Oταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε προεκλογικά, το 2019, με στόμφο για «αριστεία» και «αξιοκρατία», πιθανόν να μην μπορούσε να διανοηθεί πως ήδη από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του θα μετρούσε αποχωρήσεις μελών της κυβέρνησής του για ψέματα, όπως ένα πτυχίο, και ακολούθως για σειρά προκλητικών και αλαζονικών συμπεριφορών ή ακόμα και εμπλοκής σε σοβαρές υποθέσεις και σκάνδαλα.
Πεντέμισι χρόνια μετά την εκλογή του στο πρωθυπουργικό αξίωμα, το αφήγημα της κυβέρνησης «αριστείας» είναι σαφές πως δεν πείθει, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως δεν έχει και άξια στελέχη στον περίγυρό του. Κάνοντας μια αναδρομή στα χρόνια διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, με αφορμή την παραίτηση του Αρίστου Δοξιάδη δύο μέρες μετά τον πολυαναμενόμενο ανασχηματισμό, εντοπίζονται 15 κυβερνητικά στελέχη, από υπουργούς και υφυπουργούς μέχρι γενικούς γραμματείς, που «καρατομήθηκαν» διά της παραιτήσεως είτε γιατί με ενέργειές τους πήγαν κόντρα στην επίσημη κυβερνητική γραμμή είτε για να βγάλουν από το «κάδρο» της κριτικής τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
● Η πρώτη παραίτηση - αποπομπή και το πρώτο σοβαρό ρήγμα στο αφήγημα της κυβέρνησης των αρίστων ήταν του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα απόδημου Ελληνισμού, Αντώνη Διαματάρη, μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τα ψέματα που έλεγε σχετικά με το μεταπτυχιακό από το Columbia αλλά και για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του, καθώς εμφανιζόταν ως CEO σε δύο εταιρείες στις ΗΠΑ, πράγμα ασυμβίβαστο για την ελληνική νομοθεσία, ενώ κατείχε κυβερνητική θέση.
Η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.»
Παρά την αρχική κάλυψη από την κυβέρνηση, αυτό που τελικά τον οδήγησε στην έξοδο ήταν η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» (4.12.2019) για τον διορισμό στο γραφείο του κ. Διαματάρη του Τάσου Φιλιππάκου, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, ο οποίος είχε εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός, εκτός από διευκρινίσεις για το θέμα Φιλιππάκου, να ζητήσει και την παραίτησή του. Για την ιστορία, τον τίτλο του μεταπτυχιακού τον πήρε δύο χρόνια μετά και έσπευσε να φωτογραφηθεί με αυτό ανά χείρας και τον πρωθυπουργό στο πλάι του.
● Στις 19 Αυγούστου 2020, υπέβαλε την παραίτησή του ο τότε σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, αντιναύαρχος ε.α., Αλέξανδρος Διακόπουλος, με αφορμή δηλώσεις του για το τουρκικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», πως «έχει κάνει έρευνες» και κατά συνέπεια «έμπρακτη αμφισβήτηση» κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να έρθει σε αμηχανία η κυβέρνηση, η οποία επέμενε επί μέρες ότι το τουρκικό σκάφος δεν μπορεί να διενεργήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες, λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού τουρκικών και ελληνικών πολεμικών πλοίων.
● Στις 28 Φεβρουαρίου 2021, υπέβαλε την παραίτησή του ο Χρήστος Ταραντίλης, μόλις δύο μήνες αφότου ανέλαβε χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο ίδιος, τότε, επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους, όμως κανείς από την αντιπολίτευση δεν το πίστεψε, δεδομένου ότι εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση και ειδικά η Λίνα Μενδώνη δέχονταν αφόρητες πιέσεις εν μέσω της υπόθεσης βιασμών, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Λιγνάδη, για τη σκανδαλώδη κάλυψη που για καιρό του προσέφερε η υπουργός Πολιτισμού, διατηρώντας τον στο «τιμόνι» του Εθνικού Θεάτρου, παρότι είχαν σκάσει οι καταγγελίες σε βάρος του. Τις επόμενες ημέρες, κυκλοφορούσαν φήμες για δυσαρέσκεια στο Μαξίμου και κόψιμό του από τα ψηφοδέλτια.
● Σχεδόν έναν χρόνο μετά, στις 7 Φεβρουαρίου 2022, καρατομήθηκε ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός. Ο λόγος για τον οποίο οδηγήθηκε σε παραίτηση ήταν η αντίδρασή του στην αναφορά του δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα, για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας, το 2007.
Τσάντες με αποζημιώσεις
«Οταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε», είπε ο κ. Δούκας, προσθέτοντας πως «κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι». Ο δε κ. Λιβανός αποκρίθηκε «τι να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία».
Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν τότε ότι «η αντίδραση του Σπ. Λιβανού μπροστά στον Π. Δούκα θεωρήθηκε απαράδεκτη», ότι «τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές από τον Κυρ. Μητσοτάκη» και ότι οι δηλώσεις Δούκα «είναι εκτός του αξιακού κώδικα του πρωθυπουργού». Η Ν.Δ. τότε διέγραψε τον Πέτρο Δούκα.
● Οι πιο βαρύγδουπες μάλλον παραιτήσεις για την κυβέρνηση στον 6ετή βίο της και το μεγαλύτερο προσωπικό πλήγμα για τον πρωθυπουργό, καθώς άγγιζαν το Μαξίμου, ήταν αυτές των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντα, με αιχμή του δόρατος το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Ο ανιψιός του πρωθυπουργού και μέχρι τότε γραμματέας της κυβέρνησης αναγκάστηκε να παραιτηθεί μία ημέρα μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» και των Reported United (Μεσοτοιχία το Μαξίμου με το Predator / 04.08.22) με νέα στοιχεία που έφεραν το Μαξίμου ακόμα πιο κοντά στο κακόβουλο λογισμικό. Λίγη ώρα μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, έφτασε στα γραφεία της «Εφ.Συν.» αγωγή εναντίον της εφημερίδας μας, που ζητούσε ανάκληση του παραπάνω, αξιώνοντας σε διαφορετική περίπτωση αποζημίωση 250.000 ευρώ. Η εν λόγω SLAPP αγωγή κατέρρευσε πρωτόδικα και ο κ. Δημητριάδης άσκησε έφεση, ενώ εκκρεμεί η απόφαση και για τη δεύτερη υπέρογκη αγωγή σε βάρος της εφημερίδας μας.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν τότε πως «η παραίτηση του κ. Δημητριάδη έγινε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και έχει στόχο την αποσύνδεση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων από το Μαξίμου. Η κυβέρνηση και ο κ. Δημητριάδης δεν έχουν σχέση με την υπόθεση Ανδρουλάκη». Λίγα λεπτά μετά την παραίτηση Δημητριάδη, ακολούθησε η παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, «κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων (παρακολουθήσεων)». Τότε ήταν που, μέσω διαρροών, υπήρξε η πρώτη παραδοχή για παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
● Η δεύτερη πιο ηχηρή παραίτηση ήταν αυτή του Κώστα Αχ. Καραμανλή, του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, την επομένη του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, την 1η Μαρτίου 2023. Μια παραίτηση - θυσία για την ακρίβεια, καθώς κάποιος έπρεπε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη τις πρώτες εκείνες ώρες που με σοκ η ελληνική κοινωνία προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί.
Δεν ήξερε ο πρωθυπουργός
Μερικές μέρες μετά, το Μαξίμου τον «άδειασε», προκειμένου να βγει από το κάδρο των ευθυνών. Ετσι, όταν ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε ερωτηθεί αν είχαν φτάσει στα αυτιά του πρωθυπουργού οι καταγγελίες για την «εικόνα διάλυσης» στον ΟΣΕ, υποστήριξε ότι «προφανώς σε επίπεδο πρωθυπουργού η εικόνα αυτή δεν είχε φτάσει» και ότι «οι αρμόδιοι όφειλαν να ξέρουν».
● Στις 28 Ιουλίου 2023, υπέβαλε την παραίτησή του ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης, μετά τον σάλο για το γεγονός ότι έκανε διακοπές στην Πάτμο ενώ η χώρα αντιμετώπιζε ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα. Εκείνος επικαλέστηκε, όπως πολλοί άλλοι σε ανάλογες περιπτώσεις, «προσωπικούς λόγους», όμως είναι προφανές ότι εξωθήθηκε σε παραίτηση, υπό τις αντιδράσεις.
Το ανέφεραν, εξάλλου, και κυβερνητικές πηγές, που σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τις ενέργειες του κ. Μηταράκη, υπενθυμίζοντας παράλληλα τις αστοχίες του περί κατάργησης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και περί δημιουργίας έφιππης αστυνομίας. Είχε βραχύβια θητεία, καθώς είχε αναλάβει μετά τις εκλογές του Ιουνίου εκείνου του καλοκαιριού.
● Στις 11 Σεπτεμβρίου 2023, παραιτήθηκε ο τότε υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη στο λιμάνι του Πειραιά και την αμφιλεγόμενη δήλωσή του, που εξίσωνε τους θύτες με το θύμα. Μερικούς μήνες αργότερα, στις 25 Ιανουαρίου 2024, παραιτήθηκε και από βουλευτής. Σε ερώτηση αν ο Μ. Βαρβιτσιώτης πήρε μόνος του την απόφαση να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού ή του επιβλήθηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «όλοι αξιολογούνται και κρίνονται», χαρακτηρίζοντας την παραίτησή του «αναπόφευκτη και ορθή».
● Δύο γενικούς γραμματείς κόστισε στη Ν.Δ. το σκάνδαλο διαρροής emails αποδήμων Ελλήνων, με πρωταγωνίστρια την Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που επίσης αναγκάστηκε να αποσυρθεί απ’ την κούρσα των ευρωεκλογών. Για την υπόθεση «καρατομήθηκαν» διά της παραιτήσεως (15 Μαρτίου 2024) ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, και ο γενικός γραμματέας Αποδήμων της Ν.Δ., Νίκος Θεοδωρόπουλος. Το Μαξίμου, άλλωστε, επιχείρησε να ρίξει όλη την ευθύνη στα δύο παραπάνω πρόσωπα, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν τότε ειδικά για τον γ.γ. του ΥΠΕΣ πως είχε την αρμοδιότητα για την πλατφόρμα εγγραφών μέχρι τον Ιούνιο του 2023.
● Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά, η κυβέρνηση μετρούσε άλλες δύο αποχωρήσεις. Στις 28 Μαρτίου 2024, ωθήθηκαν σε παραίτηση ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, μετά τον σάλο που προκάλεσε η είδηση για τη συνάντηση που είχαν με τον επιχειρηματία και εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη, λίγο καιρό μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας «Το Βήμα» για ηχητικό μοντάζ μετά το έγκλημα στα Τέμπη, που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στο Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν τότε ότι η συμμετοχή σε μια κοινωνική εκδήλωση «έστειλε το λάθος μήνυμα». Ο κ. Παπασταύρου, πάντως, επέστρεψε στην κυβέρνηση με τον πρόσφατο ανασχηματισμό.
● Η επόμενη μεγάλη ηχηρή παραίτηση, που επίσης αγγίζει το Μαξίμου, άργησε περίπου έναν χρόνο. Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, για τον οποίο στήθηκε Προανακριτική για το μπάζωμα στα Τέμπη, είναι ο δεύτερος υπουργός που «θυσιάζεται» για την υπόθεση μετά τον Κ. Αχ. Καραμανλή. Στις 6 Φεβρουαρίου 2025, ο πρώην υφυπουργός αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή ανακοίνωσε την παραίτησή του άμα τη συστάση της Προανακριτικής σε βάρος του, απολαμβάνοντας πάντως την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης.
● Η πιο πρόσφατη, που έκαψε γρήγορα τον κυβερνητικό ενθουσιασμό για τον ανασχηματισμό, ήταν αυτή του Αρίστου Δοξιάδη, μόλις μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του ως υφυπουργού Ανάπτυξης για το χαρτοφυλάκιο Ερευνας και Καινοτομίας. Ο κ. Δοξιάδης βρέθηκε στο στόχαστρο κριτικής όχι μόνο για παλαιότερη εμπλοκή του σε εταιρεία κατηγορούμενη για το καρτέλ ξενόγλωσσου βιβλίου αλλά και για μπίζνες μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, λίγο καιρό προτού υπουργοποιηθεί, πέραν των άθλιων δηλώσεών του κατά όσων διαδήλωσαν για τα Τέμπη. Στη δήλωση παραίτησής του ανέφερε ότι το έκανε «τόσο για λόγους προσωπικής ηρεμίας όσο και για λόγους προστασίας της κυβέρνησης και του χαρτοφυλακίου που έχω αναλάβει από ένα κυνήγι μαγισσών».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας