Παρότι επέμεινε στην πάγια τακτική πως το Μαξίμου δεν σχολιάζει τις δηλώσεις των πρώην πρωθυπουργών της παράταξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκρυψε τόσο καλά χθες την ενόχληση για τις αιχμές του Αντώνη Σαμαρά από την Κύπρο για «μαγειρέματα» που αφορούν την Κύπρο και το Αιγαίο.
Ο Παύλος Μαρινάκης ρωτήθηκε σχετικά στο χθεσινό briefing που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη και είπε πως «οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές» και πρόσθεσε: «Εγώ θα ήθελα να απαντήσω απευθυνόμενος και σε εσάς και στους Ελληνες πολίτες, ξεκινώντας από μια ρητορική ερώτηση: Αν υπάρχει έστω και μισή δήλωση κυβερνητικού στελέχους που να υπονοεί, έστω, υποχωρητικότητα». Και εδώ ακριβώς υποβόσκει η ενόχληση, αφού η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού έθεσε υπό αμφισβήτηση την κυβερνητική προσέγγιση στα ελληνοτουρκικά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε σχετικά ότι «δεν υπάρχει στιγμή που και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών και προσωπικά εγώ, που εκπροσωπώ την κυβέρνηση, και όλα τα κυβερνητικά στελέχη, να μην τονίζουμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να βάλουμε στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας. Συνεχίζουμε και ακολουθούμε την εθνική θέση».
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε πάντως και στο Κυπριακό, το οποίο άλλωστε έθιξε και ο Αντ. Σαμαράς στην αιχμηρή ομιλία του, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές θέσεις ταυτίζονται με τις κυπριακές. «Είναι δεδομένο ότι οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό ταυτίζονται με τις κυπριακές. Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται μαζί στο θέμα αυτό, όπως και συνολικά. Είναι δεδομένο επίσης ότι η λύση για το Κυπριακό επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί εθνική μας θέση. Είναι επίσης δεδομένο και μάλιστα είναι δεδομένο που προκύπτει από την πλευρά της Κύπρου και προσωπικά από τον κ. Χριστοδουλίδη, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι η επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία έχει θετικά αποτελέσματα, έστω και στην άτυπη επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό».
Στο μεταξύ απάντησε με διπλωματικό τρόπο σε άλλη ερώτηση για το ποιους εγκάλεσε για «τζάμπα πατριωτισμό» σε προχθεσινή συνέντευξή του, επαναλαμβάνοντας την ίδια σχεδόν δήλωση που είχε κάνει για δύο δρόμους στην εξωτερική πολιτική: αυτόν της υπερβολής με κορόνες που δεν οδηγούν πουθενά και τον δρόμο που επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο εσωτερικό πάντως του κόμματος συνεχίζονται οι ενημερώσεις. Και μάλλον δεν είναι τυχαίο μέσα σε αυτό το κλίμα που η επόμενη θα γίνει από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος πρόκειται να υποδεχτεί για συνομιλίες στην Αθήνα τον Χακάν Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τους βουλευτές της Ν.Δ. που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη.
Στην επιτροπή συμμετέχουν αρκετοί από τους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης που το τελευταίο διάστημα εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για συγκεκριμένα ζητήματα με δύο ομαδοποιημένες ερωτήσεις των πρώην «11» και έπειτα με την ερώτηση των «8». Πρόκειται για τους Γιάννη Ανδριανό, Αναστάσιο Δημοσχάκη, Θανάση Δαβάκη, Νικήτα Κακλαμάνη, Χρήστο Μπουκώρο, Μίλτο Χρυσομάλλη και Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Ο τελευταίος πάντως κράτησε αποστάσεις από τον Αντ. Σαμαρα με δηλώσεις του χθες στον Talk Radio 98,9. «Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ασκήσουμε εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση» είπε. Πρόσθεσε, δε, πως στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό δεν διαπίστωσε υποχώρηση από την εθνική θέση αναφορικά με την Τουρκία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας