Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
proedriko megaro
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Σήμερα «κληρώνει» για ΠτΔ

Στις 11.30 π.μ. η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ● Τα φαβορί και το σκεπτικό πίσω από προεδρολογία ● Με τηλεοπτικό μήνυμα, πιθανότατα μέχρι το βράδυ, θα ανοίξει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός.

Η κλεψύδρα της προεδρολογίας αδειάζει σήμερα και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι, μέσα στην ημέρα, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την πρότασή του για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, βάζοντας τέλος σε μια ακατάσχετη σεναριολογία και συζήτηση που ξεκίνησε πολύ πρόωρα και σε έναν βαθμό συντηρήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης.

Στις 11.30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου για την καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που αυτή τη φορά συγκεντρώνει περισσότερο ενδιαφέρον από κάθε άλλη, καθώς θα της ανακοινώσει τις προθέσεις του. Και, όπως όλα δείχνουν, αυτή θα είναι μάλλον και η τελευταία τους συνάντηση με τους ρόλους ως έχουν, αφού, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πιθανότητα ανανέωσης της θητείας της μοιάζει να απομακρύνεται εντελώς.

Η ανακοίνωση

Μερικές ώρες μετά τη συνάντησή του με την κ. Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις μέσω τηλεοπτικού μηνύματος και, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα υπάρχει και αιτιολόγηση της όποιας πρότασης.

Ως φαβορί μέχρι την τελευταία στιγμή ακουγόταν το όνομα του Κωνσταντίνου Τασούλα, μια επιλογή που θα λειτουργούσε συσπειρωτικά για την Κ.Ο. της Ν.Δ. και θα ικανοποιούσε σίγουρα την πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματος. Βέβαια, όσο και να ήθελε ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει μια τέτοια πρόταση ως συναινετική, θεωρείται δύσκολο να μπορέσει να συγκεντρώσει ψήφους πέραν της Ν.Δ. και ίσως κάποιων από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Υπενθυμίζεται, πάντως, πως ο Ηπειρώτης πολιτικός την πρώτη φορά είχε εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής με ιστορικό ρεκόρ ψήφων.

Τα πηγαδάκια

Χθες, μάλιστα, στη Βουλή σε διάφορα πηγαδάκια υπήρχε κλίμα υπέρ του κ. Τασούλα. Ο ίδιος, πάντως, δεν έπεσε στην επικοινωνιακή παγίδα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Χρήστου Γιαννούλη, που του απευθύνθηκε λέγοντας «ίσως αύριο να είστε εδώ με άλλη ιδιότητα». Ο πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν «τσίμπησε» και του απάντησε: «Την ίδια ιδιότητα θα έχω και αύριο. Την ίδια θα έχω και μεθαύριο και αντιμεθαύριο».

Την ίδια ώρα, αρκετοί εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός ίσως έχει καταλήξει υπέρ ενός προσώπου από την Κεντροαριστερά. Σε αυτό το σενάριο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρείται από πολλούς ως επικρατέστερη επιλογή, όμως το προηγούμενο 24ωρο στους κύκλους της «γαλάζιας» παράταξης ακουγόταν έντονα και το όνομα του Τάσου Γιαννίτση, που θα ήταν και λιγότερο προβλέψιμη επιλογή.

Ο λαλίστατος Βενιζέλος

Τυχόν πρόταση του κ. Βενιζέλου θα ανάγκαζε το ΠΑΣΟΚ να την υπερψηφίσει, όμως θα ενείχε το ρίσκο ενός λαλίστατου και ενδεχομένως ενοχλητικού για το Μαξίμου προέδρου, καθώς ουδείς μπορεί να αναμένει πως, αν εκλεγόταν ΠτΔ, θα κρατούσε την τόσο διακριτική παρουσία και στάση τής νυν ενοίκου στο μέγαρο της Ηρώδου του Αττικού.

Σαφώς λιγότερο παρεμβατική θα ήταν η επιλογή Γιαννίτση, που επίσης θα στήριζε για ευνόητους λόγους το ΠΑΣΟΚ. Πηγές, πάντως, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν απέκλειαν, μέχρι τελευταία στιγμή, μια πρόταση-έκπληξη.

Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο ότι σε δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action24, το 75,7% των ερωτηθέντων που δηλώνουν ψηφοφόροι της Ν.Δ. τάσσονται υπέρ της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης, έναντι 18,2% που θέλουν υποψήφιο από την κυβερνητική παράταξη.

Η επιλογή που θα κάνει ο πρωθυπουργός έχει κατά βάση συμβολική αξία, αφού δεν επηρεάζει τις εξελίξεις, ούτε πια συνδέεται με τη διάλυση της Βουλής. Θα δείξει όμως σε σημαντικό βαθμό πού θα ρίξει το βάρος μέχρι τις επόμενες εκλογές. Μια κομματική υποψηφιότητα πιθανόν δείχνει πως τον απασχολούν οι διαρροές προς τα δεξιά, ενώ μια επιλογή από την Κεντροαριστερά σηματοδοτεί πως θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη στο κέντρο, που είναι αυτό άλλωστε που τον ανέδειξε δις στην εξουσία.

Ως προς τα διαδικαστικά είναι γνωστόν ότι η θητεία της κ. Σακελλαροπούλου ολοκληρώνεται στις 13 Μαρτίου και έτσι το πολύ έως τις 13 Φεβρουαρίου θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής ΠτΔ. Αυτή θα μπορούσε να τραβήξει σε διάρκεια έως και τις 20 ημέρες, αν χρειαστεί να οδηγηθούν μέχρι την πέμπτη ψηφοφορία. Η πρώτη και η δεύτερη ψηφοφορία απαιτούν πλειοψηφία 200 βουλευτών, η τρίτη 180, η τέταρτη 151 ψήφους και η πέμπτη σχετική πλειοψηφία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σήμερα «κληρώνει» για ΠτΔ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας