Πόσα κουτιά φαρμάκων έληξαν και πόσα δωρήθηκαν στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο; Πως διαχειρίζεται ο Έλληνας τα ληγμένα φάρμακα και το οικιακό φαρμακείο του; Πόσοι γνωρίζουν τι είναι οι πράσινοι κάδοι στα φαρμακεία; Ποια είναι η γνώμη και η στάση τους απέναντι στα κοινωνικά φαρμακεία;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα επιχειρήσει να απαντήσει η ημερίδα «Διαχείριση οικιακών φαρμάκων: Ευκαιρίες προς αξιοποίηση», που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού GIVMED, των φαρμακοποιών του Κόσμου και την υποστήριξη κεντρικών φορέων στο χώρο του φαρμάκου, την Τετάρτη (11/8) το απόγευμα (5-8.15), στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30, αίθουσα Αργυριάδη).
«Στόχος της ημερίδας είναι η συζήτηση για την συνειδητή δωρεά φαρμάκων σε κοινωφελείς φορείς (κοινωνικά φαρμακεία, γηροκομεία και ΜΚΟ) που παρέχουν δωρεάν φαρμακευτική στήριξη σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη, για τις ενδεδειγμένες πρακτικές διαχείρισης ληγμένων φαρμάκων και για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας αυτών των κοινωφελών φορέων και τις ανάγκες τους» λέει στην «Εφ.Συν.» ένας από τους ιδρυτές της πλατφόρμας ώστε τα φάρμακα να μην καταλήγουν στα σκουπίδια αλλά σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη Givmed Θανάσης Βράτιμος.
Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν τα αποτελέσματα της πρώτης πανελλαδικής ερευνάς για την διαχείριση των ληγμένων φαρμάκων και την στάση των Ελλήνων σχετικά με την δωρεά φαρμάκων παράλληλα με τα αποτελέσματα ποιοτικής έρευνας σε κοινοφελείς φορείς που διαχειρίζονται δωρεές φαρμάκων για τον τρόπο οργάνωσης, λειτουργίας και τις επιμέρους ανάγκες τους, η οποία υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο σχολιασμός και η συζήτηση των αποτελεσμάτων της έρευνας θα πραγματοποιηθεί από έγκριτους εκπροσώπους του φαρμακευτικού, ιατρικού χώρου και της κοινωνίας των πολιτών. Στόχος είναι η ανάδειξη ουσιαστικών ζητημάτων που προκύπτουν από την έρευνα και η συζήτηση αποτελεσματικών λύσεων και αιτημάτων προς τις αρμόδιες αρχές και τις εταιρείες φαρμάκου.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους ομιλητές σε αυτή την ιστοσελίδα, ενώ δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν ακόμη στα emails [email protected], [email protected]
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας