Στην πιο δύσκολη για την κυβέρνηση έως τώρα φάση της πενταετούς θητείας της, με την κυβερνητική φθορά να είναι πλέον συσσωρευμένη, με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν χαμηλές πτήσεις για τη Ν.Δ., έχοντας διαδεχτεί το κακό για την Πειραιώς αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και με ένα σημαντικό χάσμα στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης διάπλατα ανοιχτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε χθες στο «Βελλίδειο» για την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, με βασικό στόχο να υπεραμυνθεί των πεπραγμένων της κυβέρνησης κυρίως στα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών που τη φθείρουν σοβαρά και κατά τα λοιπά να επιχειρήσει να μην κάνει το «λάθος», αποφεύγοντας έτσι τελικά να μας κάνει σοφότερους σε σχέση με την πλειονότητα των βασικών πολιτικών ερωτημάτων της περιόδου.
Εσωκομματική κριτική
Αυτό που δεν θα μπορούσε να μην παραδεχτεί είναι το βαθύ χάσμα που υπάρχει στο εσωτερικό της Ν.Δ., μεταξύ της σημερινής ηγεσίας της και όσων ασκούν εσωκομματική κριτική, με πρώτη βέβαια τη σφοδρή κριτική που άσκησαν στο Πολεμικό Μουσείο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς (με ευθείες βολές) και Κώστας Καραμανλής (με σαφείς αιχμές).
Ειδικότερα, ρωτήσαμε στη συνέντευξη Τύπου τον πρωθυπουργό σχετικά με τη δήλωση που επανέλαβε στην ομιλία του στη ΔΕΘ ότι το μήνυμα που έλαβε από τις ευρωεκλογές είναι πως η κυβέρνηση πρέπει να «τρέξει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά». Στην ερώτησή μας επισημαίναμε ότι στο εσωτερικό της Ν.Δ. υπάρχουν φωνές που θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να ερμηνεύσει διαφορετικά το μήνυμα τον ευρωεκλογών, κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη τοποθέτηση του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν πήρε το μάθημα» των ευρωεκλογών, ενώ αναφερθήκαμε και στις απουσίες των δύο πρώην πρωθυπουργών από την πρωθυπουργική ομιλία στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στην κριτική που άσκησαν στο Πολεμικό Μουσείο. Ρωτήσαμε λοιπόν τον πρωθυπουργό αν προτίθεται να προβεί «σε κάποιες ενέργειες ούτως ώστε να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα που παρατηρούμε στο εσωτερικό της Ν.Δ., καθώς και αν τον «ενόχλησαν οι απουσίες των δύο πρώην πρωθυπουργών».
Ο κ. Μητσοτάκης επιδόθηκε σε ασκήσεις ισορροπίας: Από τη μία δεν ήθελε να ρίξει λάδι στη φωτιά, αλλά από την άλλη επέμεινε στη δική του γραμμή, ενώ άφησε και μια αιχμή, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τον όγκο των διαφωνούντων, τους οποίους χαρακτήρισε «μειοψηφία».
Ειδικότερα, είπε ότι δεν συμφωνεί με «αυτήν την κριτική, ή μάλλον αυτή την παρότρυνση», προσθέτοντας ότι ως «πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος θα υπερασπίζομαι τις πολιτικές επιλογές τις οποίες κάνω. Και θα προσπαθώ πάντα να πείθω κι αυτούς οι οποίοι μέσα στη Ν.Δ. έχουν μια διαφορετική, άποψη, είναι μια μειοψηφία, ότι αυτό το οποίο λέμε είναι το ορθό», δηλώνοντας «απόλυτη προσήλωση» στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Από την άλλη είπε ότι «ακούω και σέβομαι κάθε άποψη» και πως μετά το μη «προσδοκώμενο» αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «θα υπάρχει πάντα και μια γκρίνια και μια αίσθηση ότι εδώ πέρα πρέπει να κάνουμε μια αυτοκριτική», προσθέτοντας ωστόσο ότι «καλή η αυτοκριτική, αλλά προέχει και η διακυβέρνηση».
Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός αυτή τη φορά δεν θέλησε να δεσμευτεί ρητά ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο με στόχο το ρίξιμο του πήχη της αυτοδυναμίας. Απάντησε απλώς ότι «διαψεύστηκαν αυτοί που πίστευαν και πριν τις εκλογές ότι η αυτοδυναμία ήταν ανέφικτη» και ότι θα συνιστούσε «λίγη υπομονή» σε αυτούς που προβλέπουν ότι η αυτοδυναμία για τη Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές είναι «άπιαστο όνειρο». Δεν θέλησε δηλαδή να προχωρήσει σε ρητή διάψευση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, κίνηση την οποία μόλις στις 16.7.2024 (ΣΚΑΪ) χαρακτήριζε «τακτικισμό».
Απέφυγε όμως να απαντήσει -παρότι ρωτήθηκε- και στο εάν η Ν.Δ. στο απώτερο μέλλον θα μπορούσε να συνεργαστεί με κάποιο κόμμα στα (ακρο)δεξιά της, ενώ δεν θέλησε να πει και τίποτα για το θέμα της ανανέωσης ή όχι της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Περιορίστηκε να πει μόνο ότι λυπάται «για την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης», ότι το θεωρεί «προβληματικό και προσβλητικό για τον θεσμό του ΠτΔ», καθώς επίσης και «άδικο» και για την ίδια την Πρόεδρο και για τον θεσμό, δηλώνοντας ότι «αυτή η συζήτηση θα γίνει τον Ιανουάριο». Αλλά έτσι δεν θέλησε να κλείσει το θέμα περί μη ανανέωσης της θητείας της κ. Σακελλαροπούλου, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και βέβαια επί της ουσίας και τη σχετική συζήτηση.
Θα μας... εξαντλήσει
Επιπλέον, δήλωσε ότι είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός για μια πλήρη θητεία και ότι σκοπεύει να την εξαντλήσει ώς την άνοιξη του 2027, διαψεύδοντας σενάρια πρόωρων εκλογών καθώς και μεταπήδησής του σε κάποια ευρωπαϊκή θέση ώς τότε. Αφησε όμως σε πρώτη απάντηση θολό το αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος πρωθυπουργός για τρίτη θητεία, σπεύδοντας σε δεύτερο σχετικό ερώτημα να χρησιμοποιήσει μια πιο κατατοπιστική διατύπωση με την αποστροφή του ότι «είμαι πρωθυπουργός και αρχηγός της Ν.Δ. και δεν έχω καμία πρόθεση να βγω στη σύνταξη», που όμως και πάλι δεν αποκλείει ρητά τυχόν μετακίνησή του το 2027 σε ευρωπαϊκό αξίωμα, αφού κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται βέβαια συνταξιοδότηση.
Την ίδια ώρα υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, πέραν της Ν.Δ., καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «πολιτική αφασία», ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «καταψήφισε όλες τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε στους πρώτους 12 μήνες». Παράλληλα, επιχειρώντας να αποκρούσει τις κατηγορίες για συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών, είπε ότι «μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να αποδώσει τις πραγματικές ευθύνες της τραγωδίας. Δεν μπορούμε να φτάσουμε στη δεύτερη επέτειο της τραγωδίας χωρίς να έχει ξεκινήσει η δίκη». Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα της νέας αποτυχίας του «επιτελικού κράτους» να αποτρέψει την πύρινη τραγωδία στην Αττική, έγινε ξανά εμφανής η δύσκολη θέση της κυβέρνησης, με την απάντηση του πρωθυπουργού ότι «απέδωσαν τα μέτρα αλλά είχαμε μια μεγάλη αστοχία». Συνολικά ήταν μια εμφάνιση που στην έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου γέννησε περισσότερα ερωτήματα, παρά επιχείρησε να απαντήσει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας