Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου η Δώρα Γκουντούρα μπαίνει στη μάχη της διάκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες και συγκεκριμένα στο αγώνισμα της σπάθης.
Ως προϋπόθεση διάκρισης στο Παρίσι η ίδια λέει «να διοχετεύσω κατάλληλα την εσωτερική ενέργεια» και καλό είναι να μην απορείτε… Βλέπει τον αθλητισμό με διαφορετικό (αιρετικό ίσως;) τρόπο…
Εχει ανέβει μέχρι και την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, μετάλλια κάθε χρώματος έχουν διανθίσει -σε βάθος χρόνου- τις συμμετοχές της σε διεθνείς διοργανώσεις. Πόσο σημαντικές και ταυτόχρονα… ασήμαντες είναι οι ίδιες επιτυχίες για την 27χρονη αθλήτρια της σπάθης, Δώρα Γκουντούρα; Κι αυτό επειδή, με πειστικά επιχειρήματα, δεν βλέπει με κοινό μάτι τον αθλητισμό, τη σημασία του, τις επιρροές του.
«Η προετοιμασία ήταν εντατική, επίπονη, θα συνεχίσω ώς την τελευταία ημέρα πριν από τη συμμετοχή μου την ίδια προσπάθεια ώστε, σωματικά αλλά και ψυχολογικά, να βρεθώ στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Στην τωρινή, δεύτερη εμπειρία μου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, οι ρυθμοί ζωής, άρα και το επίπεδο των αγώνων, θα είναι διαφορετικά από το Τόκιο. Εκεί ο Covid μας είχε οδηγήσει σε απομόνωση, με αυτονόητες συνέπειες στους ρυθμούς ζωής, άρα και της τελικής προσπάθειας στο να βρεθούμε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο στον αγωνιστικό χώρο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι είναι επάνοδος».
● Είναι εφικτή η διάκριση, ακόμα και το μετάλλιο;
Η διάκριση είναι ο στόχος μου. Με τις αντιπάλους μου γνωριζόμαστε καλά. Εχω νικήσει και έχω ηττηθεί απέναντι σε όλες τις βασικές αντιπάλους μου σε διεθνείς διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια. Το ίδιο μπορούν να πουν κι εκείνες για εμένα! Αυτή είναι η ιδιαίτερη συνθήκη της συμμετοχής στο Παρίσι. Ουσιαστικά τα κορίτσια της σπάθης παγκοσμίως είμαστε μια κλειστή αθλητική κοινωνία! Η ίδια πραγματικότητα γεννά ιδιαίτερη αίσθηση σε όλες μας και ανάλογη σκέψη για την προσπάθειά μας να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό.
● Η ίδια πραγματικότητα παραπέμπει σε ανάγκη ιδιαίτερης διαχείρισης της ψυχολογίας, των συναισθημάτων…
Ναι, αλλά γι’ αυτά δεν μπορώ να μιλήσω για κοινά δεδομένα, διότι για την καθεμιά είναι προσωπική υπόθεση. Κι όπως κάθε τέτοια υπόθεση διαχείρισης ιδιαίτερων καταστάσεων, έτσι και αυτή έχει ξεχωριστά δεδομένα για καθεμία ξεχωριστά. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολα. Ο ορισμός των αντιπάλων θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Προσωπικά, έχω μεγάλες απαιτήσεις από τον εαυτό μου! Η θέληση διάκρισης συχνότερα εναλλάσσεται με μεγάλες απογοητεύσεις, είναι πολύ προσωπικό το αγώνισμά μας. Οι ίδιες ψυχολογικές συνθήκες μού γεννούν ως προσωπική επιλογή τους χαμηλούς τόνους πριν μπω στον αγωνιστικό χώρο. Γνωρίζω πως οι υψηλοί τόνοι σε δηλώσεις πριν από τη συμμετοχή μου δεν θα μου επιτρέψουν να διοχετεύσω κατάλληλα την εσωτερική ενέργεια όπως θέλω ώστε να έχω την αυτοσυγκέντρωση στον βαθμό που πρέπει… Είμαι πάντως ικανοποιημένη από την ίδια εσωτερική διαδικασία η οποία, ταυτόχρονα, είναι και προϋπόθεση επιτυχίας.
● Ιδιαίτερος ψυχολογικός περίγυρος και την ώρα του αγώνα… Επιθετικότητα με τη σπάθη, το ξίφος στο χέρι. Παρούσα η επιθετικότητα, ακόμη και αν απαγορεύεται η επαφή της σπάθης με το σώμα της αντιπάλου. Εντός διαρκούς κινητικότητας…
Εξαρτάται πού τοποθετείς τον εαυτό σου και πώς βλέπεις τον αγώνα που έχει τις ίδιες ιδιαίτερες συνθήκες… Εγώ θέλω, όταν αγωνίζομαι, να εκπροσωπώ τα αθλητικά ιδεώδη και δεν με ενδιαφέρει μόνο η νίκη. Επιδίωξή μου είναι η προσωπική βελτίωση μέσω του αθλητισμού. Ο αθλητισμός, σας βεβαιώνω, πως είναι βοηθητικός για να καταλάβεις ποιος είσαι, πώς αισθάνεσαι. Το έχω καταφέρει! Ολα αυτά συνεπάγονται αγωνιστική ετοιμότητα. Μιλήσατε για «επιθετικότητα»… Οχι! Η ξιφασκία είναι ευγενές άθλημα. Ηταν το άθλημα των αριστοκρατών… Θεαματικό, όχι επικίνδυνο.
● Εύχομαι παρόμοια θεώρηση του αθλητισμού να εισαχθεί στις σχολικές τάξεις και ως αντίδοτο στη δύσκολη εποχή μας…
Οφείλουμε να διευκολύνουμε την ανατροφή παιδιών με ενσυναίσθηση! Να τους εμπνεύσουμε παρόμοιο τρόπο σκέψης. Ακόμη κι αν δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ο στόχος θα έπρεπε να είναι κοινός: η αυτοκριτική ως προϋπόθεση προσωπικής βελτίωσης.
● Ποια είναι τα ονόματα των βασικών αντιπάλων σου στο Παρίσι;
Ονόματα; Αυτά δεν έχουν καμία σημασία... Σημασία θα έχει πώς θα είμαι εγώ την ώρα του αγώνα, την καθοριστική στιγμή.
● Η σύγχρονη τεχνική στη σπάθη έχει συγκεκριμένη τάση;
Με κριτήριο την τεχνική ο αγώνας παραμένει ίδιος. Εχει γίνει, όμως, πιο γρήγορος, πιο δυνατός…
● Ταχύτητα, δύναμη με πρόσκαιρη επιτυχία, αλλά και επώδυνες συνέπειες δίνει η χρήση αναβολικών στον αθλητισμό του καιρού μας…
Στο αγώνισμά μου, το ντόπινγκ δεν ωφελεί σε τίποτα! Η ξιφασκία και ειδικά η σπάθη είναι εγκεφαλικό άθλημα. Η τακτική οδηγεί στη διάκριση, άρα η χρήση αναβολικών δεν βοηθά την απόδοση.
● Οι τρομοκράτες, όσοι απειλούν και το Παρίσι, δεν κρατούν…σπάθη αλλά φονικά μέσα. Η ίδια απειλή υπάρχει στη σκέψη σας;
Δεν πιστεύω πως θα κινδυνεύσουμε. Οι Γάλλοι έχουν πάρει τα μέτρα τους… Μόνο η προσπάθειά μου βρίσκεται στη σκέψη μου. Ευχαριστώ για την ενίσχυση τον προπονητή μου Θανάση Δελενίκα, την οικογένειά μου, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Ομοσπονδία Ξιφασκίας και τους χορηγούς μου «BWind», «Food».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας