Τρεις μόνο μήνες μετά τη θριαμβευτική εκλογή του στην προεδρία, ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει την πρώτη σοβαρή πτώση της δημοφιλίας του.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, τα ποσοστά αποδοχής του Γάλλου πρόεδρου υφίστανται μείωση 8 εκατοστιαίων μονάδων.
Η μεταστροφή της κοινής γνώμης και η απώλεια εμπιστοσύνης προκλήθηκαν μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας που επιβαρύνουν τις μικρομεσαίες τάξεις, όπως η μείωση του ατομικού βοηθήματος στέγασης, οι αλλαγές στη γενική κοινωνική εισφορά, οι αυξήσεις σε προϊόντα κατανάλωσης και η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του κώδικα εργασίας.
Ποσοστό 49% των Γάλλων δεν εμπιστεύονται τον Μακρόν, ο οποίος χάνει 14 μονάδες μεταξύ των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικανών.
Πτώση υφίσταται και ο πρωθυπουργός Φιλίπ, 49% των Γάλλων εκφράζουν θετική γνώμη, αλλά 50% δηλώνουν ότι δεν τον εμπιστεύονται.
Μειώθηκε επίσης η δημοτικότητα πολλών κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης. Από τις πρώτες δυσχέρειες της κυβέρνησης ωφελείται ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που συγκεντρώνει το 32% των θετικών απόψεων (+4%).
Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει να εδραιώσει την αίγλη του με την εξαιρετική κινητοποίησή του σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και προωθεί εντυπωσιακή επιχείρηση επικοινωνίας στις δημόσιες εμφανίσεις του στη Γαλλία, η κυβερνητική πλειοψηφία του βρίσκεται στο στόχαστρο.
Κομφούζιο προκαλούν τα επιλεγόμενα «κουάκ» (φάλτσα) των άπειρων βουλευτών που αγνοούν τους κανόνες της Βουλής και κάνουν μεγάλα λάθη, όπως για παράδειγμα όταν καταψήφισαν νόμο της πλειοψηφίας τους γιατί «μπερδεύτηκαν»...
Οι πεπειραμένοι πολιτικοί τούς χλευάζουν, τους αποκαλούν «ερασιτέχνες», διαμαρτύρονται για γκάφες, τσακώνονται με προέδρους των επιτροπών που παραβαίνουν την κοινοβουλευτική διαδικασία από άγνοια.
Επισημαίνουν ότι οι πρωτάρηδες δεν έχουν καθοδήγηση από πεπειραμένους πολιτικούς, ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την πολιτική, είναι τεχνοκράτες και συμπεριφέρονται σαν να είναι η Βουλή επιχείρηση, χρησιμοποιώντας ακατανόητο λεξιλόγιο τύπου «μπίζνες».
Οι διαμάχες ανάμεσα στους πρωτάρηδες «μακρονικούς» βουλευτές και στους πεπειραμένους πολιτικούς της αντιπολίτευσης οδηγούν σε σκληρές διενέξεις, προκαλούν επεισόδια, αναγκάζοντας τον πρόεδρο της Βουλής να επεμβαίνει συνεχώς για την κατάπαυση του πυρός.
Από το κομφούζιο επωφελείται ο Ζαν-Λικ Μελανσόν που ενσαρκώνει την αξιωματική αντιπολίτευση και κυριαρχεί στην πολιτική αντιπαράθεση.
Πέρα από τα «κουάκ», τσουχτερά σχόλια γίνονται στα ΜΜΕ και για τις «ανταρσίες» που ξεκίνησαν στο κόμμα του Μακρόν.
Η αναδιοργάνωση σε κόμμα του κινήματος «η Δημοκρατία Εμπρός» περνάει από την υιοθέτηση ενός καταστατικού. Τριάντα «οργισμένοι μακρονικοί» προσέφυγαν στο πλημμελειοδικείο γιατί θεωρούν μη δημοκρατική την εσπευσμένη διαδικασία της υιοθέτησης του καταστατικού, επισημαίνοντας ότι «τα μέλη του κόμματος περιορίζονται σε ρόλο υποστηρικτή και αποκλείονται από τη διακυβέρνηση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας