Ακόμη κι αν απουσιάζουν οι ευνοϊκές συνθήκες, αρκούν η πίστη, η αυτοπεποίθηση ως αποτέλεσμά της, «το πάθος να βελτιώνομαι, να πηγαίνω μπροστά», όπως τόνισε τις τελευταίες λέξεις ο Μίλτος Τεντόγλου. Πολλά υποσχόμενος άλτης του μήκους, κάτοχος της φετινής καλύτερης επίδοσης στην Ευρώπη και έκτης στο κόσμο (7,69 μ.) στην κατηγορία των παίδων.
Εκτός, όμως, από άλτη ικανό να οριζοντιώνεται πάνω απ’ το σκάμμα, μιλήσαμε με τον κατάλληλο τύπο νέου στην περίοδο της κοινωνικής πίεσης! Κι αυτό γιατί απαντά αντρίκεια στις δυσκολίες! Ο Μίλτος είναι μόλις 17 χρόνων, άρα μεγαλώνει ενώ ηχούν δίπλα του τα… τύμπανα που προαναγγέλλουν το δυσοίωνο μέλλον στον τόπο μας, ο πατέρας του είναι μετανάστης στη Γερμανία, ο ίδιος ζει με τη μητέρα του στα Γρεβενά και χτίζει μ’ επιμέλεια, απτόητος, καλύτερο αύριο! Αναθεώρησε την ίδια αίσθηση:
«Ετσι είναι, αλλά δεν νιώθω ότι εκπροσωπώ τον πιεσμένο Ελληνα της εποχής μας, ούτε ότι είμαι υπόδειγμα θετικής αντίδρασης… Κι αυτό γιατί κάθε ένας έχει τους δικούς του νόμους, άρα κοιτώ ν’ αξιοποιήσω τους δικούς μου που είναι διαφορετικοί από άλλους! Προσπαθώ πολύ γιατί τώρα βρίσκομαι μπροστά σε… Αλλοι τη λένε “πρόκληση”, εγώ τη λέω “ευκαιρία να γίνω καλύτερος”!».
Οπου «ευκαιρία βελτίωσης», το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου παίδων, κορασίδων στο Κάλι της Κολομβίας (15-19 Ιουλίου). Πρόσθετο, ιδιαίτερο, προσωπικό δεδομένο είναι το ύψος του. Το 1,86 μ. είναι πάνω από τον μέσο όρο ύψους του φιλόδοξου άλτη μήκους… Ή, μήπως κάποιο απ’ τα πρότυπά του είναι το ίδιο ψηλός;
«Δεν έχω πρότυπο! Παρατηρώ τον Τσάτουμα, μ’ αρέσει το στιλ του, αλλά ώς εκεί! Αναπτύσσω τον δικό μου αγωνιστικό χαρακτήρα… Δεν αγχώνομαι! Την ώρα του αγώνα είμαι χαλαρός, τρέχω με τον δικό μου τρόπο προς το σκάμμα! Χαλαρά στην αρχή, πολύ γρήγορα μετά! Το σώμα με διδάσκει πώς να τρέχω και δεν είναι μόνο σωματικό αλλά και θέμα μυαλού…
Εννοώ τη θέλησή μου να γίνομαι καλύτερος, τον εγωισμό μου που μ’ έχει δικαιώσει ώς τώρα! Συνεχίζω έτσι!».
• Το φετινό 7,69 είναι προϋπόθεση διάκρισης στο Κάλι;
«Τα τρία μετάλλια περιμένω να κριθούν από άλματα μεταξύ 7,90-8 μ… Αν μπω στον τελικό, όλα γίνονται! Εκεί, ξέρω τον εαυτό μου και όπως ήδη είπα, θα δουλέψει για μένα το πάθος για διάκριση».
• Θαυμαστή αυτοπεποίθηση! Η λογική απορεί πώς τη θρέψατε στα Γρεβενά όπου απουσιάζουν τα μέσα της Αθήνας και όχι μόνο… Πόσο μάλλον μέσα σε διαιρεμένη οικογένεια λόγω της μετανάστευσης του πατέρα στη Γερμανία…
«Τα τελευταία τρία χρόνια είναι εκεί γιατί δεν γινόταν αλλιώς, για ευνόητους λόγους που ξέρουμε όλοι οι Ελληνες της εποχής μας... Με στηρίζει όμως ο πατέρας μου κι ας είναι μακριά μου!
Οσο για τις απουσίες των μέσων στα Γρεβενά, ναι, αν είχα διευκολύνσεις, χώρους και όχι μόνο, όπως έχουν αθλητές στην Αθήνα και αλλού, θα ήμουν σε ακόμη καλύτερη κατάσταση… Αλλά, αν και νέος, έχω καταλάβει ότι σε όλες τις εποχές, όσοι μπορούν να βοηθήσουν την επαρχία, δεν ενδιαφέρονται! Στον αθλητισμό και σε άλλους τομείς! Αυτό δεν μ’ απογοητεύει… Με πεισμώνει! Προσπαθώ και για να δίνω απαντήσεις με τις επιδόσεις μου σε όσους, συστηματικά, ξεχνούν την επαρχία… Στην εποχή μας, υπάρχει η δικαιολογία της οικονομικής κρίσης, αλλά αγνοούν την επαρχία σε όλες τις εποχές!».
• Σε όλες τις εποχές, συμβαίνει και η εμπλοκή αθλητών καριέρας με τα αναβολικά… Η παγίδα είναι μπροστά στον 17χρονο αθλητή.
«Ο αθλητισμός, το μήκος, είναι χαρά για μένα και τ’ αναβολικά είναι η καταστροφή της χαράς μου! Αυτό αρκεί για να λέω τώρα και πάντα “όχι” στ’ αναβολικά! Σ’ όλο τον κόσμο, τα προτείνουν, ξέρετε, οι προπονητές στους αθλητές και ο κ. Παπανίκος, ο δικός μου προπονητής, είναι ακέραιος χαρακτήρας. Εχουμε αναπτύξει φιλία που δεν επηρεάζει τη σκληρή δουλειά στην προπόνηση, άρα δεν υπάρχει ούτε καν το κακό ερέθισμα για χρήση αναβολικών…
Και κάτι άλλο. Για μένα, όσο δύσκολος κι αν είναι κάθε αγώνας, όσο καλοί κι αν είναι οι αντίπαλοί μου, ποτέ δεν έχω άγχος! Ποτέ! Μόνο χαρά για τη συμμετοχή μου νιώθω! Μην ξεχνάτε ότι αυτό το άγχος για διάκριση, ίσως και για χρήματα, οδηγεί στη χρήση αναβολικών… Πρόκειται για κάτι ξένο σ’ εμένα!».
«Μεταμορφώνεται»
Ζητήσαμε απ’ τον προπονητή του, το βαρόμετρο της συμμετοχής του στο Παγκόσμιο του Κάλι… Ο Βαγγέλης Παπανίκος τόνιζε τις λέξεις:
«Ο Μίλτος είναι ψηλός, αλτικός, και εν όψει Κάλι, δουλεύουμε για να βελτιώσει την τεχνική του! Η φετινή επίδοσή του “μιλάει” μόνη της… Την ώρα του αγώνα μεταμορφώνεται! Μετέχει με το σώμα και το μυαλό! Υπάρχουν προϋποθέσεις διάκρισης στο Κάλι για 17χρονο παιδί που βελτιώνεται συνεχώς».
Τα χέρια της θεάς…
Πόσο μάλλον στο Κάλι! Τ’ όνομα στη δεύτερη, σε πληθυσμό, πόλη της Κολομβίας έδωσε η θέα Κάλι, η «μαύρη μητέρα» της ινδουιστικής μυθολογίας που απεικονίζεται με τέσσερα χέρια! Στο ένα έχει το σπαθί, στο άλλο το κεφάλι του κακού γίγαντα και τα άλλα δύο για να προστατεύει τους πιστούς... Μακάρι, ένα από τα δύο να κάνει νεύμα επιτυχίας στο παιδί απ’ τα Γρεβενά! Καλή τύχη, Μίλτο!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας