Μνήμες της ήττας της Ν.Δ. στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ξυπνούν στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη, του οποίου ο μεγάλος φόβος είναι να βρεθεί στο ίδιο ή εν πάση περιπτώσει σε αντίστοιχο έργο θεατής στην ευρωπαϊκή εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.
Ολη του η έννοια αυτή τη στιγμή είναι το πώς θα προσπαθήσει να μη χάσει τους ψηφοφόρους που έχασε στον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, γνωρίζοντας ότι η κάλπη των ευρωεκλογών είναι μια κάλπη που από τη φύση της εμπεριέχει έντονα το στοιχείο της χαλαρής ψήφου και προσφέρεται σε μεγάλο βαθμό για την αποστολή μηνυμάτων δυσαρέσκειας από τους πολίτες.
Και όλα αυτά ενώ τα μηνύματα έντονης δυσαρέσκειας των πολιτών ήδη εδώ και καιρό καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις για μια σειρά από ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της ακρίβειας ή της εγκληματικότητας.
Πόσο μάλλον που στο δεύτερο ζήτημα, μετά και τη νέα αποτρόπαιη γυναικοκτονία στους Αγ. Αναργύρους, η κυβέρνηση βρίσκεται εκ νέου υπόλογη για την πολιτική της προσέγγιση στο ζήτημα της ασφάλειας και για το γεγονός ότι το περιβόητο κυβερνητικό δόγμα του «νόμου και της τάξης» αποδεικνύεται κάθε φορά τρύπιο στο θέμα της προστασίας των πολιτών και στην πραγματικότητα εξαντλείται στην καταστολή της κοινωνικής διαμαρτυρίας και σε περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Αλλωστε την αποτυχία της κυβέρνησης στο ζήτημα της ασφάλειας πιστοποιούν και οι αλλεπάλληλες αλλαγές υπουργών στο αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την πρώτη θητεία της μέχρι σήμερα: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Νότης Μηταράκης, Γιάννης Οικονόμου, ξανά Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Μετάθεση ευθυνών
Αλλά βέβαια η κυβέρνηση, την ώρα που ο μαύρος κατάλογος των γυναικοκτονιών μακραίνει, επιχειρεί και πάλι να μεταθέσει την ευθύνη σε «παθογένειες δεκαετιών που πρέπει να ξεριζωθούν», όπως έγινε σαφές και από τους άξονες που είχε ετοιμάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη χθεσινή εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο της Ν.Δ. στο Ζάππειο Μέγαρο.
Μέσα από το συνέδριο, που ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή και το οποίο πέραν του εορταστικού χαρακτήρα για τα 50 χρόνια της Ν.Δ. δεν έχει κανέναν άλλο ρόλο να επιτελέσει (δεν περιλαμβάνει εκλογή οργάνων κ.λπ.), ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ζυμώσει τα στελέχη του κόμματός του και να συσπειρώσει την εκλογική του βάση σε μια περίοδο που η γκρίνια στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης είναι και διάχυτη και εξαιρετικά μεγάλη.
Και είναι μεγάλη για διαφορετικά ζητήματα, όπως η ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (η ψήφιση της οποίας άφησε ένα βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό της Ν.Δ.), η αξιοποίηση πολλών στελεχών που προέρχονται από πολιτικούς χώρους εκτός Ν.Δ. και κυρίως από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης η υπόθεση της διαρροής των emails των Ελλήνων του εξωτερικού στην Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και βέβαια οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών.
Μάλιστα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης άφησε το μέγαρο Μαξίμου με βαριά τραύματα λόγω και της παραίτησης-αποπομπής των δύο στενών πρωθυπουργικών συνεργατών Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου, στους οποίους ο πρωθυπουργός θέλησε να μεταθέσει την ευθύνη για τη μυστική συνάντηση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος. Βέβαια οι αποπομπές αυτές έχουν δημιουργήσει πλήγμα και στην προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. για τις ευρωεκλογές, αφού ο κ. Μπρατάκος ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του κόμματος.
Την ίδια ώρα ο Κυρ. Μητσοτάκης βλέπει τις διαρροές ψηφοφόρων του κόμματός του κυρίως προς τα (ακρο)δεξιά της Ν.Δ. και επιχειρεί να τις συγκρατήσει με αναφορές στο δεξιό κομμάτι του ακροατηρίου της (για τη χθεσινή του ομιλία στο συνέδριο είχε ετοιμάσει άξονα με ειδική αναφορά στην «αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού» από την κυβέρνηση, στο «τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα» και στην «εθνική φωνή» που «ακούγεται ισχυρή από τις Βρυξέλλες μέχρι το αμερικανικό Κογκρέσο» καθώς επίσης και στον «πατριωτισμό της ευθύνης»). Αλλά επιχειρεί να τις συγκρατήσει και μέσω της πόλωσης: χαρακτηριστικές είναι οι επιθετικές αναφορές για την αντιπολίτευση στους άξονες που είχε ετοιμάσει για τη χθεσινή του ομιλία (περί μιας αντιπολίτευσης «χωρίς προτάσεις, αλλά και χωρίς ηθικούς φραγμούς» που «είναι μεν πολυκέφαλη και διασπασμένη, όμως βρίσκει κοινά συνθήματα για να δυσφημήσει τη χώρα και να αμφισβητήσει την κυβέρνηση»).
Ταυτόχρονα όμως ο πρωθυπουργός θέλει να συσπειρώσει και το κεντρογενές ακροατήριο, στο οποίο επένδυσε στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 και του 2023. Εξ ου και στους άξονες για την ομιλία του υπήρχαν αναφορές σε ένα «ευρύ μεταρρυθμιστικό ρεύμα που δημιουργήθηκε στις ρίζες του κινήματος "Μένουμε Ευρώπη"», ενώ σε μια προσπάθεια να συγκεραστεί το κομμάτι των στελεχών που προέρχονται από άλλους χώρους, όπως από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, με το κομμάτι της παραδοσιακής Ν.Δ. εντός του κόμματος (το οποίο έχει εξαιρετικά μεγάλη δυσαρέσκεια για την αξιοποίηση από τον πρωθυπουργό μεγάλου αριθμού στελεχών του πρώτου κομματιού), στους πρωθυπουργικούς άξονες υπήρχε αναφορά περί «συνάντησης παλαιών αγωνιστών με νέους φίλους ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές» και περί «μοναδικού προαπαιτούμενου να συγκλίνουν με τις αρχές του υπεύθυνου πατριωτισμού και του δημιουργικού εκσυγχρονισμού».
Μπούμερανγκ
Αλλά όλο το άγχος του Κυρ. Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο να εισπράξει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας από τους πολίτες στις ευρωεκλογές αντικατοπτρίζεται στο σημείο των αξόνων της πρωθυπουργικής ομιλίας που τασσόταν κατά της αδράνειας, της αποχής, του εφησυχασμού και των «ανέξοδων διαμαρτυριών» με την αναφορά πως «ακόμη και μία ψήφος που εκπορεύεται βιαστικά από το θυμικό ενδέχεται να πάρει άλλον δρόμο και να γίνει "μπούμερανγκ"».
Μέχρι στιγμής πάντως ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει εισπράξει ένα μήνυμα αποστασιοποίησης από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά που αποφάσισαν να μη μιλήσουν στο συνέδριο, ενώ ομιλία δεν θα πραγματοποιήσει ούτε ο τρίτος πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος παρότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, φέτος φαίνεται ότι δεν θέλησε να αναλάβει ξανά αυτόν τον ρόλο, αν και ο πρωθυπουργός και η ηγεσία της Ν.Δ. είναι σαφές ότι θα το ήθελαν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας