Να θυμόμαστε, ενίοτε, τη μικρασιατική καταγωγή μας: ανθρώπους και γειτονιές της παράγκας που φύλαξαν τα πολύτιμα μέσα μας. Ελάχιστη ευγνωμοσύνη. Λιβίσι, τουρκικά, Καγιάκιοϊ, νοτιοδυτική Τουρκία (αρχαία Λυκία), 8 χιλιόμετρα νότια της Μάκρης (τουρκ. Φετίγιε). Πληθυσμός αμιγώς ελληνικός έως τη Μικρασιατική καταστροφή το ’22 και την ανταλλαγή το ’23, εντελώς εγκαταλειμμένο, έρημο, χωριό-φάντασμα από το 1924 και μετά. Αλλά διακηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, περιοχή περιβαλλοντικά προστατευόμενη.
Διαβάζω στην τριμηνιαία περιοδική έκδοση της Ενώσεως Σμυρναίων «Μικρασιατική Ηχώ» (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2014, φ. 427, έτος 57ο!): Πέρυσι τον Οκτώβριο η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε επενδυτές να υποβάλουν προτάσεις ενδιαφέροντος για τουριστική «αξιοποίηση» (πάντα βάζω τη συγκεκριμένη λέξη σε εισαγωγικά∙ πολλά έχουνε δει τα μάτια μας!) του Λιβισίου.
Το αρχιτεκτονικό επιμελητήριο του Φετίγιε (Μάκρης) παρενέβη, με στόχο την προστασία του παραδοσιακού οικισμού, ειδικότερα με πρόταση να συμμετάσχουν τοπικοί φορείς και κάτοικοι στη σύνταξη του master plan που προβλέπεται να υποβάλει προς έγκριση στο τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ο υποψήφιος επενδυτής.
[Δεν ξέρω τι έγινε στο μεταξύ, αλλά…] με την πρόταση του αρχιτεκτονικού επιμελητηρίου Φετίγιε συντάχθηκε το ελληνικό τμήμα της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης για τη διάσωση και προστασία πολιτιστικών αγαθών ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), σε μήνυμα που απέστειλε στο τουρκικό τμήμα του ICOMOS, όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως «η όποια τουριστική αξιοποίηση (στο Λεβίσι) δεν πρέπει να γίνει σε βάρος των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του οικισμού».
Το καταγράφω, γιατί αυτή η διεπιστημονική επικοινωνία και συμπόρευση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, για διάσωση πολιτιστικών αγαθών που, αν δεν είναι κοινά, η Ιστορία υποχρεώνει σε κοινή διαχείριση ως στοιχεία/πειστήρια της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι από τα πιο ενθαρρυντικά δείγματα ευρύτερης συνεννόησης∙ μόλις πρόσφατα ανέκυψε, από τουρκικής πλευράς, θέμα τριβής με NOTAM στο Αιγαίο, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε εγκαίρως και δεόντως!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας