Χθες στην Ελβετία εγκαινιάστηκε η νέα σιδηροδρομική σήραγγα του Σεν-Γκοτάρ. Ουσιαστικά πια κάτω από τις ελβετικές Αλπεις ενώνονται η Νότια με τη Βόρεια Ευρώπη και γίνονται πιο εύκολες και γρηγορότερες οι μεταφορές ανθρώπων και προϊόντων.
Την ίδια στιγμή, εδώ στη Βρετανία, συνεχίζεται ακόμη πιο έντονα η διαμάχη μεταξύ των υποστηρικτών της απόσχισης της χώρας από την Ε.Ε. και των υπερασπιστών της παραμονής.
Ουσιαστικά δηλαδή, μεταξύ αυτών που επιθυμούν να «μεγαλώσουν τα στενά της Μάγχης» και των άλλων που θέλουν να τα «κρατήσουν στο ίδιο επίπεδο».
Για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο της προεκλογικής διαμάχης βρέθηκε το μεταναστευτικό.
Ολα ξεκίνησαν όταν πριν από μερικές μέρες η στατιστική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 2015.
Σύμφωνα με αυτά, η μετανάστευση όχι μόνο δεν μειώθηκε «σε μερικές δεκάδες χιλιάδες», όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά αντιθέτως αυξήθηκε, σπάζοντας μάλιστα κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Ετσι, την περασμένη χρονιά, ήρθαν να εγκατασταθούν εδώ στη Βρετανία πάνω από 370.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Από αυτούς οι 184.000 προέρχονται από άλλες χώρες της Ε.Ε.
Τα στοιχεία αυτά, όπως ήταν αναμενόμενο, ενίσχυσαν του υποστηρικτές του Brexit και έτσι σε τηλεφωνική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η ICM για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian το 45% των ερωτηθέντων απάντησε πως προτιμά την έξοδο, το 42% την παραμονή και το 13% δήλωσε αναποφάσιστο.
Με αναγωγή βγαίνει 52-48 υπέρ της εξόδου. Παρόμοια είναι τα αποτελέσματα και σε διαδικτυακή δημοσκόπηση τόσο της ICM όσο και άλλων εταιρειών.
Με αυτά και με τα άλλα οι υποστηρικτές της εκστρατείας Leave, δηλαδή της εξόδου, προτείνουν να υιοθετήσει η Βρετανία ένα νέο μεταναστευτικό σύστημα το οποίο θα βασίζεται στο αυστραλιανό.
Σύμφωνα με αυτό, δικαίωμα εγκατάστασης στη Βρετανία θα έχουν μόνον όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι είναι «άξιοι και ικανοί να δουλέψουν, χρήσιμοι για την οικονομία της χώρας και φυσικά μιλούν καλά αγγλικά».
Η εθνικότητα του υποψήφιου εργαζομένου δεν θα παίζει πια κανένα ρόλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρόταση αυτή έχει κάνει εδώ και καιρό ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας, UKIP.
Βέβαια όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι η Βρετανία θα βγει από την Ε.Ε., ενώ το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις επόμενες γενικές εκλογές.
Από τη νέα πρόταση εξαιρούνται οι κάτοικοι της Ιρλανδίας και όσοι πολίτες της Ε.Ε. είναι ήδη εγκατεστημένοι στη Βρετανία.
Η αλήθεια είναι πάντως πως, παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις τρεις εβδομάδες από το βρετανικό δημοψήφισμα, κανείς δεν μπορεί να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη.
Αν κάποιος πει ότι γνωρίζει το αποτέλεσμα, είτε θέλει να κάνει τον έξυπνο είτε εκφράζει την προσωπική του επιθυμία.
Κανένας σοβαρός αναλυτής δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση του αποτελέσματος βασιζόμενος σε απτά στοιχεία.
Και αυτό γιατί, πρώτον, όλες οι δημοσκοπήσεις πραγματοποιούνται με πολύ μικρό δείγμα ερωτηθέντων.
Δεύτερον, γιατί οι δημοσκόποι δεν ρωτούν αν θα πάτε να ψηφίσετε, αλλά τι θα ψηφίσετε. Η Βρετανία παραδοσιακά έχει πολύ μεγάλη αποχή στις εκλογικές αναμετρήσεις.
Τρίτον, γιατί το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι πολύ μεγάλο και όπως υπογραμμίζουν οι περισσότεροι αναλυτές, «η ειδησεογραφία των ημερών πριν από το δημοψήφισμα θα κρίνει τελικά το αποτέλεσμα».
Σε αυτή τη φάση οι δημοσκοπήσεις μόνο περισσότερη σύγχυση προκαλούν, αντί να διευκολύνουν τους Βρετανούς να πάρουν τη σωστή απόφαση.
Οπως και να έχει όμως, ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο ευρωσκεπτικισμός φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε ολόκληρη την Ε.Ε. Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Handelsblatt που δείχνει πως ένας στους τρεις Γερμανούς θα επιθυμούσε την έξοδο της χώρας του από την Ενωση.
Γι’ αυτό και ίσως να μην έχουν άδικο όσοι υποστηρίζουν ότι τα επόμενα χρόνια, αν όχι τους επόμενους μήνες, οι αλλαγές που θα υποστεί η Ε.Ε. θα είναι ραγδαίες.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας