Και ξαφνικά απέκτησε (επιτέλους) ένα κάποιο ενδιαφέρον η εσωκομματική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι η θερινή ραστώνη του Αυγούστου, κάτι το βαρύ κλίμα μετά τη διπλή εκλογική συντριβή Μαΐου και Ιουνίου, κάτι οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές που δεν προμηνύουν και τίποτα ελπιδοφόρο, το ενδιαφέρον πολλών έχει ατονήσει, για να το πούμε κομψά. Και ξαφνικά ένας ευπαρουσίαστος αμερικανοτραφής 35χρονος με προοδευτικό φιλελεύθερο προφίλ, που δεν φοβάται να πει ότι είναι εύπορος και γκέι, που ελάχιστα θυμίζει σε στιλ και ορολογία την εγχώρια Αριστερά, δηλώνει υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
● Πάντοτε τα λαμπερά νέα πρόσωπα που είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό κεντρίζουν το ενδιαφέρον της δημοσιότητας, άσχετα αν ορισμένοι πιστεύουν ότι κάποια «σκοτεινά συμφέροντα» προωθούν τον Στέφανο Κασσελάκη. Αν ένα πρόσωπο πουλάει, δεν χρειάζεται πολλή βοήθεια για να πλασαριστεί. Το αν αρκούν -κατά βάση- τα social media για να καταγράψει κάποιο ικανό ποσοστό μέσα σε δέκα ημέρες που απομένουν μέχρι την κάλπη της 10ης Σεπτεμβρίου μένει να φανεί. Οπως και το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ως κόμμα να γίνει όπως οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, κάτι που ο ίδιος δεν κρύβει ότι θα ήθελε.
● Από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του κρατάω ως πιο σημαντικό το σύνθημα «ψηφίστε με για να κερδίσω τον Μητσοτάκη». Και μάλιστα προσπάθησε να το τεκμηριώσει, εξηγώντας γιατί θεωρεί πως μπορεί να νικήσει τον σημερινό πρωθυπουργό παίζοντας στο δικό του γήπεδο (αγγλικά, οικονομία, επιχειρείν). Φυσικά θα μπορούσε να δεχτεί κριτική ότι είναι κάπως… φιλόδοξος ο στόχος του, αλλά στην πολιτική και στη ζωή οι στόχοι και τα όνειρα είναι δωρεάν.
● Οταν όμως ο Κασσελάκης βάζει τέτοια στόχευση, μαζί με μια ατζέντα που, αν και γενικόλογη, δεν θυμίζει μουχλιασμένα τσιτάτα του παρελθόντος, το πρόβλημα μεταφέρεται στους συνυποψηφίους του. Διότι ενώ ο Κασσελάκης βάζει στόχο την αλλαγή του Μητσοτάκη, η Αχτσιόγλου συζητά με τον Παππά αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κόμμα δομών ή μελών, ο οποίος Παππάς διαφωνεί με τον Τσακαλώτο και θέλει άνοιγμα στο Κέντρο, σε αντίθεση με τον πρώην ΥΠΟΙΚ που θέλει αριστερό κόμμα και σ’ όποιον (κεντρώο) αρέσει, δηλαδή, με άλλα λόγια, συζητήσεις που δεν ενδιαφέρουν κανέναν πέρα από έναν κομματικό μικρόκοσμο και πάντως σίγουρα δεν συγκινούν ψηφοφόρους κομμάτων εξουσίας.
● Επομένως, οι μέχρι πρότινος (3+1) υποψήφιοι θα πρέπει να μιλήσουν πιο πολιτικά, οι τοποθετήσεις τους να είναι πιο ζωηρές και αιχμηρές, αν θέλουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πιθανών ψηφοφόρων. Μην ξεχνούν ότι στην πολιτική (και όχι μόνο) το μέγεθος μετράει: στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. το 2016 συμμετείχαν 400.000, στις αντίστοιχες του ΠΑΣΟΚ το 2021 270.000, στην επανεκλογή Τσίπρα το 2022 170.000. Είναι εφικτό σε μερικές ημέρες να γίνει κάτι αντίστοιχο; Φαίνεται δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα, αλλά οι συγκρίσεις αναπόφευκτα θα γίνουν, έστω και αν στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γραφτείς μέλος και δεν ψηφίζεις ως «φίλος». Πάντως ο Νίκος Παππάς πρότεινε χθες να ψηφίζουν και οι φίλοι, όπως σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
● Στο μεταξύ, πέρα από τα λαμπερά και τα όμορφα, ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να εξηγήσει και μερικά πράγματα από την πορεία του. Οι αναφορές του περί κάποιου παραδικαστικού κυκλώματος που τους χτύπησε οικογενειακά, το πώς βρέθηκε να ασχολείται με τη ναυτιλία ως επιχειρηματίας σε τόσο νεαρή ηλικία ή το πώς συνάδει μια οικογενειακή οικονομική καταστροφή με «δάνειο με προσωπική εγγύηση». Αλλωστε, αν δεν τα πει ο ίδιος, φαντάζομαι θα τα ρωτήσουν οι ίδιοι οι «σύντροφοί» του.
● Σε άλλα νέα, ο ανταγωνισμός στην (ακρο)δεξιά πολυκατοικία συνεχίζεται. Ο Βελόπουλος δεν θέλει να αφήσει στη Νίκη του Νατσιού τον «πόλεμο των νέων ταυτοτήτων» και βγήκε να δηλώσει (ΑΝΤ1) ότι ο ίδιος «θα παλέψει για να μη βγάλει ταυτότητα». Φυσικά, εξέφρασε τη στήριξή του στους αυτόκλητους «πολιτοφύλακες» του Εβρου. Ελπίζω να μην την εκφράσει και επί του πεδίου, διότι η χθεσινή αυστηρή οδηγία του Αρείου Πάγου για την αυτόφωρη σύλληψη των «σερίφηδων» αφορά τους πάντες. Και αυτούς με τις παλιές «ατσιπάριστες» ταυτότητες.
● Στο μεταξύ χθες η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ολοκλήρωσε τις ακροάσεις των 21 υποψήφιων ανώτατων δικαστών για την επιλογή των πέντε νέων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 11 υποψήφιοι που πλειοψήφησαν είναι οι: Μαρία Λεπενιώτη, Ελένη Κατσούλη, Αικατερίνη Κρυσταλλίδου, Δήμητρα Ζώη, Ασημίνα Υφαντή, Αθανάσιος Θεοφάνης, Κυριάκος Μπαμπαλίδης, Στέφανος-Σπυρίδων Πανταζόπουλος, Μαρουλιώ Δαβίου-Απέργη, Ιωάννης Δουρουκλάκης και Χρήστος Κατσιάνης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας