Στην τυχοδιωκτική γραμμή που είχε προ των εκλογών του 2019 επιστρέφει η κυβέρνηση στο Μακεδονικό, η οποία, αντί να ακολουθήσει μια ουσιαστική θέση υποστήριξης της Συμφωνίας που έχει υπογράψει η Ελλάδα, απέναντι στις εθνικιστικές τάσεις που αναπτύσσονται στη Βόρεια Μακεδονία (αφού όλες αυτές τις μέρες ακροβατεί μεταξύ του αιτήματος για τήρηση της Συμφωνίας από τους γείτονες και προβολής της δικής της αντίθεσης προς αυτήν), επιλέγει και η ίδια τώρα να υιοθετήσει αντίστοιχη στάση με αυτήν του εθνικιστικού VMRO, με κεντρικούς υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη να βγαίνουν και να αμφισβητούν ανοιχτά τη Συμφωνία των Πρεσπών, φτάνοντας μέχρι και να εμφανίζονται έτοιμοι να εκμεταλλευτούν την παραβίασή της από την νέα πρόεδρο της γειτονικής χώρας, προκειμένου να καταγγείλουν οι ίδιοι τη Συμφωνία, δηλαδή η Ελλάδα!
Αυτή η τυχοδιωκτική γραμμή είναι, βέβαια, «φως φανάρι» ότι υιοθετείται τώρα από την κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να ψαρέψει ψήφους από τα θολά νερά του εθνικισμού, όπως ακριβώς έκανε και πριν από τις εκλογές του 2019, και έρχεται τώρα σε συνέχεια κυβερνητικών κινήσεων με τον ίδιο στόχο, όπως αυτή της ένταξης στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη. Και, βέβαια, τη γραμμή αυτή αναλαμβάνουν να προωθήσουν και πάλι οι δύο εκπρόσωποι της ακροδεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ. και προερχόμενοι από τον ΛΑΟΣ, Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης. Ο πρώτος ως αντιπρόεδρος του κόμματος της Ν.Δ. και υπουργός Υγείας και ο δεύτερος ως υπουργός Επικρατείας και αυτή τη στιγμή το νούμερο 2 μέσα στο μέγαρο Μαξίμου.
Ειδικότερα, σε δήλωσή του στο «Μανιφέστο», ο Αδ. Γεωργιάδης λέει τα εξής: «Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει τη διαδικασία που ένα μέρος οφείλει να ακολουθήσει, όταν διαπιστώνει ότι το άλλο μέρος συστηματικά και εν γνώσει του την παραβιάζει. Η επίσημη θέση της κυβερνήσεως είναι ότι εμείς τηρούμε τη Συμφωνία, όσο και αν δεν μας αρέσει, σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο. Εφόσον η νέα κυβέρνησή τους αποφασίσει να την καταπατήσει, η καταγγελία της είναι μονόδρομος, αλλιώς οι συμφωνίες θα έχαναν την αξία τους». Θέτει δηλαδή ευθέως θέμα καταγγελίας της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, ο Μάκης Βορίδης βγαίνει δημοσίως (ΣΚΑΪ) και αμφισβητεί ανοιχτά τη Συμφωνία, για να καταλήξει ότι δεν πρόκειται να κυρωθούν τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα, λέει πως «είχαμε πει ότι αυτή η Συμφωνία είναι μια κακή συμφωνία. Το είχαμε πει, το θυμάστε. Την καταψηφίσαμε. Επίσης, είχαμε πει ότι αυτή η Συμφωνία άπαξ και ψηφιστεί, δεσμεύει. Τι έρχονται και μας λένε τώρα (σ.σ. η αντιπολίτευση); Οτι αυτήν την κακή Συμφωνία, μας λένε γιατί δεν την κυρώνουμε. Μα δεν την κυρώνουμε γιατί έχουμε κάνει μια πρόβλεψη αυτής της εξέλιξης. Δηλαδή τι; Οτι ακριβώς αυτή η Συμφωνία έχει ελαττώματα στην κατασκευή της».
Και συνεχίζει: «Είμαστε 5 χρόνια στην κυβέρνηση και δεν το έχουμε φέρει. Γιατί δεν το έχουμε φέρει προς κύρωση; Διότι ακριβώς μία ελαττωματική Συμφωνία, όχι μόνο γιατί είχαμε αντίρρηση επί της αρχής, αλλά και γιατί είναι κατακευαστικά προβληματική, φαίνεται τώρα το πρόβλημά της. Και τι έρχεται σήμερα και μας λέει η αντιπολίτευση: Φέρτε να την κυρώσετε τώρα. Την ώρα ακριβώς που αμφισβητείται η Συμφωνία, έρχονται οι άνθρωποι αυτοί και μας λένε να φέρουμε την κύρωση. Δηλαδή ουσιαστικά και τον μοναδικό μοχλό πιέσεως, συμμοφώσεως, αυτόν να το απεμπολήσουμε».
Με άλλα λόγια, ο κ. Βορίδης έρχεται και κλιμακώνει την προχθεσινή στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος είχε διερωτηθεί: «Θα ήταν καλύτερο αυτήν την περίοδο με αυτήν τη στάση που ακολουθήθηκε από την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να έχουν ψηφιστεί τα μνημόνια αυτά; Μήπως είναι καλύτερο τελικά που δεν είχαν ψηφιστεί μέχρι σήμερα;», ομολογώντας βέβαια έτσι ότι σκοπίμως όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση δεν φέρνει τα πρωτόκολλα για κύρωση στη Βουλή, κάτι που πάντως μέχρι τώρα το Μαξίμου διαβεβαίωνε ότι κάποτε θα κάνει. Αλλά ο κ. Βορίδης, με τον χαρακτηρισμό της Συμφωνίας των Πρεσπών ως «ελαττωματικής», πηγαίνει την κυβερνητική αυτή γραμμή σε άλλο επίπεδο. Στο επίπεδο της ευθείας αμιφισβήτησης της Συμφωνίας, την ώρα που υποτίθεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητάει από την άλλη πλευρά την πιστή εφαρμογή της.
Και, βέβαια, ο Μ. Βορίδης ξεκαθαρίζει πλέον ανοιχτά ότι δεν πρόκειται και να την εφαρμόσει η ίδια, δηλαδή να κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας που απορρέουν από αυτήν. Λέει συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας: «Αρα, λοιπόν, να το διευκρινίσουμε. Οχι, δεν πρόκειται να έρθουν προς κύρωση αυτές οι συμφωνίες». Και στην ερώτηση «ποτέ;», απαντά: «Πάντως μέχρι να υπάρξει αποτελεσματικός μηχανισμός, ο οποίος θα διασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε αυτά τα οποία βλέπουμε στη χώρα αυτή σήμερα». Και εδώ βέβαια το Μαξίμου επαναλαμβάνει τη γνωστή τακτική που περιγράφεται από το ερώτημα αν υπήρξε πρώτα η κότα ή το αυγό. Ποιος δηλαδή έστειλε πρώτος το μήνυμα αμφισβήτησης της Συμφωνίας; Οι εθνικιστές της Βόρειας Μακεδονίας ή η ελληνική κυβέρνηση που τόσα χρόνια εμφανίζεται απρόθυμη να την τηρήσει, κυρώνοντας τα πρωτόκολλα;
Μέσα σε όλα αυτά, η σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος χθεσινή τοποθέτηση (ΣΚΑΪ) της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία τάχθηκε κατά του να κυρωθούν σήμερα τα πρωτόκολλα, με το επιχείρημα ότι θα φανεί ως ετεροπροσδιορισμός, αλλά ρητά σημείωσε ότι «τα μνημόνια πρέπει να τα ψηφίσουμε. Μπορούσαμε να το είχαμε κάνει νωρίτερα», φαίνεται ως μία μεμονωμένη διαφοροποίηση από το νέο κλίμα «Μακεδονομαχίας» που αναπτύσσεται εντός και γύρω από το μέγαρο Μαξίμου, προς άγραν εθνικιστικών ψήφων, στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας