Με καθυστέρηση δύο ημερών –που έδωσαν λαβή για κάθε είδους φήμες– ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής στο Εκουαδόρ.
Επειτα από 10 έτη συνεχούς εξουσίας, το καθεστώς του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», που εκπροσωπεί το κόμμα Allianza Pais, αντιμετωπίζει την ορατή προοπτική να την απολέσει.
Ο νέος υποψήφιος του κόμματος Λένιν Μορένο (που διαδέχθηκε τον χαρισματικό ηγέτη Ραφαέλ Κορέα) έφτασε σε απόσταση αναπνοής από το αποτέλεσμα που απαιτείτο για να κερδίσει στον πρώτο γύρο: 39,2% έναντι του απαιτουμένου 40%.
Στον δεύτερο γύρο ο Μορένο θα αντιμετωπίσει ένα σύνολο κομμάτων της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς, τα οποία θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του νεοφιλελεύθερου τραπεζίτη Γκιγιέρμο Λάσο (που ήρθε δεύτερος στις εκλογές με ποσοστό 28,40%).
Η υποχώρηση της δύναμης των Σοσιαλιστών οφείλεται σε διάφορους λόγους.
Η ρήξη με τους ιθαγενείς της περιοχής της Αμαζονίας που μέχρι τώρα στήριζαν το καθεστώς είναι ένας απ’ αυτούς.
Οι ιθαγενείς αντετίθεντο στην πολιτική της κυβέρνησης να δίνει άδειες σε ξένες επιχειρήσεις (κυρίως κινεζικές) για τη δημιουργία ορυχείων σε περιοχές της ζούγκλας στις οποίες κατοικούν.
Η αποχή των νέων
Επίσης, οι νέοι εγκατέλειψαν μαζικά το κυβερνητικό κόμμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια χώρα, όπου ο μέσος όρος ηλικίας είναι 28 έτη.
Ο λόγος της μεταστροφής των νέων οφείλεται στο γεγονός ότι το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα επέβαλε εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια (ανάλογες με τις Πανελλαδικές) που εμποδίζουν τους φοιτητές να σπουδάσουν αυτό που θέλουν.
Οπως και στην Ελλάδα, οι εξετάσεις αυτές μπορεί να αναγκάσουν κάποιον που θέλει π.χ. να σπουδάσει Ιατρική να αναγκασθεί να σπουδάσει... Δημόσιες Σχέσεις!
Αλλά ο κυριότερος λόγος ίσως είναι το γεγονός ότι ο Λένιν Μορένο –που κινείται σε αναπηρικό καροτσάκι– δεν διαθέτει το χάρισμα του προηγούμενου ηγέτη Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα επί 10 συνεχή έτη.
Μετριοπαθής και συναινετικός άνθρωπος, που στις συγκεντρώσεις πολλές φορές προτιμούσε να τραγουδάει ερωτικές μπαλάντες παρά να βγάζει πύρινους λόγους, ο Μορένο ενέπνεε μεν τον σεβασμό των μαζών, αλλά ασφαλώς όχι το πάθος με το οποίο ανταποκρίνονταν οι «militantes», οι «σκληροπυρηνικοί» οπαδοί, στις βαθύτατα ιδεολογικές και συγκρουσιακές ομιλίες του Κορέα.
Ακόμα και η τελευταία του δήλωση μετά τις εκλογές ήταν σε αυτό τον τόνο: «H Δεξιά δεν έχει “πιστεύω”, έχει συμφέροντα».
45 μέρες... προθεσμία
Ο επόμενος γύρος θα λάβει χώρα ύστερα από 45 ημέρες. «Η επιλογή», έγραφε η ημερησία «Mercurio», «θα είναι μεταξύ δύο μοντέλων: Ενα που βασίζεται στον κεντρικό ρόλο του κράτους στην οικονομική και κοινωνική οργάνωση της χώρας. Το άλλο που βασίζεται στην επιχειρηματική δημιουργικότητα και στην ατομική πρωτοβουλία».
Το ερώτημα στον επόμενο γύρο θα είναι αν το Εκουαδόρ θα ακολουθήσει τον άνεμο της «νεοφιλελεύθερης παλιννόστησης», που πνέει σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Βραζιλία, Περού), ή αν, αντίθετα, θα παραμείνει στον χώρο του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» (Νικαράγουα, Βενεζουέλα, Βολιβία).
Παρεμπιπτόντως, η Ελλάδα αναφέρθηκε μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.
Ηταν σε μια συνέντευξη που έδωσε ο Μορένο στην πολιτική επιθεώρηση «Vistazo», όταν ρωτήθηκε για το εξωτερικό χρέος της χώρας.
«Εμείς», είπε, «έχουμε χρέος 26% του ΑΕΠ. Τι να πει κανείς για ορισμένες χρεοκοπημένες χώρες, όπως ορισμένες χώρες της Μεσογείου;».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας