«“Λαγιάλι” στα αραβικά σημαίνει “οι νύχτες μας”» μου εξηγεί η νεαρή Ελληνογαλλίδα Μαρίνα Λιάκη, που μαζί με άλλους συνεταιριστές και συνεταιρίστριες, μετανάστες και Ελληνες, ίδρυσαν το καλοκαίρι του 2018 την ΚΟΙΝΣΕΠ «Layali Project», με σκοπό να παρέχουν μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία σε πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στην Αθήνα.
Η Μαρίνα, με σπουδές Νομικής και Επικοινωνίας στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει πολυπολιτισμική παιδεία και στενούς δεσμούς με τις κουλτούρες και τους ανθρώπους της Μέσης Ανατολής. Μιλάει πέντε γλώσσες (Γαλλικά, Αγγλικά, Ελληνικά, Ισπανικά, Αραβικά), έχει εργαστεί για διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και το Γαλλικό Ινστιτούτο.
Τα τελευταία τρία χρόνια η Μαρίνα ζει μόνιμα στην ΑΘήνα, ενώ από το 2016 διευθύνει τη ΜΚΟ «Za’atar», της οποίας είναι και ιδρυτικό μέλος.
Βασική λειτουργία της «Za’atar», που πήρε το όνομά της απο ένα αγαπημένο μείγμα μπαχαρικών του αραβικού κόσμου, είναι το «Πορτοκαλί Σπίτι», «Οrange House» όπως το αποκαλούν όσοι μένουν εκεί.
Είναι ξενώνας φιλοξενίας προσφύγων με έδρα τα Εξάρχεια, αποκλειστικά για γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Παράλληλα, διοργανώνει μαθήματα και δραστηριότητες και βασίζεται αποκλειστικά σε εθελοντική εργασία και δωρεές, κυρίως εθελοντών από το εξωτερικό.
Πνευματικό «παιδί» του «Ζa’atar», η ΚΟΙΝΣΕΠ «Layali» απέκτησε νομική υπόσταση πριν από 8 μήνες, με συγκεκριμένες δράσεις στα σκαριά: τo «Layali Salon», συνεργατικό κομμωτήριο στον Αγιο Παντελεήμονα και το «Layali Shop», κατάστημα με χειροποίητα κοσμήματα και έργα τέχνης, φτιαγμένα από πρόσφυγες, που από τον Δεκέμβριο βρήκε φιλόξενη στέγη στη «Στοά Εμπόρων» στο Σύνταγμα.
Στα άμεσα σχέδια του «Layali» είναι η ίδρυση του «Cafe Zenobia», ένα μικρό καφέ-εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, που θα σερβίρει πιάτα εμπνευσμένα από την ελληνική, την αραβική και τη βορειοαφρικανική κουζίνα.
Τo πιο φιλόδοξο σχέδιο είναι η ίδρυση ξενοδοχείου, που θα διαχειρίζονται οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες/-στριες.
Σκοπός του «Layali Project» είναι μέσα από τις συγκεκριμένες κοινωνικές επιχειρήσεις να απασχολούνται πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε να είναι ανεξάρτητοι οικονομικά και να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία.
Παράλληλα, προσφέρει θέσεις πληρωμένης μαθητείας, λειτουργώντας ως φυτώριο επαγγελματικής εκπαίδευσης, εφοδιάζοντας τους πρόσφυγες με δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες στο μέλλον, είτε μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα είτε καταφέρουν να φύγουν στην Ευρώπη, όπως ελπίζουν οι περισσότεροι.
Λίγες μέρες πριν από τα επίσημα εγκαίνια του «Layali Salon», το σαλόνι ομορφιάς και κομμωτήριο στην οδό Πιπίνου 78 στον Αγιο Παντελεήμονα, η Μαρίνα Λιάκη μιλάει για το πώς έφτασαν ώς εδώ και ποια είναι η συνέχεια της ΚΟΙΝΣΕΠ «Layali»
Μαρίνα Λιάκη: «Δεν περιμέναμε η προσφυγική κρίση να συνεχίζεται για τόσο πολύ»
Οπως μας εξηγεί η Μαρίνα, η ενασχόλησή της με το προσφυγικό ζήτημα, κατ’ αρχάς ως εθελόντρια-ακτιβίστρια, ήταν το αρχικό έναυσμα τόσο για τη «Ζa’atar» και αργότερα για το «Layali».
«Τη Za’atar την ιδρύσαμε μαζί με τον φίλο μου τον Χασάν, που είναι Ελληνο-σύρος. Γνωριστήκαμε στον Πειραιά στο λιμάνι, την περίοδο της προσφυγικής κρίσης το 2015-16. Βοηθούσαμε τους πρόσφυγες που χρειάζονταν στέγαση και σίτιση. Μετά σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι, αλλά δεν ξέραμε πόσο θα κρατήσει η προσφυγική κρίση. Οταν ανοίξαμε το “Πορτοκαλί Σπίτι” τον Μάιο του 2016, νομίζαμε ότι απλώς θα βοηθήσουμε οι άνθρωποι που ήταν στον Πειραιά θα μάθουν μια γλώσσα μέχρι να πάνε αλλού. Δεν περιμέναμε τόσα χρόνια μετά να είμαστε ακόμα εδώ».
Η «Za’atar» και τα έξοδα του «Πορτοκαλί Σπιτιού» στηρίζονται αποκλειστικά σε δωρεές, μεμονωμένων εθελοντών και ανθρωπιστικών οργανώσεων.
«Στην αρχή κάναμε καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διαχειρίζομαι τη σελίδα “immigrant and refugees support in Athens” στο Facebook που αριθμεί 14.000 μέλη. Ολοι μας βάλαμε χρήματα, άλλοι βοήθησαν με δωρεές σε είδος, ακόμα και ο πατέρας μου π.χ. αγόρασε τραπεζάκια για τα μαθήματα. Ιδρύσαμε την ΜΚΟ, γιατί αλλιώς υπήρχε πολύ μεγάλη γραφειοκρατία. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μόνιμη συνεργασία με τη βρετανική οργάνωση “Ηelp Refugees” και αυτοί μας στηρίζουν».
Η διεύθυνση του «Πορτοκαλί Σπιτιού» δεν ανακοινώνεται δημόσια, για λόγους ασφαλείας των γυναικών που φιλοξενούνται. Οποιος θέλει να έρθει σε επικοινωνία μαζί τους τους βρίσκει μέσα από την ιστοσελίδα τους, όπου υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.
Εκτός από τον ξενώνα, λειτουργούν αίθουσες διδασκαλίας που παραδίδονται δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών (Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ελληνικά), μουσικής (κιθάρα, πιάνο), γιόγκα κ.ά.
Επιπλέον διοργανώνονται ψυχαγωγικοί περίπατοι, προπονήσεις και τουρνουά μπάσκετμπολ κ.ά. Στο σπίτι απασχολούνται από 20 ώς 50 εθελοντές, κυρίως από το εξωτερικό, ενώ επιπλέον παρέχεται βοήθεια στην επαφή με φορείς και υπηρεσίες, σύνταξη βιογραφικού κλπ.
«Ηδη μέσα από το “Ζa’atar” είχαμε βρει δουλειά σε περίπου 40 άτομα. Στην πλειονότητά τους γυναίκες. Ημασταν ο ενδιάμεσος κρίκος. Πολλές γυναίκες πρόσφυγες βρίσκουν δουλειά σεζόν στον τουριστικό τομέα, σε νησιά, κάποιες μένουν μόνιμα. Μας αρέσει να βοηθάμε κόσμο να είναι ανεξάρτητος οικονομικά. Το κακό είναι ότι πολλοί πρόσφυγες δεν έχουν αυτονομία, περιμένουν από τις ΜΚΟ να τα κάνουν όλα. Δεν έχουν ενταχθεί στην κοινότητα» συνεχίζει η Μαρίνα.
«Το Layali Project έχει σκοπό να το αλλάξει αυτό. Ακόμα και όσοι νομίζουν ότι θα μείνουν στην Ελλάδα προσωρινά, πολλοί καταλήγουν να περιμένουν δύο και παραπάνω χρόνια, μέχρι να εξεταστεί π.χ. η αίτησή τους. Γιατί τα χρόνια αυτά να πάνε χαμένα;»
Ενας από τους συνεταιριστές του «Layali Project» είναι και ο κοινωνιολόγος Ασεφ Φάρζαμ, διαπολιτισμικός μεσολαβητής με καταγωγή από το Αφγανιστάν, που ζει μόνιμα στην Ελλάδα και συνεργάζεται με το Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων.
Προς το παρόν το «Layali» απασχολεί περίπου 8 εργαζόμενους – έναν πωλητή στο κατάστημα, έναν κομμωτή στο Salon και έξι συνεργαζόμενους χειροτέχνες-καλλιτέχνες που φτιάχνουν και πληρώνονται ανάλογα με τις πωλήσεις των χειροποίητων προϊόντων.
Ολοι οι εργαζόμενοι έχουν νόμιμες μορφές απασχόλησης και ασφάλιση.
«Δεν κάνουμε μαύρες δουλειές. Δεν λέμε “πήγαινε στην ταβέρνα και θα πληρωθείς μετρητά”. Εχουν όλοι οι εργαζόμενοι ΑΦΜ, πληρώνουμε εισφορές. Σκοπός μας είναι να είμαστε οικονομικά βιώσιμοι για να πληρώνεται ο κόσμος, ή να εκπαιδευθούν και να μπορέσουν να κάνουν τις δικές τους δουλειές. Δεν είμαστε φιλανθρωπική οργάνωση αλλά επιχείρηση. Ο πελάτης θα έρθει επειδή είμαστε ανταγωνιστικοί και καλοί στη δουλειά μας, όχι από φιλανθρωπία».
Προς το παρόν ο Μανάσεφ, ο πρώτος εργαζομενος του «Layali Salon», μετανάστης από το Πακιστάν, πιάνει δουλειά την Τετάρτη, ενώ σύντομα θα τον πλαισιώσουν γυναίκες αισθητικοί, κυρίως πρόσφυγες από το Ιράν, που ολοκληρώνουν ταχύρρυθμα μαθήματα Ελληνικών και Αγγλικών, για να ξεκινήσουν να εξυπηρετούν το πολυεθνικό κοινό του Αγίου Παντελεήμονα.
Το σαλόνι ομορφιάς συστήνεται ως «φιλικό, μικρό και οικολογικό», ενώ οι τιμές του είναι άκρως ανταγωνιστικές: 5 ευρώ το αντρικό και παιδικό κούρεμα, 9 ευρώ το γυναικείο, 8 ευρώ η περιποίηση προσώπου και το μακιγιάζ, ενώ προσφέρεται και περιποίηση γενειάδας με μόλις 3 ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας