Με τη χθεσινή ολοκλήρωση και τυπικά της διαγραφής του Μάριου Σαλμά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και στη συνέχεια και από το κόμμα της Ν.Δ., με αφορμή τις τελευταίες τηλεοπτικές εμφανίσεις του όπου ασκούσε σφοδρή εσωκομματική κριτική, μεταξύ άλλων καταγγέλλοντας εκ νέου φωτογραφικούς διαγωνισμούς υπουργείων για κυλικεία, ο πρωθυπουργός (από τη Νέα Υόρκη) ολοκληρώνει και την προσπάθειά του να τρομάξει τους διαφωνούντες εντός κόμματος και κυρίως να αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό των 11 «γαλάζιων» βουλευτών που έκαναν την ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια και την προσθήκη περισσότερων που θα συνυπογράφουν τις επόμενες παρεμβάσεις εσωκομματικής κριτικής.
Ταυτόχρονα με την παραπομπή του κ. Σαλμά προς διαγραφή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος ήθελε να εμφανίσει και μια εικόνα διάσπασης μεταξύ των 11 βουλευτών που υπέγραφαν την ερώτηση, καθώς στις 11 υπογραφές συμπεριλαμβανόταν τόσο αυτή του κ. Σαλμά όσο και εκείνες των δύο από τα πέντε μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας (Αθανάσιος Δαβάκης, Θεόδωρος Καράογλου), η οποία και ομόφωνα προχώρησε στην τυπική επικύρωση της πρωθυπουργικής απόφασης (με τα άλλα τρία μέλη της Επιτροπής να είναι ο πρόεδρος Ιωάννης Τραγάκης και οι Αθανάσιος Μπούρας και Σταύρος Καλαφάτης).
Σε δύο λεπτά
Εξ ου και από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι δεν συνδέουν τη διαγραφή του κ. Σαλμά με την κοινοβουλευτική ερώτηση των 11. Κάτι που ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσαν να κάνουν, αφού η αρχική γραμμή του μεγάρου Μαξίμου έλεγε ότι είναι «υποχρέωση» των βουλευτών να κάνουν ερωτήσεις. Οσο για τους πρώην 11 και νυν 10 βουλευτές της Ν.Δ., η πλευρά τους εμφανίζεται να παίρνει αποστάσεις από τον Μ. Σαλμά, αλλά το γεγονός ότι η διαγραφή του τελευταίου δεν έχει συνδεθεί ευθέως από την πλευρά της κυβέρνησης με την κοινή τους ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια, τους δίνει το περιθώριο να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους ασκώντας εσωκομματική κριτική.
Οσον αφορά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, στην οποία παρέστη ο κ. Σαλμάς, κατά τις πληροφορίες διήρκεσε περίπου 2 λεπτά, ενώ στη συνέχεια ο Μ. Σαλμάς πέρασε στην αντεπίθεση κατά του πρωθυπουργού, με δημόσιες δηλώσεις του εμμένοντας στις καταγγελίες του: «Αν με διαγράφει ο κ. Μητσοτάκης γιατί μίλησα για τις περιουσίες που χάνονται από τα “κόκκινα” δάνεια, αν με διαγράφει γιατί αντιτάχθηκα στη γουόκ ατζέντα για τα ομόφυλα ζευγάρια, αν με διαγράφει γιατί παρουσία του διαφώνησα για τον τρόπο λήψης της απόφασης από το επιτελικό κράτος ερήμην των βουλευτών, αν με διαγράφει γιατί του ζήτησα να ελέγξει τα καρτέλ στην ακρίβεια, αν με διαγράφει γιατί του επισήμανα την ανάγκη να στραφούμε στους πολλούς, τότε είναι τιμή μου. Αν με διαγράφει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, είναι απαράδεκτο. Αν όμως ως πρόφαση για τη διαγραφή μου χρησιμοποιείται το γεγονός ότι παρουσία του, αλλά και στη Βουλή θεσμικά, ως δικαιούμαι και υποχρεούμαι, ανέδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε μία εταιρεία χωρίς συναγωνισμό και στην ελάχιστη τιμή, τότε θέλω να θυμίσω και να δηλώσω ότι ο έλεγχος των υπουργών από τους βουλευτές αλλά και η απεριόριστη ελευθερία λόγου και κρίσης τους είναι συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα του βουλευτή και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά λόγο διαγραφής».
Επίθεση Π. Μαρινάκη
Από την πλευρά του μεγάρου Μαξίμου, επίθεση στον Μ. Σαλμά εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατηγορώντας τον ότι «κάνει μια προσπάθεια μετά από την αυτονόητη, θεωρώ εγώ, ομόφωνη απόφαση διαγραφής του από την αρμόδια επιτροπή, να καταστήσει τον εαυτό του θύμα ή ήρωα των “κόκκινων” δανείων ή κάποιων νομοσχεδίων. [...] Ο κ. Σαλμάς διεγράφη γιατί, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους βουλευτές της Ν.Δ. και σε αντίθεση με το τι συμβαίνει σε αυτή την παράταξη και διαχρονικά σε αντίθεση με το τι προβλέπει η λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., συνέχισε να αναπαράγει συκοφαντικές διατυπώσεις».
Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές επικαλούνταν εκ νέου τις σχετικές απαντήσεις της Λίνας Μενδώνη, ενώ έλεγαν ότι οι ενστάσεις τρίτων σε διοικητικό επίπεδο έχουν απορριφθεί.
Το σίγουρο είναι ότι με την πρωθυπουργική επιλογή για διαγραφή του Μ. Σαλμά, οι καταγγελίες του έχουν αναδειχτεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας.
● Για σήμερα στις 18.40 ώρα Ελλάδος έχει κλειδώσει η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Από την ελληνική πλευρά ρίχνουν χαμηλά τις προσδοκίες, με τις σχετικές πληροφορίες να λένε ότι δεν αναμένεται η συνάντηση να μπει στη «βαριά» διπλωματία, δηλαδή στη συζήτηση γύρω από το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, αλλά αναμένεται να συζητηθούν θέματα όπως η λεγόμενη θετική ατζέντα, το Προσφυγικό και το Κυπριακό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας