Στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρίσκεται από σήμερα ο πρωθυπουργός, επιστρέφοντας από την ολιγοήμερη ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου. Αναμένεται να έχει συσκέψεις με συνεργάτες του και κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθορίσουν τον σχεδιασμό των επόμενων ημερών και εβδομάδων και να οριστικοποιήσουν το χρονοδιάγραμμα των επόμενων παρεμβάσεων του πρωθυπουργικού επιτελείου.
Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και η κατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών καταλαμβάνουν ούτως ή άλλως τη μερίδα του λέοντος στις συζητήσεις στο Μαξίμου, ενώ με τη βοήθεια του οικονομικού επιτελείου η κυβέρνηση επιχειρεί να ανατρέψει την εικόνα περί «εκτροχιασμού» των δημοσιονομικών.
Οι συζητήσεις με τους δανειστές και τους εταίρους για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εκ των πραγμάτων συνδέονται με δύο βασικά ζητήματα: το χρέος και την πορεία της οικονομίας.
Οσον αφορά τις συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους, στα τέλη Αυγούστου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις του για το ζήτημα, που εν πολλοίς θα καθορίσουν τη στάση του ΔΝΤ και το «μείγμα» των επικείμενων μέτρων.
Οι πιέσεις από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού πρόκειται φυσικά να ενταθούν, θέτοντας κυρίως τα εργασιακά στη μέγκενη των διαθέσεων των δανειστών.
Στο έτερο ζήτημα, όμως, η κατάσταση μοιάζει πιο περίπλοκη, καθώς η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει από τη μια πλευρά την ίδια την πραγματικότητα και από την άλλη το επικοινωνιακό σκέλος της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση.
Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός επιθυμεί στη ΔΕΘ να έχει σχηματιστεί ένα σαφές πλαίσιο μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα, που θα ισορροπήσουν τις επιβαρύνσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες συγκεντρωτικά στην Εφορία μέσω των δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.
Ηδη έχουν υπάρξει εισηγήσεις, αλλά και σχετικές ανακοινώσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με έναν νέο φόρο που θα μεταφέρει τα βάρη προς τη μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Μέχρι να σχηματιστεί όμως αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση καλείται να αποδομήσει τα όσα λέγονται αναφορικά με την πορεία των εσόδων. Πηγές του οικονομικού επιτελείου υπογράμμιζαν ότι «έχει ξεπεράσει κάθε όριο γραφικότητας η επιμονή της αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου να παρουσιάσουν μια εικόνα οικονομικής καταστροφής».
Αναφορικά με τη διαπίστωση ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά τον μήνα Ιούλιο εμφανίζονται 354 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «η απόκλιση αυτή αφορά μόνο τον συγκεκριμένο μήνα και υπερκαλύπτεται από την ιδιαίτερα θετική πορεία του προηγούμενου εξαμήνου».
Υποστήριζαν δε ότι «για ολόκληρο το επτάμηνο του 2016 τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού είναι 422 εκατ. πάνω από τον στόχο, με δεδομένο μάλιστα ότι οι επιστροφές φόρων (που εξ ορισμού μειώνουν τα καθαρά έσοδα) είναι αυξημένες κατά 220 εκατ. πάνω από τον στόχο».
Τα ίδια στελέχη κατέληγαν στη διαβεβαίωση ότι «η πορεία των εσόδων δεν εμπνέει καμία απολύτως ανησυχία για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2016», εξ ου και διέψευδαν ότι υπάρχει ενδεχόμενο ενεργοποίησης του δημοσιονομικού «κόφτη».
Παράλληλα, εστιάζοντας στο πιο τεχνικό σκέλος του ζητήματος, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου υπογράμμιζαν ότι οι ισχυρισμοί περί δημοσιονομικής καταστροφής «στηρίζονται στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού και όχι του τακτικού».
Εξηγούσαν ότι «ο πρώτος περιλαμβάνει και τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων, που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τη φορολογία και υπόκειται σε μεγάλες εποχικές διακυμάνσεις», και επισήμαιναν ότι «οποιοσδήποτε θέλει να εξετάσει στα σοβαρά την πορεία των εσόδων θα πρέπει να δει τον τακτικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, αν θέλει να παραπλανήσει και να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, θα επικαλεστεί τον ΠΔΕ ή οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί στην εξαγωγή αυθαίρετων συμπερασμάτων».
Αναφορικά πάντως με τις συντάξεις, όπου και εκεί αναμένονται μειώσεις σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έσπευσε να σημειώσει (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι «τον Αύγουστο που δεν υπάρχουν ειδήσεις, τουλάχιστον πολιτικές, μερικοί φροντίζουν να τις κατασκευάσουν».
Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο, που θα πραγματοποιηθεί επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων, κυρίως του ΙΚΑ, οι μειώσεις «θα είναι ανάλογες με αυτές που προέκυψαν τον Αύγουστο με τον επανυπολογισμό των συντάξεων του Δημοσίου», προσθέτοντας ότι η αναπροσαρμογή αφορούσε κάτι παραπάνω από το 20% των επικουρικών συντάξεων και ότι οι μειώσεις ήταν κάτω από 10%, μεσοσταθμικά μεταξύ 8-10%.
«Το 80% λοιπόν των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δει καμιά αλλαγή στα ΑΤΜ τον Σεπτέμβριο. Ενδεχομένως να δουν μερικά ευρώ παραπάνω όσοι παίρνουν μία κύρια και μόνο μία επικουρική σύνταξη» πρόσθεσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας