Στην αυριανή συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα στο εσωτερικό της Ν.Δ. Και αυτό βέβαια γιατί η συνεδρίαση αυτή πραγματοποιείται με δεδομένη τη δυσαρέσκεια που είναι και έντονη και διάχυτη σε πολλούς «γαλάζιους» βουλευτές μετά την εκλογική ήττα της Ν.Δ., η οποία απέτυχε στις ευρωεκλογές να πιάσει τον πρωθυπουργικό πήχη του 33% (γράφοντας εντέλει το «2» μπροστά), ενώ κατέγραψε απώλεια ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων από τις εθνικές εκλογές.
Και η δυσαρέσκεια αυτή πολλών βουλευτών της Ν.Δ. έχει ασφαλώς να κάνει και με την κυβερνητική διαχείριση σε κεντρικά ζητήματα της επικαιρότητας στο διάστημα πριν από τις ευρωεκλογές. Εχει να κάνει και με το ζήτημα της αξιοποίησης από τον πρωθυπουργό, στο κυβερνητικό σχήμα και στον κρατικό μηχανισμό, μεγάλου αριθμού στελεχών που δεν προέρχονται από τη Ν.Δ. αλλά από άλλους χώρους και ιδίως από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.
Και βέβαια έχει να κάνει και με τον πρόσφατο ανασχηματισμό που επέλεξε ο Κυρ. Μητσοτάκης και για τον οποίο πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, λένε ότι δεν ήταν ανασχηματισμός αλλά μια ανακύκλωση και ένα rotation μεταξύ συγκεκριμένων προσώπων που σε κάθε νέα τέτοια «διορθωτική κίνηση» του πρωθυπουργού μπαινοβγαίνουν στο κυβερνητικό σχήμα ή αλλάζουν θέσεις μεταξύ τους, δίνοντας την αίσθηση μιας κλειστής ομάδας στην οποία πολλά «γαλάζια» κοινοβουλευτικά στελέχη αισθάνονται ότι δεν θα μπουν ποτέ (βλ. αναλυτικά: «Οι δύο ημερομηνίες που κυκλώνουν στο Μαξίμου», 22.06.24, «Εφ.Συν.»).
Θυμίζουμε ακόμα τη σφοδρή κριτική που ασκεί στο μέγαρο Μαξίμου ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος, ως ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ., εκφράζει πολλούς μέσα στη «γαλάζια» παράταξη, οι οποίοι αισθάνονται ότι η μητσοτακική τάση αγνοεί το κομμάτι της παραδοσιακής Ν.Δ. εντός του κόμματος. Ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί και αύριο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, έχει, μεταξύ άλλων, καταγγείλει ότι «η παραδοσιακή, η γνήσια λαϊκή Δεξιά είχε προ πολλού παραγκωνιστεί από ένα αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ εντός της παράταξης». Μένει λοιπόν να δούμε αύριο από τις τοποθετήσεις των βουλευτών της Ν.Δ. στη συνεδρίαση σε ποιον βαθμό θα εκφραστεί η διάχυτη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς επίσης σε ποιον βαθμό θα αποδώσει, για το μέγαρο Μαξίμου, το «μασάζ» που επιχειρεί σε βουλευτές του.
Εκτός όμως από το εσωκομματικό πεδίο υπάρχουν και οι εξωγενείς «πονοκέφαλοι» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βέβαια ξέρει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει την εκλογική ήττα της Ν.Δ. στις 9 Ιουνίου και ως εκ τούτου επιχειρεί τώρα να αντιστρέψει το κλίμα και να δώσει μια εικόνα επανεκκίνησης, μετά και τον ανασχηματισμό, ιδίως στο θέμα της αντιμετώπισης των ζητημάτων της καθημερινότητας (όπως λ.χ. το φλέγον για τους πολίτες ζήτημα της ακρίβειας).
Στο Μαξίμου βλέπουν ότι τα ζητήματα αυτά έπαιξαν ρόλο στο κακό για τη Ν.Δ. εκλογικό αποτέλεσμα και θέλουν να δείξουν ότι επιχειρούν να τα αντιμετωπίσουν, εξού και είδαμε την περασμένη εβδομάδα τις κυβερνητικές εξαγγελίες οικονομικών μέτρων, τα οποία η αντιπολίτευση κατήγγειλε ως ημίμετρα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το περιεχόμενο της τελευταίας κυριακάτικης ανάρτησης του πρωθυπουργού (ο οποίος επέστρεψε σε αυτήν την πρακτική μετά τις ευρωεκλογές), όπου δήλωνε ότι «η κάλπη μπορεί να είναι πλέον παρελθόν, όχι όμως και το μήνυμά της. Ξέρω ότι οι πολίτες ζητούν από εμάς να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε όλα τα πεδία, πρωτίστως όμως σε όσα έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά τους. Και αυτό θα κάνουμε». Με άλλα λόγια δεν απέδιδε καθόλου την εκλογική ήττα στο περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά απλώς στην «ταχύτητα» και την «αποτελεσματικότητα» με τις οποίες η κυβέρνηση την εφαρμόζει. Κάτι που προκαλεί δυσφορία και σε «γαλάζια» στελέχη.
Τέλος, στο πλαίσιο των συναντήσεών του με τη νέα πολιτική ηγεσία των υπουργείων που άλλαξαν χέρια στον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός σήμερα στις 11 π.μ. θα επισκεφθεί το υπουργείο Μετανάστευσης. Ως γνωστόν νέος υπουργός έχει αναλάβει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έχει συνδεθεί με την προηγούμενη θητεία του ως υπουργός Αμυνας. Γεγονός που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αξιοποιήσει προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα περαιτέρω σκλήρυνσης στο προσφυγικό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας