Στη γνωστή και πολυχρησιμοποιημένη μέθοδο της ΤΙΝΑ (There Is No Alternative – Δεν υπάρχει εναλλακτική) κατέφυγε για πολλοστή φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε μια απόπειρα «προληπτικής καταστολής» των προτάσεων και κριτικών που αναμενόμενα θα αναπτύξει η αντιπολίτευση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο οποίος εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια στην Ολομέλεια προς ψήφιση, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη ότι η πρότασή του για μείωση του ΦΠΑ κατά 2% θα εκτροχιάσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2025-2028!
Αυτού του τύπου η «προληπτική καταστολή» έχει προφανώς διπλό στόχο: Αφενός να ασκήσει πίεση στον Νίκο Ανδρουλάκη και στο ΠΑΣΟΚ ώστε να μην παρασυρθεί σε… λαϊκιστικές προτάσεις και υπερβολές. Αφετέρου να διαχωρίσει το ΠΑΣΟΚ από την υπόλοιπη στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ αντιπολίτευση, η οποία θεωρείται «εξ ορισμού» λαϊκιστική.
Ενα τέτοιο σχέδιο πολιτικών διεμβολισμών είναι για την κυβέρνηση απαραίτητο σε μια περίοδο που α) η δημοσκοπική της αποδοχή έχει τρωθεί επικίνδυνα τείνοντας προς το 25%, β) η ζημιά αυτή στη δημοφιλία της οφείλεται στον μεγαλύτερο βαθμό στην ακρίβεια, όπου η πολιτική της κυβέρνησης θεωρείται από την κοινή γνώμη πλήρως αποτυχημένη, γ) το ζήτημα της ακρίβειας γίνεται βασικό συστατικό της υπό σχηματισμό εσωκομματικής αντιπολίτευσης στη Ν.Δ.
Ωστόσο, η απόπειρα του πρωθυπουργού να «κόψει τη συζήτηση» γι’ αυτά τα θέματα δεν είναι απλώς ελάχιστα πειστική, αλλά και εξοργιστική, για πολλούς λόγους.
Η ίδια η κυβέρνηση, διά του υπουργού της των Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, διαβεβαίωσε πρόσφατα ότι η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για νέες φοροελαφρύνσεις. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η κυβέρνηση έχει επιδείξει ιδιαίτερη κλίση σε φορολογικές ελαφρύνσεις οι οποίες είτε ελαφρύνουν μη παραγωγικές κατηγορίες επιχειρηματικής δράσης (μερίσματα και χρηματιστηριακές συναλλαγές) είτε επιβαρύνουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων (μείωση ασφαλιστικών εισφορών). Το ερώτημα είναι: «Δικαιούται» η αντιπολίτευση να προτείνει άλλου τύπου φοροελαφρύνσεις, όπως μείωση του ΦΠΑ; «Δικαιούται» να χρηματοδοτήσει τέτοιες προτάσεις ακόμη και με κατάργηση ή και αύξηση αντιπαραγωγικών φοροελαφρύνσεων (όπως στα μερίσματα και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές) ή είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί και όλα τα τετελεσμένα της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης;
Λεφτά υπάρχουν!
Οσον αφορά τώρα το «τρομοκρατικό» ερώτημα «πώς θα τα χρηματοδοτήσετε όλα αυτά», μια πρώτη απάντηση δίνει η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2024 στο 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου. Εκεί καταγράφεται υπέρβαση του στόχου του προϋπολογισμού για τα φορολογικά έσοδα κατά 2.494 εκατ. ευρώ, που πιθανότατα στο σύνολο του έτους θα πλησιάσει τα 3 δισ. ευρώ – όσο το κόστος της πρότασης Ανδρουλάκη για μείωση του ΦΠΑ κατά 2%. Η σύγκριση είναι απολύτως θεμιτή, αφού ο λόγος είναι για το ύψος των φορολογικών εσόδων: το 2024 η πρόταση Ανδρουλάκη θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων – χωρίς να διακυβεύεται ούτε η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, πολύ περισσότερο το Μεσοπρόθεσμο 2025-2028.
Πέραν αυτού όμως, η ίδια η κυβέρνηση διαφημίζει πλέον τα υπερπλεονάσματα του προϋπολογισμού, δηλαδή πλεονάσματα υψηλότερα των αρχικών προβλέψεων του προϋπολογισμού. Οπως έχουμε ξαναγράψει, αυτά μόνο στην τριετία 2023-2025 θα ανέλθουν σε 4,83 δισ. ευρώ (βλέπε, δεν ήταν υποχρεωτικά με βάση τις δεσμεύσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά ήταν κυβερνητική επιλογή). «Δικαιούται» η αντιπολίτευση να αμφισβητήσει την επιλογή των υπερπλεονασμάτων ή απαγορεύεται με κυβερνητική… διαταγή; Επειδή ασφαλώς το… δικαιούται, υπάρχει εδώ και ένα επιπλέον πεδίο χρηματοδότησης μέτρων κοινωνικής στήριξης.
Ομως, στο δημοσιονομικό ισοζύγιο συμβάλλουν και οι δαπάνες. Ο προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει ότι στη διετία 2024-2025 θα δοθούν για εξοπλιστικά προγράμματα 4,9 δισ. ευρώ. Τα ετήσια κόστη θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν – πολλώ δε μάλλον αν υλοποιηθεί το θηριώδες 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο κ. Δένδιας, ύψους 28 δισ. ευρώ! «Δικαιούται» η αντιπολίτευση να αμφισβητήσει τη δομή αυτών των δαπανών και να τις μειώσει;
Επίσης, υπάρχουν και άλλες κατηγορίες δαπανών, στην κατηγορία επιδότησης των επιχειρηματιών, που δεν θα ήταν… αμαρτία να επανεξεταστούν.
Και όλα αυτά, χωρίς να φτάσουμε να αμφισβητηθούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει η συμφωνία για την «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια», συμφωνία που επίσης δεν… απαγορεύεται πολιτικά να αμφισβητηθεί – τουλάχιστον δεν έχει γίνει ακόμη συνταγματική πρόβλεψη.
Σε κάθε περίπτωση, αν τα συνυπολογίσουμε όλα αυτά, η απόπειρα «προληπτικής καταστολής» του Νίκου Ανδρουλάκη από τον πρωθυπουργό ενσωματώνει πολύ θράσος και ισοδυναμεί με την απαίτηση να συμμορφωθούν όλοι με το πρόγραμμα της Ν.Δ. ωσάν να έχει γραφτεί στις πλάκες του Μωυσή…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας