Πολιτικό μανιφέστο, που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για την επικείμενη ίδρυση νέου κόμματος, έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Γιώργος Παπανδρέου.
Στο επτασέλιδο κείμενό του ασκεί σκληρή κριτική -ίσων αποστάσεων- σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι με τη στάση τους υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον, απευθύνει έκκληση για συναίνεση και εισηγείται κυβέρνηση εθνικής ενότητας με νέα προγραμματική συμφωνία, αντικατάσταση του Αντώνη Σαμαρά, χωρίς ο Ευάγγελος Βενιζέλος να διατηρεί τον σημερινό του ρόλο.
Ο πρώην πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, υπογραμμίζει ωστόσο ότι στην «απευκταία περίπτωση» που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές λόγω ανευθυνότητας Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα κληθούν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να συμβάλουν «στην υπέρβαση του αδιεξόδου». «Αυτό είναι το χρέος μας και σε αυτό θα ανταποκριθούμε», καταλήγει ο Γιώργος Παπανδρέου, υπαινισσόμενος ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην ανακοίνωση πολιτικής πρωτοβουλίας.
Επισημαίνεται ότι σε χθεσινή δημοσκόπηση της Alco για το «Ποντίκι», πιθανό κόμμα του κ. Παπανδρέου εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 6%, την ίδια ώρα που στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στο 4,7%.
Η νέα παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, την οποία είχε περιγράψει αναλυτικά από χθες η «Εφ.Συν.», αν και «αναμενόμενη», σύμφωνα με ορισμένους κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη, επιτείνει τον έντονο προβληματισμό των επιτελών του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα οδεύει στην κάλπη διασπασμένο.
Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος ενημερώθηκε για την εξέλιξη στο Βερολίνο, όπου πραγματοποιεί από την Τετάρτη επίσημη επίσκεψη. Ακολούθησε απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, όπου καταλογίζεται στον Γιώργο Παπανδρέου απόπειρα πρόκλησης «πολιτικής σύγχυσης και αβεβαιότητας» τόσο πριν όσο και μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία το ΠΑΣΟΚ θα αντιταχθεί λειτουργώντας ως «εγγυητής» της εθνικής σταθερότητας.
«Ολοι θα ανταποκριθούμε συνεπώς στο χρέος μας. Αρκεί να το θυμόμαστε και να το υπολογίζουμε σωστά», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Από το περιβάλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου εκτιμούσαν επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου δεν προαναγγέλλει την ίδρυση κόμματος αλλά ζητά αλλαγή κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, σημείωναν ότι με τη δήλωση επιχειρεί να θέσει εαυτόν στη διάθεση των γεγονότων για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. «Δεν διαβλέπουμε κάποια ανταπόκριση. Ολοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και οι μνήμες είναι πολύ νωπές», πρόσθεταν, θεωρώντας ότι το σενάριο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν δύναται να ευδοκιμήσει.
Αλλαγή Σαμαρά
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου, επιχειρηματολογώντας υπέρ της συναίνεσης όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου σε ένα συνεργατικό σχήμα που δεν θα περιλαμβάνει τον Αντώνη Σαμαρά, υπενθυμίζει το δικό του παράδειγμα το 2011, όταν «μπροστά στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, οδηγηθήκαμε ακόμα και σε αλλαγή πρωθυπουργού, ο οποίος είχε εκλεγεί με το 44% του ελληνικού λαού».
Ως προγραμματικούς άξονες θέτει ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων με προοδευτικό πρόσημο, «στοιχειώδη συνεννόηση» για τη νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους, τη διευθέτηση του χρέους και την ασφαλή έξοδο από το Μνημόνιο, την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης και την αξιοποίηση του θεσμού του δημοψηφίσματος.
Το καινούργιο επεισόδιο στην αντιπαράθεση κορυφής στο ΠΑΣΟΚ ανέδειξε ξανά τον διχασμό των στελεχών και την ανησυχία τους για τη συνολική απαξίωση του χώρου της Κεντροαριστεράς. «Αν κάνει κόμμα ο Γιώργος Παπανδρέου και πάει το ΠΑΣΟΚ διχασμένο στις εκλογές, τελείωσε ο χώρος της Δημοκρατικής Παράταξης», εκτίμησε ο Ανδρέας Λοβέρδος (Real FM).
«Εύχομαι να διαψευστούν οι φήμες ότι θα κατέβει. Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά αν έχει πάρει τέτοιες αποφάσεις, ελπίζω να μην ακούσει μια μικρή ομάδα ανθρώπων, τους οποίους το μόνο που ενδιαφέρει είναι να διαλύσουν την παράταξη», τόνισε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΝΕΡΙΤ).
Ο Νίκος Μπίστης ανέφερε ότι δεν τον φοβίζει ένα κόμμα από τον κ. Παπανδρέου, τον «κάρφωσε» ότι ευθύνεται για την επιβολή του Μνημονίου και διαμήνυσε ότι η Δημοκρατική Παράταξη θα προχωρήσει «με όσους συστρατεύονται».
«Το ΠΑΣΟΚ είναι ο καημός του Γιώργου. Δεν έχω την εκτίμηση ότι θα κάνει κόμμα», σημείωσε ο Πάρις Κουκουλόπουλος.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Πανάρετος, πρώην υφυπουργός Παιδείας επί Γιώργου Παπανδρέου, ερμήνευσε -μέσω twitter- την απόφαση της παραπομπής του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο ως κίνηση αντιπερισπασμoύ στην πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού για τη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας