«Μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του». Αυτή είναι μια από τις πιο αγαπημένες εκφράσεις των Βρετανών. Τη χρησιμοποιούν πολύ συχνά, και μάλιστα είναι από τις πρώτες που διδάσκουν σε όσους μαθαίνουν αγγλικά. Στην περίπτωση όμως του Ελληνα υπουργού Οικονομικών έκαναν εξαίρεση. Μια τεράστια εξαίρεση. Οχι μόνο δεν άφησαν ασχολίαστο το ντύσιμό του, αλλά αφιέρωσαν ολόκληρα ρεπορτάζ για τη «ροκ εμφάνιση», το «τολμηρό στιλ», «την αγραβατοσύνη», «το έντονα γαλάζιο πουκάμισο» κ.ά. του Γιάνη Βαρουφάκη.
Πιο καυστική από όλους η συντάκτρια μόδας της εφημερίδας «Γκάρντιαν», η οποία, σχολιάζοντας το παλτό που φορούσε ο Ελληνας υπουργός, λέει πως μοιάζει σαν έμπορος ναρκωτικών από το Μάντσεστερ της δεκαετίας του ’90. «Στιλ που υποστηριζόταν από τα χέρια στις τσέπες θυμίζοντας πορτιέρη νυχτερινού κέντρου, το ξυρισμένο κεφάλι και το αβίαστο χαμόγελό του», τονίζει η συντάκτρια της κατά τα άλλα προοδευτικής εφημερίδας.
Και δεν ήταν μόνο οι Βρετανοί. Η ιταλική «Κοριέρε ντέλα Σέρα», π.χ. τον χαρακτηρίζει «πρωταγωνιστή από την ταινία "Μάτριξ"» ενώ η γερμανική «Μπιλντ» αναρωτιέται αν «αυτός ο Σούπερμαν μπορεί να σώσει την Ελλάδα». Κάποιοι άλλοι τον έκαναν εικόνισμα με τίτλο «Ο Αγιος Βαρουφάκης ο τροϊκοφάγος», ενώ δημοσιογράφος του αμερικανικού CNN βγήκε στους δρόμους του Λονδίνου και κρατώντας μια φωτογραφία του Βαρουφάκη και μια του Οσμπορν ρωτούσε τους περαστικούς ποιος από τους δύο εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.
Το ίδιο συνέβη και στα κοινωνικά δίκτυα. «Ο Τζορτζ Οσμπορν συζητά μετά από ξενύχτι με έναν άγνωστο θαμώνα κλαμπ. Ω όχι, είναι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών» γράφει η λεζάντα της φωτογραφίας με τους δύο άντρες έξω από το Νο 11 της Ντάουνινγκ Στριτ που ανάρτησε στο τουίτερ Βρετανός δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τάιμς».
Δημοσιεύματα που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση πολλών πολιτών αλλά και τα εύστοχα ανάλογα σχόλια κάποιων άλλων. Χαρακτηριστική είναι η έξυπνη παρατήρηση της Μαρίας Δεναξά στον δικό της λογαριασμό στο twitter κάτω από τη φωτογραφία του αποχαιρετισμού των δύο ανδρών: «Χάλασε και ο Οσμπορν. Αποχαιρετά τον Βαρουφάκη με το χέρι στην τσέπη».
Δεν είναι όμως όλες οι προσεγγίσεις ίδιες για το «επιμελώς ατημέλητο λουκ» του Ελληνα υπουργού. Ο βετεράνος Βρετανός δημοσιογράφος Σάιμον Τζέγκινς, π.χ., γράφει πως «ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος φαίνεται άνθρωπος φυσιολογικός». Και αναρωτιέται «πόσο αναζωογονητικό είναι αυτό». Οπως υπογραμμίζει, η λύση για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη δημιουργήθηκαν από τους τραπεζίτες. Οπότε θα ήταν λάθος να περιμένουμε να βρει λύση κάποιος που θα ντυνόταν σαν αυτούς, θα σκεφτόταν σαν αυτούς και θα έπραττε όπως αυτοί πράττουν. Οπως και να 'χει πάντως, ένα πράγμα είναι σίγουρο: ότι «κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις». Και αυτή είναι μια άλλη έκφραση που αγαπούν να χρησιμοποιούν συχνά οι Βρετανοί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας