Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
«Ετοιμάζομαι να παραιτηθώ των καθηκόντων μου λόγω ηλικίας, δεν μπορώ να αγνοήσω τις ενδείξεις που σχετίζονται με την κόπωση και τις όποιες αβεβαιότητες συνεπιφέρουν», δήλωσε ο ογδονταεννιάχρονος Ιταλός πρόεδρος | REUTERS

Ετοιμος να παραιτηθεί ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, επιβεβαίωσε και διά τηλεοράσεως τις πληροφορίες και τα ανακοινωθέντα των περασμένων εβδομάδων: ετοιμάζεται να παραιτηθεί, πιθανότατα σε δύο εβδομάδες, μετά την επίσημη ολοκλήρωση της ιταλικής εκ περιτροπής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Ετοιμάζομαι να παραιτηθώ των καθηκόντων μου λόγω ηλικίας, δεν μπορώ να αγνοήσω τις ενδείξεις που σχετίζονται με την κόπωση και τις όποιες αβεβαιότητες συνεπιφέρουν», δήλωσε ο ογδονταεννιάχρονος Ιταλός πρόεδρος.

Σε λίγες ημέρες, δηλαδή, αρχίζει η διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου. Και συγχρόνως, οι αναλυτές προχωρούν σε μια πρώτη αποτίμηση της θητείας του Ναπολιτάνο.Ο ρόλος του ήταν από τους σημαντικότερους που έχει παίξει ποτέ ο ανώτατος άρχοντας της ιταλικής αβασίλευτης Δημοκρατίας. Ξεκινώντας από το ότι είναι ο μόνος Ιταλός πρόεδρος ο οποίος επανεξελέγη για δεύτερη θητεία, τον Απρίλιο του 2013. Τις ημέρες, δηλαδή, κατά τις οποίες η Ιταλία βρισκόταν σε πολιτικό αδιέξοδο, λόγω αδυναμίας να βρεθεί κάποιος άλλος υποψήφιος κοινής αποδοχής ή ο οποίος να ήταν, έστω, σε θέση, να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους για τη διαδικασία εκλογής.

Το κύριο στοιχείο, όμως, με το οποίο αναμένεται να συνδεθεί η θητεία του Ιταλού προέδρου (πρώην μέλους της μετριοπαθούς πτέρυγας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας) είναι, σαφώς, η διαχείριση της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Η κύρια επιλογή του, τον Νοέμβριο του 2011, ήταν να μην προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά -μετά την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τις ημέρες της θεαματικής αύξησης των σπρεντ- να αναθέσει τη διακυβέρνηση της χώρας στον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι, oρίζοντάς τον, μέσα σε μία νύχτα, και ισόβιο γερουσιαστή.

Ο Μόντι προσπάθησε, όπως είπε, να αποφύγει την έλευση της τρόικας στην Ιταλία «διότι πρόκειται για τρομερή εμπειρία», αλλά προχώρησε, παράλληλα, σε μεταρρύθμιση του εργασιακού και των συντάξεων, η οποία δημιούργησε τεράστια προβλήματα: χιλιάδες άτομα που είχαν δεχτεί να παραιτηθούν με εθελούσιες εξόδους, έμειναν χωρίς εισόδημα, λόγω της ξαφνικής αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης.

Και στη συνέχεια, με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ενρίκο Λέτα, τον Απρίλιο του 2013, και από τον Ρέντσι, τον περσινό Φλεβάρη, ο Ναπολιτάνο έπαιξε κύριας σημασίας ρόλο, από τη στιγμή που πρόκειται για κυβερνητικούς συνασπισμούς, με συμμετοχή της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς, με συνεχή αναζήτηση συμβιβασμών και μέσων λύσεων.

Ο «βασιλιάς Τζόρτζιο», όπως τον ονόμασε μέρος των ξένων ανταποκριτών, κινήθηκε, λένε οι συνεργάτες του, με γνώμονα τη σταθερότητα. Και τα σπρεντ, τελικά, έπεσαν. Πολλοί όμως (αρχίζοντας από το κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο, αλλά φτάνοντας και σε μέρος της Αριστεράς) θεωρούν ότι δεν άσκησε την απαιτούμενη πίεση για να δοθεί προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική και πως επιλέγοντας τον Μόντι, πριν από τρία χρόνια, μείωσε σημαντικά τα περιθώρια έκφρασης της βούλησης των ψηφοφόρων.

Δημοσιογραφική έρευνα του Αμερικανού Αλαν Φρίντμαν, άλλωστε, έχει αποδείξει ότι ο Ιταλός πρόεδρος είχε μιλήσει με τον Μάριο Μόντι, ήδη από το καλοκαίρι του 2011, για να καταλάβει αν θα ήταν πρόθυμος να ηγηθεί της χώρας, σε περίπτωση ανάγκης.

Φίλος του Μάριο Ντράγκι, με σαφείς αποστάσεις από τον Μπερλουσκόνι (δεν προχώρησε σε κανένα είδος απονομής χάριτος), ο γηραιός Ιταλός πρόεδρος είναι πεπεισμένος ότι προστάτευσε τους θεσμούς και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας του. Πολλοί ψηφοφόροι του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος βέβαια έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι θα ήθελαν να ακούσουν πιο θαρραλέες, αριστερές τοποθετήσεις, σε σχέση με τον ρόλο των κερδοσκόπων και την παντοδυναμία του χρηματιστικού συστήματος.

Το ποια άποψη θα υπερισχύσει θα εξαρτηθεί από πολλά. Από την πορεία της κρίσης, τις επιλογές του διαδόχου του Ιταλού προέδρου και από το αν θα υπάρξουν νέες αποκαλύψεις, από ιστορικές ή δημοσιογραφικές έρευνες…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ετοιμος να παραιτηθεί ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας