Το γνωστό επιστημονικό συμπέρασμα ότι στη μαύρη ήπειρο αρχικά εμφανίστηκαν ο πρώτος ζωντανός οργανισμός, το πρώτο θηλαστικό, το πρώτο αυγό δεινόσαυρου, η γνώση δηλαδή πως η Αφρική είναι η ιστορική γενέτειρα της ζωής στον πλανήτη, σε πείσμα της σύγχρονης ταπεινότητας που τη διακρίνει, βρίσκει και αθλητικές αιτίες σαν άλλες υπενθυμίσεις του!
Οπως τη μοναδικότητα των φυσικών χαρισμάτων, όσων διαθέτουν οι γεννημένοι στη μαύρη ήπειρο! Μαύροι αθλητές και αθλήτριες!
Τιμής ένεκεν για την ασυνήθιστη κατάληξη του Μαραθώνιου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου και ως τέτοια αξιοποιήθηκε από τους συμπατριώτες της η νίκη της 26χρονης Μάρε Ντιμπάμπα απ’ την Αιθιοπία στο Πεκίνο…
Τη βδομάδα που πέρασε, αναλύθηκε, σε παγκόσμια κλίμακα, ο τερματισμός της, επειδή θύμισε αγώνα ταχύτητας! Αν και Μαραθώνιος, τέσσερις αθλήτριες διεκδίκησαν επί ίσοις όροις τα μετάλλια ώς τα τελευταία από τα 42.195 μέτρα!
Ας θυμηθούμε τους χρόνους στη «Φωλιά του Πουλιού» όπως ονομάζεται το στάδιο της κινεζικής πρωτεύουσας:
•Νικήτρια η Μάρε Ντιμπάμπα σε 2.27.35,
•δεύτερη η Κενυάτισσα Ελα Κίπροπ (2.27.36),
•χάλκινο μετάλλιο η Γιούνις Κίρουα απ’ το Μπαχρέιν (2.27.39)
•και τέταρτη η επίσης Κενυάτισσα Τζέμινα Σούγκογκ, επίσης μια ανάσα απ’ τις τρεις πρώτες (2.27.42).
Παραστάσεις αγώνα 100 μέτρων και όχι αντοχής, πόσο μάλλον Μαραθώνιου… Κι όμως!
Η παγκόσμια έκπληξη για το ασυνήθιστο θέαμα δεν είχε παρόμοιο αντίκτυπο στην Αιθιοπία, γενέτειρα της νικήτριας…
Λογική ηχεί η απουσία μαζικών αντιδράσεων ενθουσιασμού αν έχεις τη στοιχειώδη γνώση της πραγματικότητας εντός των συνόρων της «χώρας των παιδιών» στο γεωγραφικό κέρας της Ανατολικής Αφρικής!
Κι αυτό επειδή στην Αιθιοπία των 92 εκατομμυρίων κατοίκων, η φτώχεια θερίζει…
Αρα παρόμοιες, έστω και ξεχωριστές αθλητικές επιτυχίες, προκαλούν «για ευνόητους λόγους, περήφανα χαμόγελα ικανοποίησης και όχι ανεξάντλητες εκρήξεις χαράς, όπως συμβαίνει αλλού», όπως ακούσαμε από την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα στην επικοινωνία με τον Χάιλε Σκέλε, υπεύθυνο της «επιτροπής στίβου» της χώρας, όπως λιτά ονομάζεται η δική τους αντίστοιχη ομοσπονδία…
Λογική ήταν η αντίδρασή του επειδή, ναι μεν το 55% του πληθυσμού, δηλαδή περισσότερα από 45 εκατομμύρια ψυχές είναι παιδιά (!) (έτσι έλαβε η γη τους τον χαρακτηρισμό «χώρα των παιδιών»), όμως περίπου τέσσερα εκατομμύρια απ’ αυτά είναι ορφανά! Πείνα και επιδημίες είναι οι κυριότερες αιτίες θανάτου…
Τα ίδια στοιχεία λειτουργούν και ως πειστικό επιχείρημα της υποτονικής, με κριτήριο τις αντίστοιχες αντιδράσεις του κοινού σε άλλα σημεία του πλανήτη ενώπιον ανάλογων αθλητικών επιτυχιών, υποδοχής αυτού του χρυσού μεταλλίου, γενικότερα κάθε άλλης αθλητικής επίδοσης από τους Αιθίοπες…
Λαός με παράδοση στην ανάδειξη δρομέων μέσων και μεγάλων αποστάσεων σε όλες τις εποχές.
Aπό τον Αμπέμπε Μπικίλα, τον μαραθωνοδρόμο που έτρεχε ξυπόλητος (!) και νίκησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης (1960) και του Τόκιο (1964), μέχρι σήμερα!
«Eίσαι η σύγχρονη Λούσι!»
Καθηγητής φυσικής του Πανεπιστημίου της Αντίς Αμπέμπα σε τηλεοπτική εκπομπή επιχείρησε, τη Δευτέρα, με χαμόγελο, ακραίο παραλληλισμό της εντυπωσιακής νίκης με σπριντ σε Μαραθώνιο: «Η Μάρε είναι η σύγχρονη Λούσι!».
Ετσι (Λούσι) ονόμασαν οι επιστήμονες, το 1974, το πιο ολοκληρωμένο ανθρωποειδές που βρέθηκε ποτέ παγκοσμίως στις ανασκαφές που είχαν γίνει στην Αιθιοπία!
«Η “Λούσι” του 1974», τόνισε ο ίδιος με φιλικό τόνο στη φωνή, «είχε καταρρίψει τότε τις θεωρίες ότι πρώτα αναπτύχθηκε το μέγεθος του εγκεφάλου και μετά στάθηκαν όρθιοι οι πρόγονοί μας κι έτσι κατέταξε την Αιθιοπία μας στην πρώτη θέση των υποψήφιων τόπων για τη γέννηση του πρώτου ανθρώπου, δηλαδή την ανέδειξε λίκνο της ανθρωπότητας! Η… Λούσι του στίβου, η Μάρε, μετάλλαξε τον Μαραθώνιο σε σπριντ… Κατέρριψε κι εκείνη τις… μέχρι σήμερα γνωστές αθλητικές πρακτικές στο αγώνισμα του Μαραθωνίου!», αστειεύτηκε, περήφανος για τη νίκη της συμπατριώτισσας!
Kοινωνικό μήνυμα…
Η Κατερίνα Αρμενάκη, πρόξενος της Αιθιοπίας στην Ελλάδα, έδωσε στην «Εφ.Συν.» την άλλη διάσταση του χρυσού μεταλλίου:
«Η Ντιμπάμπα, με την επιτυχία της στο Πεκίνο, ήταν αυτή τη βδομάδα κεντρική φυσιογνωμία της δημόσιας ζωής στην Αιθιοπία… Η αξία της ως αθλήτριας και η πίστη της στον Θεό συγκινούν τους συμπατριώτες της. Τα λόγια της πως τόσο η ίδια όσο και κάθε άλλος Αιθίοπας, κάθε ιδιότητας, με διεθνή παρουσία μπορεί να βοηθήσει μέσω διατύπωσης της ανάγκης επίλυσης των εγχώριων προβλημάτων, συγκίνησαν για ευνόητους λόγους στο εσωτερικό της χώρας. Οι Αιθίοπες είναι λαός μ’ έντονο θρησκευτικό συναίσθημα και συγκινούνται από δημόσια πρόσωπα που αναφέρονται στην πίστη τους ως αιτία κάθε επιτυχίας τους!».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας