Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει ορισμένα στιγμιότυπα όπως έχουν αποτυπωθεί στην επίσημη εφημερίδα που εξέδιδαν οι γερμανικές αθλητικές αρχές, την «Olympia Zeitung», από την προσεκτικά μελετημένη προπαγανδιστική υπερπαραγωγή του χιτλερικού καθεστώτος, το οποίο ήθελε να πείσει τον κόσμο ότι η Γερμανία είναι μια «φιλειρηνική» και «ανοιχτή» χώρα.
Ασφαλώς ξάφνιασε με την ωμότητά της πριν από λίγες μέρες η «Καθημερινή» (2.8.2016). Με τίτλο «Γκέμπελς γοητεύει Βλάχου», η εφημερίδα θύμιζε ανταπόκριση της Ελένης Βλάχου από το Βερολίνο στις 31 Ιουλίου 1936, παραμονές δηλαδή της Ολυμπιάδας που διοργάνωσαν οι ναζί για να θαμπώσουν όλο τον κόσμο με τις επιτυχίες της Αρίας Φυλής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Βλάχου κατόρθωσε να μιλήσει με τον Γκέμπελς, παραμερίζοντας εκατοντάδες συναδέλφους της από όλες τις χώρες και έμεινε εκστασιασμένη από την προσωπικότητά του:
«Ολοζώντανα και μεγάλα μαύρα μάτια χαμένα σ’ ένα στενό και νευρικό πρόσωπο, θαυμάσιος τόνος φωνής, χαμόγελο εντελώς παιδικό, αφελές, ανοιχτόκαρδο. Το πρώτο πράγμα που μου είπε, πριν προφθάσω ν’ ανοίξω το στόμα μου, ήταν: “Σκεφθήκατε τουλάχιστον, μια και έρχεσθε από την ωραία σας Ελλάδα, να μας φέρετε φως από την Ολυμπία;”. Δεν θα υπερβάλω: Μιλήσαμε μαζί το πολύ δυο λεπτά. Αλλά σ’ αυτά τα δυο λεπτά προσπάθησα εγώ να του πω πόσο ευχάριστο είναι να είναι κανείς Ελλην και στο Βερολίνο αυτές τις ημέρες, και αυτός, πόσο ευχάριστο πρέπει να είναι κανείς Ελλην πάντα, και να ζη στην φωτεινή πατρίδα μας».
Η Ελένη Βλάχου, κόρη του Γεωργίου Βλάχου και διάδοχός του στη θέση του εκδότη της «Καθημερινής», είχε τότε την αφέλεια να περιγράφει τον Γκέμπελς μ’ αυτόν τον τρόπο.
Αλλά ποια είναι η σκοπιμότητα να την εκθέτει σήμερα μ’ αυτόν τον ειρωνικό τίτλο η δική της εφημερίδα, έστω και μετά θάνατον;
Κακά τα ψέματα. Η Ολυμπιάδα του 1936 έχει σημαδέψει όσο καμιά άλλη το παγκόσμιο «αθλητικό κίνημα».
Επρόκειτο για μια προσεκτικά μελετημένη προπαγανδιστική υπερπαραγωγή του χιτλερικού καθεστώτος, το οποίο εκμεταλλεύτηκε όλες τις σύγχρονες μορφές επικοινωνίας (ραδιόφωνο, κινηματογράφος, τηλεόραση) προκειμένου να πείσει όλο τον κόσμο να βλέπει τη Γερμανία μέσα από τα «μεγάλα μαύρα μάτια του Γκέμπελς». Και μέχρι σήμερα, η Ολυμπιάδα εκείνη αποτελεί το μοντέλο κάθε πετυχημένης διοργάνωσης.
Σ’ αυτή τη ναζιστική υπερπαραγωγή τον πρώτο ρόλο είχαν οι Ελληνες και η Ελλάδα.
Οχι βέβαια οι πραγματικοί Ελληνες, αλλά εκείνα τα πλάσματα της φαντασίας του Φίρερ, οι αρχαίοι γεννήτορες της Αρίας Φυλής και κατά συνέπεια πρόγονοι των σύγχρονων Γερμανών.
Παρουσιάζουμε σήμερα ορισμένα στιγμιότυπα των Αγώνων του 1936, όπως έχουν αποτυπωθεί στην επίσημη εφημερίδα που εξέδιδαν οι γερμανικές αθλητικές αρχές, την «Olympia Zeitung».
Συνολικά εκδόθηκαν 30 φύλλα της εφημερίδας (21.7.1936-19.8.1936) και σ’ αυτά καταγράφονται οι Αγώνες, με τον τρόπο που ήθελαν να τους παρουσιάσουν οι γερμανικές αρχές.
Μεταξύ άλλων, στις σελίδες της εφημερίδας ανακαλύπτουμε και τη συνάντηση του Γκέμπελς με τον ξένο Τύπο που περιγράφει η Βλάχου (φωτ. 1).
Και βλέπουμε τον υπουργό Προπαγάνδας του Τρίτου Ράιχ να μοιράζει αυτόγραφα στους έκθαμβους δημοσιογράφους.
Δεν είχε λοιπόν ενθουσιαστεί μόνο η νεαρή Βλάχου από τη γοητεία του Γκέμπελς.
Οσο για τα αυτόγραφα, τα περισσότερα τα έδινε ο Χίτλερ, όπως βλέπουμε σε φωτογραφία του με την Αμερικανίδα σπρίντερ Ελεν Στίβενς (φωτ. 2).
Ο Γκέμπελς ήταν εκείνος που συνέλαβε και την ιδέα της «Ολυμπιακής Φλόγας», της πανευρωπαϊκής δηλαδή λαμπαδηδρομίας που συνέδεσε την Αρχαία Ολυμπία με το Βερολίνο και από τότε θεωρείται βασικό στοιχείο στο τελετουργικό των Αγώνων.
Η «Olympia Zeitung» αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της και πολλά ρεπορτάζ σε ανταποκρίσεις από την αφή και πορεία της «Φλόγας» (φωτ. 3, 4), με ειδικές αναφορές στο πέρασμα από την Αθήνα (φωτ. 5) και τη Θεσσαλονίκη (φωτ. 6).
Οσο για τους Ελληνες, αυτοί εμφανίζονται μόνο ως «Αρχαίοι» μέσω της τέχνης τους (φωτ. 7) είτε ως γραφικοί φουστανελοφόροι, αφελείς κληρονόμοι του αρίου παρελθόντος τους (φωτ. 8, 9).
Με φουστανέλα θα εμφανιστεί βέβαια και ο Σπύρος Λούης για να προσφέρει κλαδί ελιάς στον Φίρερ (φωτ. 11), ενώ με την ίδια ενδυμασία θα παρελάσουν και Ελληνες φοιτητές στο Βερολίνο (φωτ. 12).
Η μεγάλη επιτυχία του Γκέμπελς ήταν ότι κατόρθωσε με τους Αγώνες του Βερολίνου να παρουσιάσει μια πλαστή εικόνα «φιλειρηνικής» και «ανοιχτής» Γερμανίας, την ίδια περίοδο που είχαν ήδη θεσπιστεί τα ακραία φυλετικά αντισημιτικά μέτρα και είχαν ήδη ανοίξει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Λίγες μέρες πριν από την τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας, ο Χάινριχ Χίμλερ επιθεωρούσε επιδεικτικά τις εγκαταστάσεις του Νταχάου.
Πίσω από τη «φιλειρηνική» και «πανανθρώπινη» εικόνα που φιλοτεχνούσαν οι συνεργάτες του Γκέμπελς στην «Olympia Zeitung», ο προσεκτικός αναγνώστης θα διακρίνει βέβαια τα ρατσιστικά ολισθήματα.
Στη σελίδα που παρουσιάζονται οι Αμερικανοί αθλητές, επιχειρείται να προβληθούν οι «λευκοί», ενώ στη γερμανική λεζάντα ο περίφημος Οουενς αναφέρεται ως «νέγρος», χαρακτηρισμός που έχει εξαλειφθεί στην αγγλική και γαλλική μετάφραση (φωτ. 13).
Αλλά αυτά ήταν ψιλά γράμματα. Επρεπε να φτάσουμε στο τέλος των Αγώνων για να αποκαλυφθεί ο πραγματικός χαρακτήρας του καθεστώτος.
Το κλείσιμο της «ειρηνικής παγκόσμιας συνάντησης» έγινε με συναυλία της… Βέρμαχτ (φωτ. 14).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας