«Δεσμευμένοι στην… ανισότητα» επιγράφεται ρεπορτάζ του Μπάμπη Μιχάλη στη «Συντακτών», 22/10. Αφορά τον φετινό δείκτη ανισότητας παγκοσμίως (164 χώρες) που συντάσσει ετησίως, από το 2017, η ΜΚΟ Oxfam, με ένδειξη: «Δείκτης Δέσμευσης Μείωσης της Ανισότητας (CRI)». Πηγή, στοιχεία από κρατικούς προϋπολογισμούς, σε θέματα: παροχή δημόσιων υπηρεσιών – φορολογία – δικαιώματα και μισθοί εργαζομένων. Γενική εικόνα, θλιβερή. Οι ανισότητες, παγκοσμίως, ζουν επεκτεινόμενες. Οσο για την Ελλάδα, ανάμεσα στις 164, ερχόμαστε 29οι –όχι τόσο χάλια δηλαδή–, όμως διαπρέπουμε ως «φορολογικός παράδεισος» ολίγων και «κόλαση» πολλών· 135 οι σε φορολογική ανισότητα…
Κάθε φορά που πέφτω σε ανισότητες (και δύσκολα σηκώνομαι…), πάει το μυαλό μου στο πολύτιμο πόνημα «Η ύβρις της ανισότητας» του Γιάννη Λομβαρδά, 5ος χρόνος που κυκλοφορεί, εκδόσεις «Εντός». Ανατομία της ανισότητας ανά τους αιώνες! Τώρα, με τον τελευταίο δείκτη της Oxfam, αναζητώντας πρόσθετα στοιχεία στο Διαδίκτυο, βρέθηκα αντίκρυ στον Αριστοτέλη και σε εδάφιο από τα «Πολιτικά» του, που αναφέρεται μεν στο δίκαιο και στην ισότητα, αλλά με μία διάκριση, που αγνοούσα και με εντυπωσίασε. Ο φοβερός αυτός φιλόσοφος, πριν από 2.500 χρόνια, διακρίνει το δίκαιο σε ολιγαρχικό και δημοκρατικό!
Ολοι καταπιάνονται με το δίκαιο, λέει, αλλά ο καθένας με αυτό που θεωρεί δίκαιο, όχι το δίκαιο καθαυτό («πάντες γὰρ ἅπτονται δικαίου τινός, ἀλλὰ μέχρι τινὸς προέρχονται, καὶ λέγουσιν οὐ πᾶν τὸ κυρίως δίκαιον.»), ας πούμε, θεωρείται δίκαιο το «ίσον», και όντως είναι, όμως όχι για όλους, αλλά για τους ίσους («οἷον δοκεῖ ἴσον τὸ δίκαιον εἶναι, καὶ ἔστιν, ἀλλ’ οὐ πᾶσιν ἀλλὰ τοῖς ἴσοις·»), από την άλλη και το «άνισον» θεωρείται δίκαιο, και πράγματι είναι, όμως όχι για όλους, αλλά για τους άνισους («καὶ τὸ ἄνισον δοκεῖ δίκαιον εἶναι, καὶ γὰρ ἔστιν, ἀλλ’ οὐ πᾶσιν ἀλλὰ τοῖς ἀνίσοις·»), όσοι λοιπόν αφαιρούν το «για ποιους», κρίνουν εσφαλμένα («οἱ δὲ τοῦτ’ ἀφαιροῦσι, τὸ οἷς, καὶ κρίνουσι κακῶς»)!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας