Eικόνες του 1998 εκτυλίχθηκαν στο Παρίσι το βράδυ της Τρίτης μετά την πρόκριση της Γαλλίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εκατοντάδες χιλιάδες Παριζιάνοι (φωτ. 1,3) κατευθύνθηκαν προς τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων πανηγυρίζοντας έξαλλα τη νίκη επί του Βελγίου με 1-0. Φορώντας την μπλε εμφάνιση της ομάδας τους, με σημαίες και κασκόλ, τραγουδούσαν «On est les champions» («Είμαστε πρωταθλητές»)... προεξοφλώντας το αποτέλεσμα του τελικού της Κυριακής στη Μόσχα.
Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι με ανθρώπους κάθε ηλικίας, όπως και τινέιτζερ που δεν είχαν γεννηθεί το 1998, αλλά είχαν ακούσει από τους παλαιότερους για το πώς είχε ζήσει η γαλλική πρωτεύουσα τα κατορθώματα των Ζιντάν, Ανρί, Ντεσάν και σία. Τότε που η Αψίδα του Θριάμβου φωτιζόταν από τις εικόνες των παικτών... Οπως τότε, έτσι και προχθές τα βεγγαλικά και τα καπνογόνα έκαναν τη νύχτα μέρα, ενώ και οι κάτοικοι των κεντρικών δρόμων είχαν κρεμάσει σημαίες στα μπαλκόνια τους και τραγουδούσαν. Οπως και οι θαμώνες μπαρ και εστιατορίων που είχαν ανεβεί πάνω σε τραπέζια και χοροπηδούσαν στον ρυθμό των συνθημάτων. Οι τουρίστες είχαν βγάλει φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες, φροντίζοντας να καταγράψουν αυτή την ξεχωριστή βραδιά που έτυχε να ζήσουν στο ταξίδι τους.
Βέβαια, όπως γίνεται συνήθως όπου υπάρχει όχλος, δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα. Με δεδομένο ότι αυτές τις ημέρες τα Ηλύσια Πεδία φιλοξενούν πρόβες (φωτ. 4) για τη μεγάλη παρέλαση της 14ης Ιουλίου (για την εθνική γιορτή της Γαλλίας), μετά τις 12 το βράδυ σταδιακά οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν να εκκενώνουν τον πολυσύχναστο δρόμο.
Συγκεντρώσεις πανηγυρισμών έγιναν και σε άλλα σημεία του Παρισιού, όπως και σε πόλεις όλης της Γαλλίας: στο παλαιό λιμάνι της Μασσαλίας (φωτ. 2), στο Μονπελιέ, το Στρασβούργο, τη Ρεν και τη Νίκαια, όπου οπαδοί ποδοπατήθηκαν λόγω της ανεξέλεγκτης χρήσης πυροτεχνημάτων, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό 30 ατόμων.
Πολύ μακριά όμως, στην Αγία Πετρούπολη, οι Γάλλοι παίκτες και ο προπονητής προσπαθούσαν να βρουν λόγια για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μετά τη νίκη επί του Βελγίου: «Είμαι άνθρωπος που ονειρεύεται συνέχεια. Ομως ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάτι τέτοιο. Αυτό είναι το όνειρο μιας ζωής, το όνειρο του μέλλοντος» είπε ο Κιλιάν Μπαπέ, που πρόσθεσε: «Τώρα πια δεν μπορούμε να κρυφτούμε, δεν πετάμε κάτω από το ραντάρ. Είμαστε στον τελικό και θέλουμε να τον κερδίσουμε». Οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν κατόπιν: «Το να αναδειχτείτε πρωταθλητής κόσμου στα 19 χρόνια σας θα είναι το κάτι άλλο, έτσι;» Για να απαντήσει: «Ακόμα και στα 40 θα είναι το κάτι άλλο!»
«Οι παίκτες μου είναι νέοι, αλλά έχουν προσωπικότητα, σωστή νοοτροπία» τόνισε ο Γάλλος ομοσπονδιακός τεχνικός Ντιντιέ Ντεσάν. Ειδικά απέναντι σε μια ομάδα σαν το Βέλγιο χρειάστηκε να δουλέψουμε πολύ αμυντικά». Για τον 50χρονο προπονητή η πρόκριση στον τελικό της Κυριακής ήταν ακόμα πιο ξεχωριστή, γιατί έρχεται δύο χρόνια μετά την ήττα από την Πορτογαλία στον τελικό του Euro 2016 που είχε διεξαχθεί στο Παρίσι. «Δεν την έχω χωνέψει ακόμα εκείνη την ήττα» είπε ο άνθρωπος, που θέλει να επαναλάβει τον άθλο του Μάριο Ζαγκάλο και του Φραντς Μπεκενμπάουερ, οι οποίοι κέρδισαν το Μουντιάλ ως παίκτες και ως προπονητές. Μάλιστα αυτός και ο «Κάιζερ» ειδικά είχαν την τιμή να σηκώσουν πρώτοι το τρόπαιο ως αρχηγοί...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας