Ο τέως πρωθυπουργός, αφού κόντεψε να δακρύσει την Κυριακή στην Καλαμάτα επειδή οι τουρίστες βρήκαν τα εμπορικά καταστήματα κλειστά και δεν είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν τσολιαδάκια ή κανένα πλυντήριο, χθες αποφάσισε να εγκαλέσει τον πρωθυπουργό να μην… κλαίγεται μπροστά στους ξένους ηγέτες. Κοντή και επιλεκτική μνήμη έχει ο Αντ. Σαμαράς, που ξέχασε το δικό του πρόσφατο Παρίσι -«δεν αντέχουμε άλλα μέτρα»- ή τότε που ζητούσε επειγόντως ραντεβού με την Α. Μέρκελ τον Μάιο του 2013 καλώντας την να βάλει πλάτη, να χαλαρώσει την τρόικα ενώ δήλωνε ότι «μόνο η Μέρκελ μπορεί να μας βοηθήσει», όπως έγραφε το «Βήμα». Πότε όμως είναι συνομιλίες και πότε κλάμα αυτό θα πρέπει να το διευκρινίσει ο ίδιος ο ευσυγκίνητος τέως πρωθυπουργός.
Για την επέτειο της 25ης Μαρτίου
«Οταν ο Ρήγας σχεδίαζε τη “Νέα Πολιτική Διοίκηση”, δηλαδή το Σύνταγμα του κράτους που θα γεννιόταν με την Επανάσταση, έλεγε ότι: “ο αυτοκράτωρ λαός είναι όλοι οι κάτοικοι του βασιλείου τούτου, χωρίς εξαίρεσιν θρησκείας και διαλέκτου, Ελληνες, Βούλγαροι, Αλβανοί, Βλάχοι, Αρμένηδες, Τούρκοι και κάθε άλλο είδος γενεάς”. Λίγα χρόνια πριν, το επαναστατικό Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ξεκινούσε με μια συγκλονιστική φράση: “εμείς, ο λαός...”. Αυτό που όχι μόνο λένε, αλλά κάνουν αυτές οι τρεις λεξούλες είναι το μυστικό των επαναστάσεων του Διαφωτισμού: όταν οι άνθρωποι παίρνουν την τύχη τους στα χέρια τους και θεσπίζουν την πολιτική ενότητά τους, παύουν να είναι απλώς άτομα, γίνονται “ο λαός”». Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το μήνυμα του υπουργού Παιδείας για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, υπογραμμίζοντας την ανασφάλειά του, γιατί ίσως η ρουτίνα του εορτασμού «φέρνει πλήξη στους νέους ανθρώπους». Ε, λοιπόν, ο δάσκαλος Αριστείδης Μπαλτάς έφερε όχι πλήξη, αλλά έκπληξη. «Παρακαλώ να το χρησιμοποιήσετε κατά την κρίση σας» διαμηνύει στους διευθυντές των σχολείων. Αρκεί να το διαβάσουν.
Κατ' οίκον
Δεν πήγε την Παρασκευή το βράδυ, κατ' ευθείαν από τον Κορυδαλλό, στην Ολομέλεια (στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις) ο αρχηγός του νεοναζιστικού κόμματος –κρατήθηκε φαίνεται μέχρι χθες για την «πρώτη επίσημη» από τη Βουλή. Πήρε τη σύζυγο και τα «πρωτοπαλίκαρα» και φώναξε τις κάμερες για να δηλώσει «ελεύθερος» αλλά «πολιορκημένος» (σε κατ' οίκον περιορισμό), να διευκρινίσει πως η Χ.Α. «δεν είναι εγκληματική οργάνωση αλλά εθνικιστικό κίνημα» και να διαβεβαιώσει (μην τυχόν και ανησυχήσουν οι ψηφοφόροι του) πως το κόμμα του, παρ' ότι εκδιώχθηκε, θα συνεχίσει από το Κοινοβούλιο τον αγώνα του… Είχε μια ψύχρα αυτή η Δευτέρα…
Καθηγητής Πανεπιστημίου και δικηγόρος είναι ο Γιώργος Κατρούγκαλος, όπως και ο Προκόπης Παυλόπουλος (ο δεύτερος μέχρι πρότινος). Αμφότεροι εθήτευσαν στα διοικητικά δικαστήρια. Ποιο από τα δύο επαγγέλματα αγάπησαν περισσότερο; Το ερώτημα είναι ρητορικό. Η δική μου άποψη είναι ότι αρκετοί δικηγόροι λάτρεψαν το επάγγελμά τους, όπως έχω προσωπικά διαπιστώσει επί σειρά δεκαετιών. Θα παραθέσω απλώς τις ρήσεις δύο μεγάλων, πολύ μεγάλων, του Βολταίρου και του Γκαίτε. Ο πρώτος είχε πει: «Θα επιθυμούσα να είμαι δικηγόρος. Είναι το ωραιότερο επάγγελμα του κόσμου». Και ο δεύτερος: «Ο δικηγόρος δεν έχει δική του ζωή, ζει τη ζωή του πελάτη του, τις αγωνίες του, τους πόθους του, τη λύπη, τη χαρά του, τη ζωή της κοινωνίας γενικότερα».
«Μπορεί το τρένο να μπήκε στις ράγες αλλά οι ράγες πρέπει να αποδειχθούν ανθεκτικές, διότι η μηχανή χρειάζεται καύσιμα». Συντηρώντας τη «σιδηροδρομική» ορολογία που εγκαινίασε προεκλογικά ο Πάνος Καμμένος και συνέχισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, ο Φώτης Κουβέλης εστίασε σε χθεσινή του παρέμβαση (Παραπολιτικά fm) στο ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας της χώρας, τονίζοντας ότι, αν δεν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, «τα πράγματα θα είναι δύσκολα». Κοινώς, θα έχουμε εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας, τον οποίο ουδείς επιθυμεί.
Από εκεί που όλα τα ελληνικά και έγκυρα ΜΜΕ στηλίτευαν, τουλάχιστον στα λόγια, για δεκαετίες τη δημοσιογραφία του λαϊκισμού των φυλλάδων του Κουρή ή του Τράγκα, τώρα τα βραδινά δελτία και ο έγκυρος Τύπος παρουσιάζουν επί ώρες και την παραμικρή αισχρότητα της λαϊκιστικής και «κίτρινης» γερμανικής φυλλάδας «Bild» στο όνομα της έγκυρης ενημέρωσης. Οι τηλεθεατές έχουν μάθει όχι μόνο τα εμετικά πρωτοσέλιδα, αλλά και το κάθε προσβλητικό, προσωπικό ή μη, σχόλιο για την ελληνική κυβέρνηση. Πέρα από το αστείο φαινόμενο οι σοβαροί σχολιαστές να ενημερώνουν για το τι γράφει η φυλλάδα αυτή σε καθημερινή βάση, προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στο ευρωπαϊκό προφίλ του πολίτη αυτής της χώρας, σε βαθμό που μας σπρώχνουν όλους στα νταούλια του Καμμένου στο Σύνταγμα λόγω αγανάκτησης και μόνο!
Πτώχευση του 1932
Πέρασαν 83 χρόνια από την πτώχευση του 1932. Η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου είχε κηρύξει παύση πληρωμών λόγω της μεγάλης διόγκωσης του εξωτερικού χρέους. Οι αιτήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού (που είχε επιστρέψει στην Ελλάδα το 1927 και είχε γίνει δεκτός σαν μεσσίας) δεν έγιναν δεκτές. Ηταν πολύ μεγάλη η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, που άρχισε όταν διαπιστώθηκε η αδυναμία της Γερμανίας να αντιμετωπίσει τις βαρύτατες οικονομικές υποχρεώσεις της από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά κορυφώθηκε με την κατάρρευση των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ. Τα εμβάσματα των ομογενών μας μειώθηκαν εντυπωσιακά. Το ίδιο έγινε με τις εξαγωγές των γεωργικών μας προϊόντων, κυρίως των καπνών. Αλλες εποχές βέβαια…
Ακόμη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που φείδεται καλών λόγων για την κυβέρνηση, σχολίασε θετικά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έθεσε στην καρδιά της καγκελαρίας το ζήτημα της δικαστικής συνδρομής στην υπόθεση Ζίμενς. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να μετριάσει τις εντυπώσεις, ο Αλέξης Τσίπρας παρέλειψε να θυμίσει «τον κάκιστο και ένοχο ρόλο και άλλων γερμανικών εταιρειών σε υποθέσεις διαφθοράς».
Τριήμερες κυλιόμενες απεργίες πείνας σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων έχουν ξεκινήσει από τις 11 Μαρτίου σε φυλακές όλης της χώρας πολιτικοί κρατούμενοι από την Τουρκία με σκοπό τη στήριξη των αιτημάτων των συγκρατουμένων τους απεργών πείνας. Οπως λένε οι ίδιοι, «οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι, οι φυλακές υψίστης ασφαλείας είναι προϊόντα του ιμπεριαλισμού και μηχανισμός καταστολής και τρομοκράτησης των λαών. Στην Τουρκία μέσα σε 7 χρόνια στις φυλακές τύπου F (παρόμοιες με τις τύπου Γ) μετρήσαμε 122 νεκρούς από απεργία πείνας, 28 δολοφονίες συντρόφων μας, 6 κάηκαν ζωντανοί και 600 έμειναν παράλυτοι εξαιτίας βίαιων επεμβάσεων».
Κουτί οικονομικής ενίσχυσης για τον Αιγύπτιο εργάτη Ουαλίντ Τάλεμπ, που βασανίστηκε το 2012 στη Σαλαμίνα από τον εργοδότη του, τοποθετείται σήμερα στο συνεργατικό παντοπωλείο-καφέ Lacandona (Hπίτου 4 και Απόλλωνος, στο Σύνταγμα πίσω από το παλιό υπουργείο Παιδείας). Από τις 16.00 και μετά θα πωλείται σανγκρία και τα έσοδα θα πάνε για τον ίδιο σκοπό.
«Από το λυκόφως...»
Οι εκδόσεις Θεμέλιο παρουσιάζουν το βιβλίο του Θανάση Καλαφάτη «Από το λυκόφως στο λυκαυγές 1944-1959 - Κοινωνική ωρίμανση και πολιτική στράτευση», σήμερα στις 6 μ.μ., στη Στοά του Βιβλίου (Αίθουσα Λόγου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Εφη Γαζή, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νίκος Θεοτοκάς, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, και Στέφανος Στεφάνου, επιμελητής εκδόσεων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στην Αίθουσα Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου θα εκτεθεί η σειρά έργων του Γιάννη Ψυχοπαίδη «Αγία Μαύρα», εμπνευσμένα από το βιβλίο του Θαν. Καλαφάτη. Στη συνέχεια, από τις 26 έως τις 28 Μαρτίου 2015 τα σχέδια θα εκτεθούν στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Θεμέλιο (Σόλωνος 84).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας