Την ώρα που η Άγκυρα εξέφρασε την ενόχλησή της, έστω και μέσω διαρροών, για το χυδαίο εθνικιστικό σύνθημα που ακούστηκε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου από μέλη της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς δεν επιθυμούν με τίποτα να
δυσαρεστήσουν το πιο συντηρητικό και ακραίο ακροατήριο.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έσπευσε, χθες, να τοποθετηθεί μέσω πηγών, ενημερώνοντας ότι «θα ληφθούν τα δέοντα μέτρα», ενώ, όπως έγινε γνωστό, το Πολεμικό Ναυτικό διέταξε ΕΔΕ για τον πειθαρχικό έλεγχο εκείνων που συμμετείχαν στο περιστατικό που έφερε αντιδράσεις.
«Γαλάζια» διχογνωμία
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, όμως, φαίνεται πως επικρατεί αμηχανία για τον τρόπο με τον οποίο καλείται η κυβερνητική παράταξη να αντιμετωπίσει το περιστατικό, ιδιαίτερα μετά και από την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ζήτησε εξηγήσεις έστω και μέσω πηγών.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Ρωμανού, ο οποίος προσπάθησε να κλείσει άρον άρον το θέμα.
Ο κ. Ρωμανός ρωτήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους της ΕΡΤ για να ισχυριστεί ότι το ζήτημα ερευνάται από το υπουργείο και «δε νομίζω ότι έχει νόημα να αυτομαστιγωνόμαστε ούτε προφανώς να μη γίνεται η διερεύνηση που πρέπει να γίνει».
Πέταξε, μάλιστα, ακόμη πιο μακριά τη μπάλα επισημαίνοντας «νομίζω ότι η ισχύς, η εθνική ισχύς, αποτυπώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην πράξη και έχει αποτυπωθεί στην πράξη αυτά τα έξι χρόνια με τις κινήσεις που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν νομίζω ότι έχει νόημα να πούμε κάτι παραπάνω».
Σε διαφορετική και πιο επιθετική γραμμή εμφανίστηκε ο Θάνος Πλεύρης. Ο γνωστός για τις ακραίες θέσεις του βουλευτής της Ν.Δ. διευκρίνισε μεν ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις, αλλά τόνισε πως «δεν με ενόχλησε καθόλου το σύνθημα το συγκεκριμένο. Στις μάχιμες υπηρεσίες όπως οι υπαξιωματικοί του Ναυτικού, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης άσχετα τι λέει το κάθε υπουργείο προετοιμάζονται αυτοί οι άνθρωποι να πάνε να πεθάνουν για την πατρίδα τους αύριο το πρωί. Οπότε μέσα σε αυτή την προετοιμασία υπάρχουν και συνθήματα. Προφανώς αυτά τα συνθήματα δεν είναι συνθήματα που θα έλεγε ένας πολιτικός δεν είναι συνθήματα που λέγονται εν καιρώ ειρήνης».
«Αύριο το πρωί θα έρθουν οι Belharra (σ.σ φρεγάτες) , εγώ τέτοιους ναύτες θέλω να στελεχώσουν τις Belharra. Όχι να λένε περνά, περνά η μέλισσα και να τραγουδάνε το μικρό μου πόνι (..). Ενοχλήθηκε η Τουρκία την 25η Μαρτίου δεν θα τα βάψουμε και μαύρα» είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του.
Στον αντίποδα ο Δημήτρης Καιρίδης πήρε αποστάσεις από τα συνθήματα και χαρακτήρισε παραφωνία το συγκεκριμένο σύνθημα. Μάλιστα, έσπευσε να δηλώσει ότι η συνθηματολογία δεν συνάδει με στρατιωτική πειθαρχία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας