Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
pierakakis - xatzidakis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κυριάκος Πιερρακάκης, Κωστής Χατζηδάκης | ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Το επιχείρημα για αλλαγή φιλοσοφίας λόγω ηλικίας αρκετών εκπροσώπων της νέας γενιάς σηκώνει πολλή κουβέντα, καθώς οι περισσότεροι απλώς… μετακινούνται

Ανασχηματισμός αναπαλαίωσης με εκλογική στόχευση

Σε νέο «τσάρο» της Οικονομίας αναβαθμίζεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης ● Αλλαγές στο μέγαρο Μαξίμου: ο Χατζηδάκης, ο Σκέρτσος, ο Βορίδης ● Οι σταθερές... αξίες και οι «νέοι» ● Το μήνυμα προς Σαμαρά.

Αρκετές αναβαθμίσεις με σημαντικότερη αυτή του Κωστή Χατζηδάκη, που προάγεται σε Νο 2 της κυβέρνησης με συντονιστικό ρόλο, μετακινήσεις αλλά και αμετακίνητους στους οποίους συγκαταλέγονται οι πασοκογενείς, αλλά και αξιοποίηση βουλευτών της σαμαρικής πλευράς περιείχε ο πολυαναμενόμενος κυβερνητικός ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε χθες.

Η μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στο Μαξίμου φαίνεται πως είχε «κλειδώσει» εδώ και πολλές ημέρες στο μυαλό του πρωθυπουργού και θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως πιθανή προτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπό του, όποτε έρθει η ώρα της διαδοχής. Οπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη ο κ. Χατζηδάκης θα έχει ευρύτερο συντονιστικό ρόλο και την εποπτεία των οικονομικών και παραγωγικών υπουργείων.

Ενισχυμένος είναι και ο ρόλος του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου, ο οποίος εκτός από τον γενικό συντονισμό θα εποπτεύει τα κοινωνικά και θεσμικά υπουργεία.

Στα αξιοσημείωτα είναι η αποχώρηση του Μάκη Βορίδη από το Μαξίμου, που αναλαμβάνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η προηγούμενη ηγεσία του οποίου ξηλώθηκε εντελώς. Η επιλογή του για το συγκεκριμένο υπουργείο, ειδικά σε μια περίοδο που η Ε.Ε. στρέφεται σε πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, δείχνει και τη στόχευση της κυβέρνησης που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα δώσει έμφαση στις επιστροφές, προτεραιότητα που είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Συνόδους Κορυφής. Επιπλέον, αναμένεται να δρομολογήσει τη νόμιμη μετανάστευση με όρους και κανόνες, καθώς η αυστηρή φύλαξη των συνόρων δεν είναι στις αρμοδιότητες του. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μ. Βορίδης θα συνεχίσει να εκπροσωπεί κοινοβουλευτικά τον πρωθυπουργό όποτε χρειάζεται.

Η νέα γενιά

Κυβερνητικά στελέχη περιγράφουν τις αλλαγές στο υπουργικό σχήμα ως ανασχηματισμό μεγάλης ανανέωσης και ευκαιριών στα νέα στελέχη, καθώς αναλαμβάνουν υπουργικά καθήκοντα αρκετοί τριαντάρηδες και σαραντάρηδες, με στόχο όπως περιγράφουν την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα στο κυβερνητικό έργο μέσα από αλλαγή όχι μόνο γενιάς αλλά και φιλοσοφίας. Η αλήθεια είναι πάντως πως αρκετοί από τους εκπροσώπους της νέας γενιάς που ανακοινώθηκαν, συμμετείχαν ήδη στην κυβέρνηση, απλώς μετακινούνται, συνεπώς το επιχείρημα για αλλαγή φιλοσοφίας λόγω ηλικίας σηκώνει πολλή κουβέντα.

Σε αυτούς συγκαταλέγουν τον 42χρονο Κυριάκο Πιερρακάκη που αναβαθμίζεται σε νέο «τσάρο» της Οικονομίας και θα είναι σε στενή συνεργασία με τον προκάτοχό του κ. Χατζηδάκη. Χαρακτηρίζεται δε από κυβερνητικά στελέχη ως ο επιτυχημένος υπουργός του gov.gr και των μη κρατικών Πανεπιστημίων. Στην ομάδα των νεότερων της κυβέρνησης περιλαμβάνεται ο 44χρονος Χρίστος Δήμας που από υφυπουργός του ΥΠΕΘΟ θα καθίσει στην «ηλεκτρική» λόγω Τεμπών καρέκλα του υπουργού Υποδομών και τον 37χρονο Κωνσταντίνο Κυρανάκη, που αναλαμβάνει ως αναπληρωτής υπουργός το επίσης απαιτητικό χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών, με υψηλές προσδοκίες από την κυβέρνηση που του πιστώνει επιτυχία στο Κτηματολόγιο. Στην ίδια γενιά ανήκει και η Σοφία Ζαχαράκη που επιστρέφει στο υπουργείο Παιδείας αλλά ως υπουργός αυτή τη φορά, κάτι που η ίδια επιθυμούσε. Στη θέση της στο υπουργείο Οικογένειας τοποθετήθηκε η 37χρονη Δόμνα Μιχαηλίδου, που αναμένεται να φέρει σε λίγο καιρό στον κόσμο το πρώτο της παιδί. 

Στη γενιά αυτή ανήκει και ο Θοδωρής Λιβάνιος που παρέμεινε στο Εσωτερικών, ο 41χρονος Γιώργος Κώτσηρας που από υφυπουργός Εξωτερικών ανέλαβε το φορολογικό κομμάτι στο ΥΠΕΘΟ, ο 42χρονος Γιάννης Κεφαλογιάννης που από υφυπουργός Αμυνας διαδέχεται τον Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, που μετακινείται ως υπουργός στο Ναυτιλίας. Σταθερός στο πόστο του παραμένει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, άλλος ένας της νέας γενιάς. Μοναδική ουσιαστικά προσθήκη από τη νέα γενιά, δεδομένου ότι η Δ. Μιχαηλίδου είχε διατελέσει υπουργός στην πρώτη φάση, είναι ο Κώστας Κατσαφάδος που ανέλαβε την Κρατική Αρωγή ως υφυπουργός στο Πολιτικής Προστασίας, αντικαθιστώντας τον Χρήστο Τριαντόπουλο.

Αμετακίνητοι

Αμετακίνητοι όπως αναμενόταν παρέμειναν οι Ν. Δένδιας και Γ. Γεραπετρίτης. Σταθεροί στα πόστα τους παρέμειναν και όλοι οι πασοκικής προέλευσης υπουργοί: Μ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Φλωρίδης, Λ. Μενδώνη. Καμιά αλλαγή δεν συντελέστηκε επίσης στο υπουργείο Υγείας, παρότι οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν τον Αδ. Γεωργιάδη να μετακινείται. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο λόγος που δεν κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξουν αλλαγές στο Υγείας είναι ότι τρέχουν τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων και η ανακαίνιση όλων των δομών Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ίδια ακριβώς σύνθεση συνεχίζει επίσης στο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο Εσωτερικών και στο Πολιτισμού. Στους αμετακίνητους συγκαταλέγεται και η Νίκη Κεραμέως, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κρίνεται πολύ επιτυχημένη στο Υπουργείο Εργασίας «με την ανεργία επί των ημερών της να έχει πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό 17ετίας και τους μισθούς να ανεβαίνουν διαρκώς».

Υπουργοποίηση «σαμαρικών»

Από τον ανασχηματισμό ξεχωρίζει η είσοδος στο κυβερνητικό σχήμα βουλευτών που προέρχονται από τη σαμαρική πλευρά, μια κίνηση που πιθανότατα έχει στόχευση να περιορίσει την εσωκομματική κριτική. Ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης αναλαμβάνει υφυπουργός Αμυνας, ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης υφυπουργός Παιδείας, η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αρμοδιότητα το Kτηματολόγιο. Εχει ενδιαφέρον και το γεγονός ότι μπήκε στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο οποίος είναι απέναντι στον συντοπίτη του πρώην πρωθυπουργό.

Εντός και εκτός

Στους νεοεισερχόμενους συγκαταλέγονται εκτός από τους προαναφερθέντες ο Γιάννης Λοβέρδος (υφυπουργός αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό), ο πρώην Πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου που αναβαθμίζεται από γενικός γραμματέας σε υφυπουργό με αρμοδιότητα την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Νίκος Τσάφος ως υφυπουργός Ενέργειας με υπουργό τον Σταύρο Παπασταύρου που επιστρέφει, ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης ως υφυπουργός Ανάπτυξης, η Αννα Ευθυμίου ως υφυπουργός Εργασίας, η Αννα Καραμανλή ως υφυπουργός Τουρισμού και ο Αρίστος Δοξιάδης ως υφυπουργός Ανάπτυξης για την Ερευνα και Καινοτομία.

Εκτός βρέθηκαν εκτός από τους Χρ. Σταϊκούρα, Ν. Παναγιωτόπουλο και Σοφία Βούλτεψη, ο Χρ. Στυλιανίδης που είναι από καιρό γνωστό ότι είχε ζητήσει να αποδεσμευτεί για προσωπικούς λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο φέρεται να είχε ζητήσει και ο Θ. Σκυλακάκης, παρότι για αυτόν μέχρι τελευταία στιγμή κυκλοφορούσαν σενάρια περί αναβάθμισης.

Τη δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε στο μεταξύ η διαρροή που εμφανίζει τον Νότη Μηταράκη να προαλείφεται για τη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., μια διαρροή που αποδίδεται στο περιβάλλον του Χιώτη βουλευτή.

Το στρατηγικό δίδυμο

Κωστής Χατζηδάκης – Κυριάκος Πιερρακάκης

Το «δίδυμο» Χατζηδάκη - Πιερρακάκη όχι μόνο δεσπόζει στον κυβερνητικό ανασχηματισμό, αλλά αποτελεί τον πυρήνα του και παραπέμπει στο βαθύτερο «νόημά» του. Ο πρώτος ολοκλήρωσε τον κύκλο των μεταρρυθμίσεων (εντός ή εκτός εισαγωγικών) στο υπουργείο Οικονομικών, πληρώνοντας το αναλογούν πολιτικό κόστος – καθότι δεν ήταν δημοφιλής. Ο δεύτερος έκανε επίσης το «καθήκον» του στο υπουργείο Παιδείας, προωθώντας τη «μεταρρύθμιση» των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σε αντίθεση με τον Κωστή Χατζηδάκη, ωστόσο, η δική του μεταρρύθμιση δεν επέφερε τόσο βαρύ πολιτικό κόστος.

Ο πρώτος, πολιτικός φίλος και «πουλέν» της οικογένειας από την περίοδο της πρωθυπουργίας του πατρός Μητσοτάκη, όταν από πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ μεταπήδησε στην Ευρωβουλή, αναβαθμίζεται σε αντιπρόεδρο, τοις πράγμασι «δελφίνο» του κυβερνητικού κόμματος και supervisor του κύκλου των παραγωγικών υπουργείων (άλλωστε και οι Βρυξέλλες τον θεωρούν εγγυητή της «χρηστής» δημοσιονομικής διαχείρισης – και όχι μόνο). Ανταμείβεται για την «αυτοθυσία» του να φέρει εις πέρας τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις στο υπουργείο Οικονομικών, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να φτιάξει το τρωθέν πολιτικό του προφίλ.

Ο δεύτερος πάει στο υπουργείο Οικονομικών με εντολή όχι να κάνει νέες αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, αλλά να διαφυλάξει αυτές που υλοποίησε ο προκάτοχός του και να προσθέσεις τη δική του «προστιθέμενη αξία», της ψηφιοποίησης (ιδιαίτερα στο φορολογικό κομμάτι). Με δεδομένο αυτό, προσβλέπει δικαίως να φτιάξει το πολιτικό του προφίλ, καθώς ο πρωθυπουργός σχεδιάζει μεγάλο «πακέτο παροχών» που θα εξαγγελθεί τον Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ - μια και το σενάριο των πρόωρων εκλογών κερδίζει έδαφος.

Το πολιτικό προφίλ αμφοτέρων ταιριάζει «γάντι» με τη στρατηγική του πρωθυπουργού, που αποτελεί υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και ακραίου Κέντρου σε «ισορροπία» με τις «αξίες» του ακροδεξιού ακροατηρίου του κόμματός του.

Οσον αφορά τα αντιδημοφιλή «υλικά ίχνη» των μεταρρυθμίσεων Χατζηδάκη, αυτά αφορούν κυρίως την πολιτική που δημιουργεί πρωτογενή υπερ-πλεονάσματα (με φορολογικά υπερέσοδα και συστηματικές περικοπές κοινωνικών δαπανών) και τον φορολογικό νόμο με τον οποίο επιβλήθηκε ο τεκμαρτός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στη δημοτικότητα της κυβέρνησης στο κατώτερο τμήμα της μεσαίας τάξης.

Το σχέδιο αποκατάστασης των σχέσεων με αυτό το τμήμα της μεσαίας τάξης και μετριασμού της δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση προβλέπει κυρίως ένα γενναίο «πακέτο» φοροελαφρύνσεων με τη μορφή μείωσης των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ.

Τέλος, η έλευση του Γιώργου Κώτσηρα στη θέση του υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για τα φορολογικά ζητήματα είναι προϊόν «καραμπόλας», καθώς ο Χρίστος Δήμας υπήρξε τελικά η λύση για τον υπουργικό θώκο στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, όπου ο πρωθυπουργός δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να βρει κάποιον «πρόθυμο». Η σχέση του με φορολογικά ζητήματα είναι ανύπαρκτη, αλλά αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, αφού ο πραγματικός υφυπουργός αρμόδιος για τα φορολογικά ζητήματα είναι ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής – και άλλωστε θα εξακολουθήσει να υπάρχει το άγρυπνο μάτι του κ. Χατζηδάκη…

Πάνος Κοσμάς

Χρίστος Δήμας, Κώστας Κυρανάκης | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στη θέση των «θυσιασμένων» των Τεμπών

Χρίστος Δήμας - Κώστας Κυρανάκης

Τα σενάρια στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επιβεβαιώθηκαν και ο Χρήστος Σταϊκούρας θυσιάστηκε ως Ιφιγένεια, πληρώνοντας εκείνος, μαζί με τον υφυπουργό Βασίλη Οικονόμου, την ουσιαστική άρνηση της κυβέρνησης να ασχοληθεί συστηματικά με τη βελτίωση του σιδηροδρόμου και των αστικών συγκοινωνιών. Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς σε αυτούς τους τομείς και αυτό δεν φάνηκε μόνο στο έγκλημα των Τεμπών αλλά και στη γενικότερη απαξίωση των μέσων μεταφοράς, τα οποία αφενός χρησιμοποιούν οι πιο αδύναμοι πολίτες, αφετέρου είναι και εκείνα που θα μπορούσαν να δώσουν λύση για να κυκλοφορούν πιο άνετα στους δρόμους οι ισχυρότεροι με τα Ι.Χ. τους.

Υπουργός και αναπληρωτής υπουργός αναλαμβάνουν ο Χρίστος Δήμας και ο Κώστας Κυρανάκης, δύο πρόσωπα για τα οποία τα κυβερνητικά non paper εμφάνισαν ως ξεχωριστό προσόν το νεαρό της ηλικίας τους (45 και 38 ετών αντιστοίχως). Ο νέος υπουργός είναι γιος του Σταύρου Δήμα, στελέχους της Ν.Δ. με μακρά θητεία στα υπουργεία, που είχε προταθεί από τον Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2014. Ο Χρίστος Δήμας είναι δικηγόρος και βουλευτής Κορινθίας που μετά το 2019 πέρασε από θέσεις υφυπουργού στα υπουργεία Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Οικονομικών. Ο κ. Δήμας θα πρέπει να ταιριάξει τη «νεανική του ορμή» με εκείνη του αναπληρωτή του, Κώστα Κυρανάκη, επίσης δικηγόρου.

Το όνομα του κ. Κυρανάκη ακουγόταν εδώ και μέρες για την «ηλεκτρική καρέκλα», ενώ ως βασικό του προσόν αναφερόταν η επιτυχία του να βάλει ως υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε λειτουργία το Κτηματολόγιο, έστω και αν αυτό συνέβη χωρίς να λυθούν σημαντικές εκκρεμότητες (κάτι σαν σιδηρόδρομος χωρίς σταθμάρχες). Υφυπουργός παρέμεινε ο Νίκος Ταχιάος, προφανώς κατ’ απαίτηση των μεγάλων εργολάβων.

Το ερώτημα είναι πόσο άνετα μπορεί να νιώθει το Μαξίμου με τους δύο νέους που καλούνται τώρα να μάθουν τις ιδιαιτερότητες ενός υπουργείου που ο Χρ. Σταϊκούρας χρειάστηκε ενάμιση χρόνο για να τις καταλάβει. Μια πιθανή απάντηση μπορεί να δίνει ο νέος ένοικος του Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος Κ. Χατζηδάκης, που μπορεί να αναλάβει εκείνος τελικά το πρότζεκτ «ελληνικός σιδηρόδρομος»...

Αρης Χατζηγεωργίου

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ανασχηματισμός αναπαλαίωσης με εκλογική στόχευση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας