράς του, Ζάανταμ, μιας μικρής πόλης στην κεντρική Ολλανδία. Ο δήμαρχος έχει προαναγγείλει πως στα γενέθλιά του, ημέρα όχι δα και τόσο μακρινή (γεννημένος στις 11 Μαΐου του 1994), τα κανάλια της πόλης θα θυμίσουν τρικυμισμένο πέλαγος από τον ενθουσιασμό για τον «δικό μας Μένο!».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας