Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αποφασίστηκε πότε θα γίνει η κορυφαία κομματική διαδικασία και ποιοι θα δουλέψουν γι’ αυτήν | EUROKINISSI

Συνέδριο τον Απρίλη και τους... ζυγούς λύσατε

Για τα μέσα Απριλίου μετατίθεται τελικά η διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο. Επρόκειτο για μια συνεδρίαση χαρακτηριστική της «χαλάρωσης» των κομματικών διεργασιών, με χαρακτηριστικότερο σημείο την παύση των εργασιών της το Σάββατο σχεδόν πέντε ώρες πριν από την προγραμματισμένη ολοκλήρωσή της λόγω έλλειψης ομιλητών...

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εναρκτήρια ομιλία του προειδοποίησε τα στελέχη του κόμματος ότι η μεγάλη μάχη «με την ολιγαρχία και τον νεοφιλελευθερισμό είναι ακόμη μπροστά μας», ενώ σημείωσε ότι πρέπει άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι «έτοιμοι και για τους αναγκαίους τακτικούς ελιγμούς, για να μείνουμε όρθιοι και να δώσουμε τη μάχη».

Χαρακτήρισε την επικείμενη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό «αγώνα που έχουμε ηθική και πολιτική υποχρέωση να δώσουμε για τις επόμενες γενιές» και επισήμανε ότι «η επιτυχής έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης στενοχώρησε ακραίους κύκλους και επιθετικά funds». Σημείωσε εξάλλου ότι αποτέλεσε «επιλογή με ταξικό πρόσημο» να σωθεί τον Ιούλιο «το βιος των απλών ανθρώπων, αυτών που δεν είχαν τη σπουδή να βγάλουν τα λεφτά τους στις τράπεζες της Ελβετίας».

«Το κόμμα δεν μπορεί να παρακολουθεί απλά την κυβέρνηση, αλλά πρέπει να αποκτήσει συνυπευθυνότητα και οργανική σύνδεση με την κυβέρνηση, όχι για να συντηρεί τα πελατειακά δίκτυα που διατηρούσε το παλιό πολιτικό σύστημα, αλλά για να διαμεσολαβεί μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινωνίας» υπογράμμισε αναφορικά με τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός.

Και κατέληξε λέγοντας ότι «το κόμμα μας δέχτηκε ένα πλήγμα το περασμένο καλοκαίρι, αλλά νομίζω ότι το έχουμε ξεπεράσει γιατί ο ίδιος ο λαός έδωσε την απάντηση στα πολιτικά διλήμματα που τέθηκαν μπροστά του».

Η Κεντρική Επιτροπή στην απόφασή της ανέλυσε τα διεθνή και ελληνικά πολιτικά δεδομένα, επισημαίνοντας ότι «οι αναγκαίες συναινέσεις πρέπει να επιτυγχάνονται στη βάση του δικού μας πολιτικού σχεδίου», ενώ για Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στο κείμενο αναφέρεται ότι «επιδίδονται σε μια φτηνή και λαϊκίστικη αντιπολίτευση, που δεν κρύβει την πρόσδεσή της στο νεοφιλελεύθερο άρμα και την προσπάθεια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων της ολιγαρχίας και της διαπλοκής».

Αναφορικά με την Ενωση Κεντρώων «η εκλογική της βάση έχει ρευστά πολιτικά χαρακτηριστικά και η ανάγκη για εκλογική επιβίωση καθιστά το κόμμα αυτό απρόβλεπτο, ενώ οι πολιτικές του θέσεις συνιστούν ένα δημαγωγικό συνονθύλευμα», όσο δε για το ΚΚΕ ο συντάκτης σημείωσε ότι «αδυνατεί να κατανοήσει ποια είναι κυρίαρχη σύγκρουση στην κοινωνία και αποφεύγει να πάρει τη θέση που πρέπει να πάρει».

Τα στελέχη στην απόφασή τους κάνουν λόγο για την ανάγκη «οικοδόμησης ενός μαζικού, δημοκρατικού, ριζοσπαστικού και συλλογικού ΣΥΡΙΖΑ», ενώ προτείνεται να διεξαχθούν ανοιχτές θεματικές συνελεύσεις και εκδηλώσεις σε πρωτεύουσες νομών, σε γειτονιές μεγάλων αστικών κέντρων για ένα συνέδριο στρατηγικής και ταυτότητας. Ενεκρίθησαν δε και οι αρμόδιες επιτροπές για τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Συγκεκριμένα στην Οργανωτική Επιτροπή θα συμμετέχουν οι Μίμης Δαρειώτης, Πέτρος Καραγεώργος, Γιώργος Μπαλάφας, Γιάννης Μπουρνούς, Δημήτρης Σακελλάρης και Ράνια Σβίγκου.

Στην Επιτροπή Θέσεων αρμοδιότητες αναλαμβάνουν οι Σία Αναγνωστοπούλου, Χάρης Γολέμης, Μαρία Γκασούκα, Κώστας Δουζίνας, Γιάννης Δραγασάκης, Νάσος Ηλιόπουλος, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Κατερίνα Κνήτου, Χάρης Κωνσταντάτος, Γιάννης Μπαλάφας, Αριστείδης Μπαλτάς, Γιάννης Μπασκόζος, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Νίκος Παρασκευόπουλος, Ζώης Πεππές, Πάνος Ρήγας, Αλκης Ρήγος, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Πάνος Τριγάζης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μαρίκα Φραγκάκη.

Στην δε Επιτροπή Καταστατικού θα μετέχουν οι Ολγα Αθανίτη, Δημήτρης Βίτσας, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Πέτρος Καλκανδής, Γιάννα Καναβού, Αντώνης Κοτσακάς, Βασίλης Κωνσταντινίδης, Αγγελος Μανταδάκης, Στέλιος Παππάς, Νίκος Παυλίδης, Νίκος Τσιγώνιας, Μιχάλης Υδραίος και Λίνα Χρήστου.

Κλάους Ρέγκλινγκ και Τόμας Βίζερ

Απειλές ως συνήθως

Το γνωστό στιλ των κεκαλυμμένων απειλών χρησιμοποίησαν για ακόμα μια φορά οι κορυφαίοι τεχνικοί παράγοντες του ESM και του EWG, Κλάους Ρέγκλινγκ και Τόμας Βίζερ αντίστοιχα, με χθεσινές συνεντεύξεις τους σε ελληνικές εφημερίδες.

Ο μεν Κλάους Ρέγκλινγκ στο «Βήμα της Κυριακής» ερωτηθείς αν το Grexit παραμένει στο τραπέζι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «σε τελική ανάλυση η πιθανότητα αυτή είναι πάντοτε υπαρκτή εφόσον οι δεσμεύσεις της Ελλάδας ως μέλους της Νομισματικής Ενωσης δεν γίνουν σεβαστές».

Αναφορικά με το ΔΝΤ δήλωσε «έκπληκτος» από την «αβεβαιότητα της ελληνικής πλευράς στο θέμα του ΔΝΤ», ενώ για το χρέος επανέλαβε το ήδη γνωστό, ότι δηλαδή ονομαστικό κούρεμά του δεν θα υπάρξει. Υπογράμμισε μάλιστα ότι πρόσφατα υπήρξε «σύγκλιση ανάμεσα στη δική μας ανάλυση και εκείνη του ΔΝΤ» για τη βιωσιμότητα του χρέους και συμπλήρωσε ότι στόχος είναι «να απαλύνουμε το προφίλ του χρέους».

Ο Τόμας Βίζερ, από την πλευρά του, στην «Καθημερινή της Κυριακής» σημείωσε ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να δοθεί ευρωπαϊκό χρήμα. «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως έχουν υπάρξει σαφή μηνύματα από κράτη-μέλη ότι τα Κοινοβούλιά τους δεν θα συμφωνήσουν σε κλείσιμο της αξιολόγησης αν δεν μετάσχει το ΔΝΤ.

Το ζήτημα είναι βέβαια ότι η κυβέρνηση έθεσε το ζήτημα συμμετοχής του ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης...

Ο επικεφαλής του EuroWorking Group σημείωσε ότι «από το καλοκαίρι το κλίμα στη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές έχει γίνει πολύ καλύτερο» και πως «ο κ. Τσακαλώτος είναι ένας πολύ ικανός εκπρόσωπος των πολιτικών συμφερόντων της Ελλάδας και την ίδια στιγμή έχει δημιουργήσει καλές σχέσεις με τους θεσμούς, καθώς και τον πρόεδρο του Eurogroup, και είμαι σίγουρος ότι αυτό το κλίμα θα συνεχιστεί».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Συνέδριο τον Απρίλη και τους... ζυγούς λύσατε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας