Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ionia odos kyriakos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αργησε, αλλά ανοίγει ο δρόμος από τα Ιωάννινα στην Κακαβιά

Το έργο έχει γίνει σαν το γεφύρι της Αρτας, αφού συζητιέται ήδη από τις αρχές του 2000 και χρειάστηκε πέντε χρόνια με την παρούσα κυβέρνηση ώστε να φτάσει στο επίπεδο της επισφράγισης ● Θα υλοποιηθεί ως ένας τρίιχνος άξονας μέχρι το Καλπάκι και ένας σύγχρονος δρόμος στη συνέχεια ώς την Κακαβιά.

Σε μια περίοδο αυξανόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας για την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς, αλλά και με την αίσθηση ότι περιφέρειες όπως η Ηπειρος δεν συγκλίνουν προς τους αναπτυξιακούς στόχους των ευρωπαϊκών περιφερειών, η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να στείλει θετικά μηνύματα με ένα μεγάλο οδικό έργο.

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Καλπάκι η υπογραφή της σύμβασης του έργου επέκτασης στην ουσία της Ιόνιας Οδού με το νέο οδικό τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά. Εργο που έχει γίνει σαν το γεφύρι της Αρτας, αφού συζητιέται ήδη από τις αρχές του 2000, όταν τέθηκε και το θέμα της χάραξης της Ιόνιας προς τα Ιωάννινα, έχει προαναγγελθεί από όλες τις κυβερνήσεις, αποτέλεσε βασικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και χρειάστηκε πέντε χρόνια με την παρούσα κυβέρνηση ώστε να φτάσει στο επίπεδο των υπογραφών. Και με μεγέθη αρκετά μικρότερα από τα αρχικά που είχαν μπει σε συζήτηση, αφού δεν πρόκειται για έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο, αλλά θα υλοποιηθεί ως ένας τρίιχνος άξονας μέχρι το Καλπάκι και ένας σύγχρονος δρόμος στη συνέχεια ώς την Κακαβιά.

Πρόκειται, όμως, για ένα αναγκαίο έργο που προσφέρει οδική ασφάλεια σε μια περιοχή με πολλά τροχαία λόγω και των μετακινήσεων στον παλιό δρόμο από και προς την Αλβανία, ανοίγει τον ορίζοντα προς την Αλβανία και τα Δυτικά Βαλκάνια και κάνει προσβάσιμο το Πωγώνι, μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Ηπείρου στη μεθοριακή γραμμή, με πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες.

Στον χαιρετισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πολυετή ωρίμανση του «εξαιρετικά πονεμένου» έργου, όπως σημείωσε, αλλά και σε ένα έργο «καθοριστικό», όπως είπε, για την ευρύτερη ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, όπως και για την πολύ σημαντική διασύνδεση με την Αλβανία. «Αναλογιζόμενος πόσο απομονωμένη ήταν κάποτε η Ηπειρος και πως σήμερα βρίσκεται να είναι, ίσως, η πιο διασυνδεδεμένη περιφέρεια, με την Εγνατία, με την Ιόνια Οδό και βέβαια με το πάρα πολύ σημαντικό έργο του Ε65 να πλησιάζει πια προς την ολοκλήρωσή του», όπως συμπλήρωσε, εκτιμώντας ότι όλος ο Ε65 θα παραδοθεί στην κυκλοφορία εντός των πρώτων τεσσάρων μηνών του 2026, δίνοντας ακόμα μία πρόσβαση στην Ηπειρο.

Στα πλεονεκτήματα του νέου δρόμου αναφέρθηκε ειδικότερα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως:

● Συνδέει μια περιοχή που έχει δυσκολίες προσπελασιμότητας, αλλά μεγάλη σημασία για την περιφερειακή οικονομία, τον τουρισμό, το εμπόριο και τη μεταποίηση.

● Αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, συνδέοντας το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας με τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας.

● Είναι ο σύνδεσμος από και προς την Αλβανία, με την οποία καταγράφεται μεγάλος όγκος μετακινήσεων.

● Γεφυρώνει, μέσω της Αλβανίας, την Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων, όπου δραστηριοποιούνται ελληνικές εταιρείες.

● Εξασφαλίζει την πρόσβαση στην Ιόνια και την Εγνατία Οδό.

● Εκτρέπει σημαντικούς υπερ-τοπικούς φόρτους από την περιφερειακή οδό των Ιωαννίνων.

● Εξυπηρετεί το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και τη Βιομηχανική Περιοχή, διοχετεύοντας τη βαριά κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους.

Ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά, ο οδικός άξονας Ιωάννινα-Κακαβιά είναι μήκους περίπου 70 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει δύο υπο-τμήματα, 12 ανισόπεδους κόμβους, 5 γέφυρες, 1 σήραγγα και 5 άνω και 25 κάτω διαβάσεις. Η περάτωσή του αναμένεται σε 54 μήνες.

Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 310 εκατ. ευρώ και εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ, όντως το μεγαλύτερο έργο υποδομών στην Ηπειρο, σε μια περίοδο που δεν υλοποιούνται τόσο μεγάλα έργα στην περιοχή από την κυβέρνηση. Και σε μια περίοδο, ας σημειωθεί, που βασικές δημόσιες υποδομές της Ηπείρου έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, όπως ο λιμένας Ηγουμενίτσας και η Εγνατία, ενώ κάτι ανάλογο ετοιμάζεται και για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Προς Κόνιτσα

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε και ακόμα μία ανακοίνωση για τον δρόμο από το Καλπάκι που συνεχίζει προς την Κόνιτσα, με χρόνιο επίσης το αίτημα για τη βελτίωσή του, σημειώνοντας ότι έχουν εκπονηθεί όλες οι μελέτες για το οδικό τμήμα των περίπου 27 χλμ., έχει εκδοθεί βεβαίωση περαίωσης και είναι σε ισχύ οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς πάντως να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ακόμα και με άγνωστο χρονοδιάγραμμα.

Ο δρόμος-γέφυρα και το μήνυμα προς την Αλβανία

Μπορεί ο νέος οδικός άξονας Ιωάννινα-Κακαβιά να λειτουργεί και σαν μια γέφυρα της Ελλάδας με την Αλβανία, αλλά αυτή τη γέφυρα βρήκε ως αφορμή και ο Κ. Μητσοτάκης -που θα αναχωρούσε αμέσως μετά για τις Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- για να στείλει από το Καλπάκι κι ένα διπλωματικό μήνυμα προς την Αλβανία, λέγοντας ότι «εμείς είμαστε οι ρυθμιστές της ταχύτητας με την οποία η Αλβανία θα κινείται προς την Ευρώπη».

«Η Ελλάδα επενδύει στις καλές και σταθερές σχέσεις με την Αλβανία και προφανώς στηρίζει έμπρακτα όλα τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Και θέλω να πω με την ευκαιρία αυτή ότι η διαδικασία προσέγγισης της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι, θα έλεγα, ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι χρόνιες διεκδικήσεις της ελληνικής εθνικής μειονότητας επιτέλους θα γίνουν πράξη. Σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε.

Γνωρίζει πάρα πολύ καλά και η φίλη Αλβανία ότι υπάρχει μια διαρκής πορεία με αιρεσιμότητα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου εμείς ουσιαστικά είμαστε οι ρυθμιστές της ταχύτητας με την οποία η Αλβανία θα κινείται προς την Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αργησε, αλλά ανοίγει ο δρόμος από τα Ιωάννινα στην Κακαβιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας