Τέλος καλό, όλα καλά… για το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος. Προειδοποίησε στη «Συντακτών» (21/11) ο Στέργιος Ζιαμπάκας: «Κάτι… βρομάει με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος». Μάθαμε κι εμείς ότι, στην πλατεία, αρμοδιότητας του δήμου, το σιντριβάνι, καθότι διατηρητέο, είναι αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Επανήλθε ο συνάδελφος (22/11) με τα ευχάριστα: «Ο Τύπος… καθάρισε για το σιντριβάνι στο Σύνταγμα». Το οποίο μάλλον θα παραδοθεί στους επισκέπτες της ιστορικής πλατείας, συντηρημένο και καθαρό, μέχρι τις Γιορτές!
Λέω «ιστορικής πλατείας», γιατί τα έχει δει όλα, από τα γεννοφάσκια του ελληνικού κράτους… Από το 1834, πρώτη διαμόρφωση της θέσης Περιβολάκια σε πλατεία, Ανακτόρων, λόγω εγγύτητας με τα Ανάκτορα, σημερινή Βουλή, μέχρι τη συνταγματική επανάσταση της 3ης του Σεπτέμβρη 1843, μετονομασία σε πλατεία Συντάγματος, αλλά και στο ξεχασμένο… λυρικό Κήπος Μουσών, όταν η σημερινή Καραγεώργη Σερβίας λεγόταν Μουσών. Μέχρι τώρα που ετέθη θέμα πίδακος [θυμήθηκα τον Μπακογιάννη, με υποσχετικές επιγραφές του είδους «αναβάθμιση πιδάκων»· στο σιντριβάνι που «κοσμεί» το άγαλμα του Τρούμαν π.χ.].
Μιας και περί «διακόσμου» ο λόγος, πρώτη σχεδιασμένη διαμόρφωση της πλατείας γίνεται μεταξύ 1846-1850, από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Χοχ [μη βλέπουμε τα νεότερα, η νεαρή Αθήνα ήταν η επίζηλη νύφη των καλύτερων αρχιτεκτόνων της Ευρώπης! Μετά, άρχισε να γερνάει άσχημα…]. Σ’ αυτή τη διαμόρφωση υπολογίζω το σιντριβάνι, που μάλλον προέκυψε από λιμνούλα με χρυσόψαρα. Γλυπτική διακόσμηση έχουμε περίπου 40 χρόνια μετά, με 5 αντίγραφα από ορειχάλκινα γλυπτά, που δώρισε στην Αθήνα ο Αγγλος λόρδος Μπιουτ. Ανάμεσά τους, δύο ζαρκάδια που το ένα εκλάπη… μυστηριωδώς προ ετών [άρα το υπάρχον είναι αντίγραφο του αντίγραφου!]. Και ουδείς θα αντιλαμβανόταν την απουσία του, αν δεν εμφανιζόταν ευπρεπής κύριος σε παλαιοπωλείο της Αθήνας υποστηρίζοντας ότι το κατέχει και διαπραγματευόμενος την τιμή! Είχαν πλέον αλλάξει οι σχέσεις μας με τις πλατείες!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας