Στον Ιταλό πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο απονεμήθηκε το βραβείο «Δημήτρης Τσάτσος 2016», λόγω της μεγάλης συμβολής του στη δημιουργία του ευρωπαϊκού οράματος αλλά και του οικοδομήματος της ενωμένης Ευρώπης.
Σε μια σαφώς δύσκολη στιγμή για την Ενωση, το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, θέλησε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι η Γηραιά Ηπειρος μπορεί και πρέπει να συνεχίσει την πορεία της, μακριά από εθνικισμούς και εξτρεμισμούς, παρά τα όποια προβλήματα και εμπόδια.
Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, παρουσία εκπροσώπων του πανεπιστημιακού και ευρύτερου χώρου του πολιτισμού των δύο κρατών.
Σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές αλλά και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ο Ναπολιτάνο ήταν πάντα της άποψης ότι έπρεπε να υπερισχύει, πρώτα απ’ όλα, η σταθερότητα. Για τον λόγο αυτό, το 2011, μετά την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι -στη φάση της γνωστής «θύελλας των χρηματαγορών»- επέλεξε να αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι και να μην προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Ο Ιταλός πρώην πρόεδρος και ισόβιος γερουσιαστής, αμέσως μετά τη λήξη της τελετής βράβευσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τάχθηκε υπέρ μιας συνολικής λύσης στο θέμα του χρέους και της αναγκαίας ελάφρυνσής του, ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν οι χώρες της νότιας Ευρώπης.
Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις Γιούνκερ για στήριξη των κρατικών επενδύσεων, είναι πιο αισιόδοξος από τον Ματέο Ρέντσι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός κάνει λόγο «μόνο για λόγια δίχως πράξεις», ενώ ο Ναπολιτάνο θεωρεί ότι «το σχέδιο του προέδρου της Κομισιόν θα καταφέρει να τις αυξήσει αισθητά».
Ο Ρέντσι πάντως συνεχίζει τον «κλεφτοπόλεμο» δηλώσεων κατά της γερμανικής αδιαλλαξίας, με μια σκληρή απάντηση στην τοποθέτηση του πρόεδρου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «έχει ήδη γίνει κατάχρηση της ευελιξίας» και ότι «αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχίσει η Ιταλία τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Με ισχυρή δόση ειρωνείας, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ρώτησε πρώτα... «για ποιον Βάιντμαν συζητάμε;» και αμέσως μετά συμπλήρωσε ότι «ο διοικητής έχει ήδη μια δύσκολη αποστολή, του εκφράζω όλη μου την αλληλεγγύη, διότι πρέπει να αντιμετωπίσει το μεγάλο θέμα των γερμανικών τραπεζών.
»Ελπίζουμε να τα καταφέρει... Τον αγκαλιάζουμε με στοργή και του ευχόμαστε καλή δουλειά, εφόσον οι ιταλικές τράπεζες έχουν κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ κόκκινα δάνεια, αλλά στις γερμανικές υπάρχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ παράγωγα».
«Επειτα από μια επαναπροσέγγιση, η οποία αποδείχθηκε αυταπάτη, η Ιταλία και η Γερμανία βρίσκονται σε δύο όχθες οι οποίες απέχουν όλο και περισσότερο», σχολιάζει η «La Stampa».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας