H γαλλική Αριστερά έχει το βλέμμα στραμμένο προς την Ελλάδα και αναμένει το αποτέλεσμα των εκλογών με την ελπίδα ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει την «ευρωπαϊκή άνοιξη», όπως δηλώνει ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς. Οι ηγέτες της εναλλακτικής και της κομουνιστικής Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, Πιερ Λοράν Κλεμαντίν Οτέν και η εκπρόσωπος των Πράσινων Σεσίλ Ντιφλό, συμμετείχαν στη συγκέντρωση που οργάνωσε στο παρισινό Γυμνάσιο Japy ο Αλέξης Τσίπρας, εκδηλώνοντας την υποστήριξή τους (φωτογραφία). Εξέφρασαν την ευχή να είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ καταλύτης για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής Αριστεράς στη Γαλλία.
Τα ΜΜΕ έδωσαν πλατιά δημοσιότητα στην υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα από τους ηγέτες της γαλλικής Αριστεράς και στην ανακοίνωση από τον Μελανσόν, για τη διαμόρφωση συνασπισμού της ριζοσπαστικής και κομουνιστικής Αριστεράς με το κόμμα «Ευρώπη Οικολογία - οι πράσινοι EELV» και με την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η συμμαχία αυτή διαμορφώνεται εν όψει των νομαρχιακών εκλογών του 2015 και των προεδρικών εκλογών του 2017.
Ο γαλλικός Τύπος υπογραμμίζει ότι «ο Μελανσόν και η Ντιφλό βρίσκονται σε μήνα του μέλιτος» και αναρωτιούνται αν το Μέτωπο της Αριστεράς, οι Πράσινοι και η αριστερή ομάδα των «ανταρτών» σοσιαλιστών θα μπορούσαν να λανσάρουν έναν ΣΥΡΙΖΑ α λα γαλλικά. Η «πράσινη» Σεσίλ Ντιφλό -η οποία αποχώρησε από την κυβέρνηση όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο Μανουέλ Βαλς, εκφράζοντας την αντίθεσή της προς την πολιτική που ενσαρκώνει μαζί με τον υπουργό Οικονομίας Μακρόν- δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλά κοινά σημεία με το Μέτωπό της Αριστεράς. Προσδιόρισε ότι διαμορφώνεται μια «κόκκινη-πράσινη συμμαχία» εναντίον της «σοσιαλφιλελεύθερης» πολιτικής της κυβέρνησης.
Η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν προκάλεσε αίσθηση δηλώνοντας ότι «ελπίζει σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ». Υποστηρίζει ότι δεν είναι περίεργο ένα κόμμα της άκρας Δεξιάς να στηρίζει ένα κόμμα της Αριστεράς. «Υπάρχει ένα ρήγμα στην Ευρώπη που οδηγεί σε αντίσταση των λαών στον ολοκληρωτισμό της Ε.Ε. και των αγορών. Ως προς αυτό συντάσσομαι απόλυτα, χωρίς όμως να είμαι υποστηρίκτρια της άκρας Αριστεράς. Δεν συμφωνούμε με το πρόγραμμά τους, ειδικά για τη μετανάστευση. Αλλά μια νίκη τους θα μας ικανοποιήσει». Η εφημερίδα «Le Monde» ερμηνεύει τις δηλώσεις της Λεπέν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ως καθαρά «στρατηγικές» και «στοχευμένες βολές» που αποβλέπουν στο να ενισχύσουν το προφίλ του Εθνικού Μετώπου. Αποτελεί μέρος της τακτικής της για την «αποδαιμονοποίηση» του Ε.Μ. «Οσο περισσότερη σύγχυση υπάρχει τόσο δυσκολότερο είναι να ταυτιστεί το Ε.Μ. με την ετικέτα της άκρας Δεξιάς. Υποστηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, η Μαρίν Λεπέν διαφοροποιείται επίσης και έναντι της Χρυσής Αυγής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας