Σαν σήμερα, το 1918, στις 11 Νοεμβρίου, στις 11.00 ακριβώς, υπογράφεται η ανακωχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου∙ τα περίφημα τρία εντεκάρια: 11/11/11, η λαγνεία προπαγάνδας διά των αριθμών και των συμπτώσεων, που όπως θέλει τα παρουσιάζει κανείς, κι αν είναι νικητής τα επιβάλλει. Η ανακωχή, με όρους ταπεινωτικούς για τη Γερμανία (που επικύρωσε, εφτά μήνες μετά, 28/6/19, η Συνθήκη των Βερσαλλιών), υπεγράφη σε βαγόνι τραίνου στο δάσος της Κομπιένης, δυτικά του Παρισιού. Στο ίδιο δάσος και στο ίδιο βαγόνι, 22 χρόνια μετά την ανακωχή, 21 μετά τη Συνθήκη, υπεγράφη, ως ανταπόδοση (ίδια σκηνοθεσία!) της ταπείνωσης των Γερμανών, η ταπεινωτική παράδοση της Γαλλίας, στις 21 Ιουνίου 1940.
Τι δηλοί ο μύθος; Απολύτως τίποτα! Νομίζω πως ο Οσκαρ Ουάιλντ (μέγας ανατροπέας και χλευαστής πάσης υποκρισίας) είχε πει πως οι πόλεμοι θα σταματήσουν, μόνο όταν πάψουμε να τους παίρνουμε στα σοβαρά. Παρεμπιπτόντως… ο Πρώτος Παγκόσμιος άφησε πίσω 18 εκατομμύρια νεκρούς και ο Δεύτερος, 50 (εκατομμύρια κι αυτοί!). Χώρια: τραυματίες… παράπλευρα θύματα και… παράπλευρες απώλειες των πολέμων. Το επίθετο «παράπλευρος», νεόκοπο στη «φιλολογία» των πολέμων, αν θυμάμαι καλά γεννήθηκε από το αίμα του διαμελισμού (αρχές δεκαετίας του ’90) της, τότε, Γιουγκοσλαβίας.
Λίγο πρωτύτερα, Νοέμβριο πάλι (ανάθεμά τες για συμπτώσεις), 10 Νοεμβρίου 1989, πέφτει το Τείχος του Βερολίνου, που μαζί με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης που ακολούθησε και τους γεωπολιτικούς μετασχηματισμούς στην Ανατολική Ευρώπη, άλλαξε την έως τότε αντίληψη και διαχείριση των πολέμων.
Μόνο που οι πόλεμοι, μετεξελιγμένοι και διάσπαρτοι, εξακολουθούν και μαίνονται. Χθες ψυχροί ή στην… ημικατάψυξη, σήμερα εδώ, αύριο αλλού… Δεν αριθμούν τα εκατομμύρια νεκρών των πολέμων των… σπηλαίων, του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκόσμιου, αλλά τη δουλειά τους –όχι με μία μεγάλη αλλά με πολλές μικρές εστίες– την κάνουν: μας κρατούν σε αναμονή για τον επόμενο πόλεμο!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας