Με κεντρικό φορέα υλοποίησης την Αναπτυξιακή Ηρακλείου Α.Ε. θα προχωρήσουν οι φορείς της Κρήτης στην φιλοξενία 2000 προσφύγων στο νησί με την έναρξη του 2017. Η Αναπτυξιακή θα έχει την ευθύνη για το Ηράκλειο και συνολικά για το νησί ενώ ακόμα τρεις φορείς θα αναλάβουν την υποστήριξη του έργου σε Χανιά, Λασίθι και Ρέθυμνο.
Συγκεκριμένα η συντονιστική επιτροπή των δημάρχων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης έλαβε την πολιτική απόφαση να αναθέσει στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου την αρμοδιότητα υλοποίησης του έργου, της σύμβασης δηλαδή με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ γαι τους Πρόσφυγες ώστε να προχωρήσει η ενοικίαση σπιτιών ή μικρών ξενοδοχείων καθώς και τα προγράμματα σίτισης, παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μεταφοράς και εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων.
Δορυφορικά, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή θα εμπλακούν στην υλοποίηση του έργου και η ΑΚΟΜ Ψηλορείτης (για το νομό Ρεθύμνου), η Αναπτυξιακή Λασιθίου (για το Λασίθι) ενώ για το νομό Χανίων διερευνάται η εμπλοκή της Σύμπραξης Φορέων που έχει συστήσει το Επιμελητήριο και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Χανίων.
Υπενθυμίζεται πως η Αναπτυξιακή Ηρακλείου είναι φορέας της Αυτοδιοίκησης και στο διοικητικό της συμβούλιο συμμετέχουν οι δήμαρχοι του νομού ενώ πρόεδρός της είναι ο δήμαρχος Αρχανών - Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης.
Για αύριο ορίστηκε ραντεβού του διευθυντή της Εταιρίας Γιώργου Μαυρογιάννη με στελέχη του Δήμου Ηρακλείου ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν επαφές και με τους δήμους Αθηναίων, Συκεών και Λειβαδιάς για ανταλλαγή εμπειριών από την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων στις περιοχές αυτές.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αναμένεται στις 25 Νοεμβρίου στην Κρήτη για να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη υλοποίησης του προγράμματος ανάλογα και με την πρόοδο που θα έχουν κάνει μέχρι τότε οι δήμοι του νησιού, με χρονικό ορίζοντα άφιξης των πρώτων προσφύγων στην Κρήτη την άνοιξη του 2017.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας