Για «άθλια εκστρατεία κατασυκοφάντησής [...]στο πλαίσιο ενός ακροδεξιού εμφύλιου πολέμου μέχρις εσχάτων και μιας ανελέητης μάχης επικράτησης και επηρεασμού του ακροδεξιού ακροατηρίου» κάνει λόγο η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου, αργά το βράδυ της Κυριακής.
Η ανακοίνωση επιχειρεί να απαντήσει στο βίντεο που αποκάλυψε ο γνωστός για την πορεία του στον ακροδεξιό χώρο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Το βίντεο περιέχει πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία της υφυπουργού με μέλος πακιστανικού συλλόγου που κινείται σε κύκλους κοντά στην πακιστανική πρεσβεία, ο οποίος της ζητά να του κάνει χάρη και να του προσφέρει βοήθεια.
Η συνομιλία της υφυπουργού γίνεται ζωντανά, κατά τη διάρκεια ζωντανής διαδικτυακής εκπομπής της Ασιάνα, την οποία παρουσιάζουν ο Τζαμίλ Σαγιάντ, γνωστός για τη δράση του κοντά στην Πακιστανική πρεσβεία, μέσω του συλλόγου Ασιάνα, μαζί με άλλο πρόσωπο του συλλόγου. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, χτυπά το τηλέφωνο του Σαγιάντ και οι δύο παρουσιαστές ενημερώνουν ότι στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκεται η υφυπουργός, η οποία προφανώς δε γνωρίζει ότι βρίσκεται στον αέρα.
Ο Σαγιάντ σηκώνεται να μιλήσει εκτός κάδρου, ακούγεται όμως να λέει στην υφυπουργό «πες το του Μάνου να βγω να τον δω» -αδιευκρίνιστο αν εννοεί τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνο Λογοθέτη-, αναφέρεται σε υποθέσεις «που συζητήσαμε μαζί με τον γιο σου», προσθέτει «θέλω μια χάρη», αναφέρεται σε «20.000 άτομα [που] περιμένουν» και διευκρινίζει ότι δε ζητά από την υφυπουργό να «τους φέρεις», αλλά αναφέρεται σε άτομα που βρίσκονται εδώ, για τα οποία «έχω κάνει την αίτηση» και ζητά τη βοήθειά τους όταν θα πάρει την έγκριση, ενώ αναφέρεται στον Χρήστο Γιαννακάκη, Β’Αντιπρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Δεν είναι γνωστό ποια ακριβώς χάρη και βοήθεια ζητά από την υφυπουργό ο Σαγιάντ και με τι αντάλλαγμα, αν υπάρχει, ούτε τι απάντησε η υφυπουργός, τα λόγια της οποίας δεν ακούγονται.
Η συνομιλία γίνεται ενώ η Ελλάδα έχει εκδηλώσει την ανάγκη για μετάκληση δεκάδων χιλιάδων εποχικών εργατών από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα εργατικών χεριών στον πρωτογενή τομέα, στις κατασκευές και στις υπηρεσίες, ιδίως στην εστίαση και στον τουρισμό. Τον Δεκέμβριο του 2023, ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού του Πακιστάν για θέματα Εργασίας, Ζαχουάντ Σοχράμ, μιλούσε για συζητήσεις με την Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την απασχόληση 500.000 Πακιστανών ειδικευμένων εργαζόμενων στις κατασκευές, ωστόσο τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση διέψευσαν ότι υπήρξε συμφωνία.
Συνέντευξη με Παναγιώταρο
Το 2017, όταν είχε επιχειρηθεί προσέγγιση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με την ηγεσία της πρεσβείας του Πακιστάν στην Ελλάδα, με επίσκεψη του Πακιστανού πρέσβη στα γραφεία του φύρερ Μιχαλολιάκου στη Βουλή και στη συνέχεια με επίσκεψη αντιπροσωπείας της Χρυσής Αυγής στην πρεσβεία, ο Σαγιάντ είχε πάρει συνέντευξη από τον τότε χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Παναγιώταρο, καταδικασμένο σήμερα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. «Ήταν μια συνέντευξη-κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την
εγκληματική δράση της οργάνωσης» σημείωνε τότε το ρεπορτάζ του Γιάννη Μπασκάκη στην “Εφ.Συν.” («Η μυστική διπλωματία της Χρυσής Αυγής», 17/11/2017). Και αποκάλυπτε: «Ειδικότερα ο κ. Σαγιάντ μοίραζε απλόχερα φιλοφρονήσεις στον Παναγιώταρο και μιλούσε για “στενή συνεργασία“ Χρυσής Αυγής και πακιστανικής πρεσβείας “για να μη δώσουμε αφορμή σε ορισμένους που θέλουν να βλάψουν τη Χρυσή Αυγή, κατηγορώντας για τέτοιες επιθέσεις”».
Στην απάντησή της, η κ. Βούλτεψη κάνει λόγο για «συνήθη συνομιλία» με τις μεταναστευτικές κοινότητες και μιλά για «ακροδεξιά συκοφαντική εκστρατεία», ωστόσο αποφεύγει να διευκρινίσει τι χάρη της ζήτησε ο συνομιλητής της, ούτε αποκαλύπτει τι του απάντησε ή αν θα προσφέρει τη βοήθειά της.
Η απάντηση έχει ως εξής:
Εδώ και μερικές ώρες έχει στηθεί ένας μηχανισμός παραπληροφόρησης, μια άθλια εκστρατεία κατασυκοφάντησής μου, καθώς και στελεχών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στο πλαίσιο ενός ακροδεξιού εμφύλιου πολέμου μέχρις εσχάτων και μιας ανελέητης μάχης επικράτησης και επηρεασμού του ακροδεξιού ακροατηρίου.
Ενημερώνω ότι το υπουργείο Μετανάστευσης συνομιλεί εδώ και πολλά χρόνια θεσμικά με όλες τις κοινότητες και τους/τις προέδρους τους, οι οποίοι/οποίες μεταφέρουν τα αιτήματα και τα προβλήματα των ανθρώπων που εκπροσωπούν και που νομίμως διαμένουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Πρόκειται για αιτήματα και προβλήματα σχετιζόμενα κυρίως με τη νόμιμη μετανάστευση, την εργασία, το εργασιακό τράφικινγκ, τις οικογενειακές επανενώσεις.
Οι επικοινωνίες διεξάγονται πάντα στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, με καλή πίστη και με γνώμονα την κοινωνική ειρήνη. Η δουλειά μας είναι να ακούμε όλους, να παραλαμβάνουμε τα αιτήματα, να εξηγούμε και να βάζουμε τα όρια. Όσοι νομίζουν ότι θα εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ακροδεξιάς πίτας, διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις και εμπλέκοντας νόμιμους θεσμικούς φορείς, αλλά και εργαζομένους και ιδιώτες που ουδεμία σχέση έχουν, θα υποχρεωθούν να αποδείξουν τα λεγόμενά τους.
Ειδικά ο κ. Μπογδάνος, που νομίζει ότι «έβγαλε λαβράκι» από μια συνήθη συνομιλία – χρησιμοποιώντας μάλιστα αυτά που λέει ο ένας μόνο συνομιλητής και χωρίς να γνωρίζει την απάντηση – εξάγοντας δικά του αυθαίρετα συμπεράσματα, που αποτελούν αποκυήματα της φαντασίας του, να γνωρίζει πως το ψέμα και η διαστροφή έχουν κοντά ποδάρια.
Αυτοί που θέλουν να κάνουν τα καλά παιδιά, να εξασφαλίσουν θέσεις στα ψηφοδέλτια των ακροδεξιών κομμάτων και να εξυπηρετήσουν τους ιδιοτελείς σκοπούς τους με ψεύδη και συκοφαντίες, να γνωρίζουν ότι στο τέλος της ημέρας θα είναι ο λόγος τους και ο λόγος μου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας