Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποτέλεσαν το καλό κομμάτι της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας.
Στα υπόλοιπα πεδία της διαπραγμάτευσης, που απομένουν ανοιχτά, επικρατεί, όμως, γενικευμένη ασάφεια.
Οι διαφορές που καταγράφονται ανάμεσα στους δανειστές οδήγησαν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε δηλώσεις γεμάτες αμηχανία και μισόλογα, κάτι που ξεχώρισαν ουκ ολίγοι παρατηρητές στη βελγική πρωτεύουσα.
Ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, με αποκορύφωμα την 15η Δεκεμβρίου, που θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής.
Σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, παρόντος του Αλέξη Τσίπρα, με αποκλειστικό θέμα τη διαπραγμάτευση, ενώ χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποσαφήνισε τις θέσεις της κυβέρνησης, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του ΔΝΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος παρουσίασε το τι αποκομίζει η ελληνική οικονομία από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους (μείωση και σταθεροποίηση των κυμαινόμενων επιτοκίων στο 1,5%, που θα οδηγήσει σε ελάφρυνση 45 δισ. μέχρι το 2060).
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «η συζήτηση για τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πρέπει να συνεχιστεί», με στόχο την παράλληλη μείωση και των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος.
Από εκεί και πέρα χαρακτήρισε «αντιφατικές» τις αναφορές στην απόφαση της Δευτέρας, ότι «θα πρέπει να υπάρξει μηχανισμός (διόρθωσης) και διαρθρωτικά μέτρα», επισημαίνοντας ότι «οι ανακοινώσεις του Γιούρογκρουπ αποτελούν συμβιβασμούς, οι οποίοι γίνονται έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η συζήτηση».
Παρέθεσε όμως και τις θέσεις της Αθήνας για την από εδώ και πέρα διαδικασία, η οποία θα πρέπει -κατά την επιθυμία των περισσοτέρων- να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.
Τζανακόπουλος εναντίον ΔΝΤ
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για δέκα έτη, αλλά και την «παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος».
Εστρεψε τα βέλη του κατά του εκπροσώπου του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, αποδίδοντάς του ότι κατά την ομιλία του στο Eurogroup «αντί να πιέσει στην κατεύθυνση μείωσης των πλεονασμάτων, φάνηκε να αποδέχεται τις ακραίες θέσεις (σ.σ.: του Γερμανού υπουργού Οικονομικών) για δεκαετή συνέχιση του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και να πιέζει μόνο προς τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων μέτρων».
Κάλεσε το ΔΝΤ να κατανοήσει ότι «δεν πρόκειται να αποδεχτούμε σε καμία περίπτωση την απαίτηση για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να αποτελεί την εξαίρεση στην ευρωπαϊκή κανονικότητα σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις».
Συνολικά ζήτησε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το Ταμείο «να σταματήσουν να επιμένουν στη συνέχιση μιας ακραίας πολιτικής λιτότητας» που είναι «κοινωνικά καταστροφική και οικονομικά αναποτελεσματική».
Δεν παρέλειψε, τέλος, να χαρακτηρίσει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ελάφρυνση του χρέους «μίζερη», υπενθύμισε ότι «η ίδια η Ν.Δ. μέχρι πρότινος χαρακτήριζε το χρέος βιώσιμο» και την κατηγόρησε ότι εύχεται «να υπερισχύσει η άποψη για διαρκή λιτότητα και νέα μέτρα» ώστε τα στελέχη της «να εμφανιστούν ως οι μόνοι πρόθυμοι να τα εφαρμόσουν».
Προσγείωση με το... στανιό
Βρυξέλλες-ανταπόκριση Κ.Μοσχονάς
«Το κεφάλι μέσα» συνέστησαν λίγο-πολύ στην ελληνική πλευρά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup, μία ημέρα μετά τη σύνοδο των «19».
Μετά τις εργασίες του Ecofin, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Δήλωση που δείχνει ότι η επανεξέταση του ελληνικού θέματος στην ευρωζώνη θα πάει για τη σύνοδο του Ιανουαρίου 2017, τουλάχιστον.
Για τον δε Γερούν Ντάισελμπλουμ «είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά», ενώ επιβεβαίωσε ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν τη συζήτηση με τις ελληνικές αρχές πάνω στα θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά, μεταξύ των οποίων τα εργασιακά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας