Η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της Ε.Ε. «αποτελεί κλειδί της διαπραγμάτευσης. Αν επανεκλεγώ πρωθυπουργός τον Μάιο, θα κάνω εκστρατεία για την παραμονή της χώρας σε μια άλλη Ευρωπαϊκή Ενωση». Αυτό τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός στην πολυαναμενόμενη–πολυδιαφημιζόμενη ομιλία του, στην οποία συγκεκριμενοποίησε τα μέτρα που θα πάρει για να περιορίσει τη μετανάστευση πολιτών από χώρες της Ε.Ε. προς τη Βρετανία. Ενώ, όπως επισήμανε, «αν δεν τα καταφέρω, δεν αποκλείω τίποτα», εννοώντας σαφώς ακόμη και την έξοδο της χώρας από την Ενωση.
Μεταξύ των μέτρων που προτίθεται να πάρει η μελλοντική κυβέρνηση Κάμερον εναντίον των Ευρωπαίων πολιτών που εργάζονται στη Βρετανία είναι: Να μην έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά επιδόματα όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τέσσερα χρόνια παραμονής στη χώρα. Να απελαύνονται αν δεν βρίσκουν δουλειά μέσα σε 6 μήνες. Να απαγορεύεται η μετανάστευση πολιτών από χώρες που θα ενταχθούν στην Ενωση, αν πρώτα οι οικονομίες των χωρών αυτών δεν συγκλίνουν με εκείνες των υπόλοιπων κρατών της Ε.Ε. κ.ά.
Αν τελικά τα μέτρα εφαρμοστούν, υπολογίζεται θα επηρεάσουν τη ζωή 400.000 Ευρωπαίων πολιτών που ζουν μόνιμα στη Βρετανία. Οι περισσότεροι από αυτούς σε χαμηλόμισθες θέσεις. Η ομιλία του Κάμερον για ακόμη μια φορά προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις, καθώς τα μέτρα που ανακοίνωσε έρχονται σε πλήρη αντίθεση με μία από τις βασικές αρχές της Ενωσης, αυτήν της ελεύθερης διακίνησης πολιτών.
Τα μέτρα εξαγγέλθηκαν μόλις έξι μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες και κάτω από την ασφυκτική δημοσκοπική πίεση που δέχονται οι Συντηρητικοί από το άκρως ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ. «Ετσι, όμως, δημιουργείται έντονο κλίμα ανασφάλειας που μόνο καλό δεν πρόκειται να κάνει στη βρετανική οικονομία», υποστηρίζουν οι αναλυτές.
Οι τελευταίοι εκτιμούν πως η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου θα είναι δύσκολο τόσο να σχηματιστεί όσο και να μακροημερεύσει. Και αυτό, γιατί είναι σχεδόν βέβαιο πως τόσο το αριστερό Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP) όσο και το ακροδεξιό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) θα πάρουν τόσες έδρες που τελικά θα τους καταστήσουν ρυθμιστές ενός μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού.
Εξαιτίας όμως των ακραίων θέσεών τους, υποστηρίζουν οι αναλυτές, όποιος και να είναι αυτός ο συνασπισμός δεν πρόκειται να διαρκέσει για πάνω από ένα ή δύο χρόνια. Αν αυτό το σενάριο επαληθευτεί, τότε με μαθηματική ακρίβεια «η οικονομική όαση που δημιουργήθηκε στη Βρετανία, στο μέσον μιας ταραγμένης Ευρώπης, θα πάψει να υφίσταται», τονίζουν οι αναλυτές.
Η ανακοίνωση των μέτρων ήρθε μόλις μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τη μετανάστευση. Σύμφωνα λοιπόν με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, από τον Ιούνιο του 2013 εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία 583.000 μετανάστες, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα προέρχονται από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του UCL, οι επιπτώσεις της μετανάστευσης Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία είναι μάλλον θετικές, καθώς τα τελευταία 10 χρόνια έχουν συνεισφέρει στον εθνικό προϋπολογισμό της χώρας πάνω από 25 δισ. ευρώ. Παράλληλα, όπως προκύπτει από άλλες σχετικές έρευνες, οι περισσότεροι από τους μετανάστες είναι νέοι, πρόθυμοι να εργαστούν σκληρά και μάλιστα σε δουλειές που αποφεύγουν να κάνουν οι Βρετανοί, ενώ τις περισσότερες φορές καταβάλλουν στο ακέραιο τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους εισφορές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας