Η καινούργια εγκύκλιος του Πάπα Φραγκίσκου αποτελεί μια νέα ουσιαστική γέφυρα ανάμεσα στους Καθολικούς και τους Ορθόδοξους. Είναι αφιερωμένη στην προστασία του πλανήτη, με τίτλο «Sulla cura della casa comune», δηλαδή «Επί της φροντίδας του κοινού μας οίκου».
Σχεδόν διακόσιες σελίδες με αναφορές, μεταξύ των άλλων, στον Πάπα Βενέδικτο (τον προκάτοχο του Φραγκίσκου), στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον «Φτωχούλη της Ασίζης», στον Αγιο Φραγκίσκο, του οποίου ο Αργεντινός Ποντίφικας θέλησε να υιοθετήσει το όνομα.
Το κείμενο της εγκυκλίου, η οποία και θα παρουσιαστεί επίσημα στο Βατικανό την Πέμπτη, εξασφάλισε και δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα η διαδικτυακή έκδοση του ιταλικού εβδομαδιαίου περιοδικού L’ Espresso.
Γράφοντας για τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, ο Πάπας Χόργκε Μάριο Βεργκόλιο γράφει:
«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε ιδίως στην ανάγκη να μετανοήσει, ο καθένας, για τον τρόπο με τον οποίο κακομεταχειρίστηκε τον πλανήτη, διότι “στο μέτρο που όλοι μας προκαλούμε μικρές οικολογικές ζημιές” καλούμαστε να αναγνωρίσουμε “τη συμμετοχή μας -μικρή ή μεγάλη- στην καταστροφή και την ταραχή του περιβάλλοντος”. Εκφράστηκε επανειλημμένα, σχετικά με αυτό το σημείο, με τρόπο σαφή που εμπλουτίζει τη σκέψη μας, καλώντας μας να αναγνωρίσουμε τις αμαρτίες μας σε βάρος της πλάσης».
Την περασμένη εβδομάδα ο Ποντίφικας, μιλώντας στη βασιλική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού, έκανε ευθεία αναφορά στη διάθεση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να οριστεί μια κοινή ημερομηνία, για να μπορούν να γιορτάζουν μαζί το Πάσχα Ορθόδοξοι, Καθολικοί και Προτεστάντες.
Ολοι θυμόμαστε ότι κατά την τελετή ενθρόνισής του, ο Φραγκίσκος θέλησε να γίνει αναφορά μόνο στο τίτλο του επισκόπου Ρώμης, τον οποίο του αναγνωρίζουν, χωρίς κανένα πρόβλημα, και οι Ορθόδοξοι.
Παράλληλα, για πρώτη φορά, την εγκύκλιο αυτή υπέρ της προστασίας της πλάσης θα παρουσιάσει υψηλόβαθμος κληρικός της Ορθοδοξίας.
Πρόκειται για τον μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα, ο οποίος μεταβαίνει στη Ρώμη και θα είναι από τους κύριους ομιλητές, την ερχόμενη Πέμπτη, στην αίθουσα Τύπου της Αγίας Εδρας.
Στήριξη του διαλόγου
Είναι σαφές λοιπόν, ότι ο Πάπας είναι αποφασισμένος να στηρίξει την πορεία του οικουμενικού διαλόγου, με στόχο να μπορέσουν οι χριστιανοί να ξεπεράσουν τους διχασμούς του παρελθόντος.
Μια ανάγκη συμβολική αλλά και άκρως πρακτικής φύσεως. Ο Φραγκίσκος αναφέρεται πάντα με έμφαση στους κατατρεγμούς των χριστιανών στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, και θεωρεί -είναι αυτονόητο- ότι ο μουσουλμανικός ολοκληρωτισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού, με μήνυμα που να προασπίζει τις ανθρώπινες ζωές αλλά και τις αρχές της αλληλεγγύης και του αμοιβαίου σεβασμού.
Στην πορεία αυτή η επικοινωνία, λόγω και της εγγύτητας στην πολιτισμική παράδοση και στον τρόπο τού σκέπτεσθαι, είναι σαφώς αμεσότερη και πιο αποδοτική με το Οικουμενικό Πατριαρχείο από ό,τι με τη Μόσχα.
Δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει, λοιπόν, το ότι ο Πάπας υπογραμμίζει με έμφαση πως ο Βαρθολομαίος «τράβηξε την προσοχή μας προς τις ηθικές και πνευματικές ρίζες των περιβαλλοντικών προβλημάτων, που μας καλούν να βρούμε λύσεις όχι μόνο μέσα από τεχνική, αλλά και με αλλαγή του ανθρώπου, διότι, διαφορετικά, θα αντιμετωπίζαμε μόνον τα συμπτώματα. Μας πρότεινε να περάσουμε από την κατανάλωση στη θυσία και από την απληστία στη γενναιοδωρία».
Η βυζαντινολόγος Σίλβια Ρονκέι έγραψε στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» ότι «η εγκύκλιος αυτή για το περιβάλλον αποτελεί μια παπική υπόκλιση στο όραμα και τις θέσεις που χαρακτηρίζουν εδώ και δεκαετίες τον Οικουμενικό Πατριάρχη».
Αναμένεται, ενδεχομένως, η αντίδραση της Μόσχας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας