Επεξήγηση των κυβερνητικών μέτρων επιχείρησε να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση για την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο, στο Ωδείο Αθηνών.
«Είναι η εικόνα παιδιών κολλημένων σε ένα κινητό, ολίγον ως ζόμπι, τα οποία χάνουν την επαφή με τους κόσμο, ανακαλύπτουμε στην πορεία ότι πολλά από τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν έντονα ψυχολογικά προβλήματα, διαφορετικά για τα κορίτσια, διαφορετικά για τα αγόρια. Κατάθλιψη, απομόνωση, διάσπαση προσοχής το πιο συνηθισμένο βίωμα το οποίο μας μεταφέρουνε οι εκπαιδευτικοί μας», σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός.
«Πρέπει να συζητήσουμε για το πρόβλημα. Εμείς με τα παιδιά μας. Να δούμε ποιος μπορεί να είναι ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους», σχολίασε και πρόσθεσε πως στόχος είναι να θέσουμε τις εταιρίες τεχνολογίας προ των συγκεκριμένων ευθυνών τους.
«Να πούμε μια κουβέντα και για το Tik tok που κι εγώ έχω χρησιμοποιήσει για πολιτική επικοινωνία», είπε ο Κ. Μητσοτάκης και έθιξε «άλλα ζητήματα που πηγαίνουν πιο πέρα από την ψυχική υγεία των εφήβων», αναφερόμενος στις παρεμβάσεις και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι πλατφόρμες και πως μπορεί να επηρεάσουν μια εκλογική διαδικασία. Ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα τις εκλογές στη Ρουμανία, υπογραμμίζοντας πως ένας υποψήφιος κατάφερε να βγει πρώτος με κυρίαρχο όπλο το Tik tok.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα «πρότυπα» που δημιουργούνται στο Instagram και στον κίνδυνο τα νεότερα άτομα να μπαίνουν στη διαδικασία επικίνδυνης σύγκρισης με άλλους, ψεύτικους λογαριασμούς -που συχνά είναι προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.
«Οι αλγόριθμοί αυτοί είναι σχεδιασμένοι να ενθαρρύνουν το συνεχές scrolling. Μπαίνεις σε μία ζώνη εξάρτησης που όλοι αντιλαμβανόμαστε. Έχει συμβεί σε όλους μας. Όμως η προστασία της παιδικής ψυχής είναι συνταγματική υποχρέωση», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η κυβερνητική στρατηγική θα εξελιχθεί σταδιακά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τους τρεις άξονες:
- Το πρώτο που κάνουμε είναι να ενημερώσουμε τους γονείς. Αυτό αφορά την εφαρμογή parko.gr.
- Το δεύτερο βήμα, η αμέσως επόμενη εφαρμογή που είναι το kids wallet, απλοποιεί τον τρόπο που μπορούμε να έχουμε τη χρήση συγκεκριμένων πλατφορμών. Πόσο χρόνο περνάμε στο κινητό και τι βλέπουμε; Το να περιορίζει κανείς τα λεπτά ή τις ώρες που είναι κανείς στις κονσόλες είναι ένα καλό, πρώτο βήμα.
- Mετά, η πολύ μεγάλη πρόκληση της επόμενης ημέρας είναι πως θα πιέσουμε τις πλατφόρμες τις ίδιες να σχεδιάζουν πλατφόρμες για την προστασία της παιδικής και εφηβικής υγείας.
«Θα ασκηθεί πολλή πίεση. Πώς σπας τον φαύλο κύκλο του doom scrolling», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
«Βεβαίως υπάρχει λόγος για την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», απάντησε σε ερώτημα για τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να λάβει η χώρα στην Ε.Ε. «H Ευρώπη θα παίξει μεγαλύτερο κανονιστικό ρόλο να πιέσει τις αμερικανικές εταιρίες για παρεμβάσεις», συμπλήρωσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας