«Θερμό» είναι το κλίμα στην κυβέρνηση μετά την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης για τη χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας σε μετανάστες, με τον Δημήτρη Καιρίδη να την υπερασπίζεται επισημαίνοντας ότι τα οφέλη της θα είναι πολλαπλά, τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο «δημόσια ασφάλειας», με το βλέμμα στα ξενόφοβα επιχειρήματα που ακούγονται.
Ανάλογα επιχειρήματα εξέφρασε από τη ΕΡΤ και ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, που πάντως προσπάθησε να κατευνάσει τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει όσα λέει, διότι «δεν μπορεί να τον φτάσει στο πολιτικό του μέγεθος».
Η αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, ομολογουμένως συνεπής στο θέμα της μετανάστευσης, με ακραίες συχνά θέσεις, έχει ανάψει φωτιές στην κυβέρνηση, η οποία πάντως γνωρίζει ότι η τροπολογία θα περάσει, καθώς παρά την κριτική, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχουν δηλώσει ότι θα την ψηφίσουν.
«Δεν υιοθετώ τον όρο λαθρομετανάστες»
Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο Δημήτρης Καιρίδης αρνήθηκε να υιοθετήσει τον όρο «λαθρομετανάστες» που χρησιμοποιεί κατά κόρον ο Αντώνης Σαμαράς και «ακροδεξιά» πτέρυγα της Ν.Δ. λέγοντας επίσης ότι η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού «είναι ακατανόητη».
«Δεν υιοθετώ τον όρο λαθρομετανάστες, γιατί η πλειοψηφία όσων έρχονται παράνομα στην χώρα αιτούνται άσυλο και σύμφωνα με τον διεθνή νόμο είναι φιλοξενούμενοι της χώρας. Όποιος όρος και αν υιοθετηθεί: παράνομοι μετανάστες ή παράτυποι μετανάστες ή λαθρομετανάστες, η ουσία είναι πως όσοι διαμένουν μη νόμιμα στην Ελλάδα είναι επιστρεπτέοι, είμαστε κάθετοι σε αυτό, πρέπει να γυρίζουν κατά το δυνατόν στην χώρα προέλευσης τους», είπε, ενώ επισήμανε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στην τροπολογία.
Μάλιστα, παρέπεμψε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «είναι θέμα του πρωθυπουργού μια αλλαγή στη ρύθμιση, αλλά δεν το θεωρώ σκόπιμο, διότι η ρύθμιση απαντά προκαταβολικά στις όποιες ενστάσεις. Μελετήσαμε επί εβδομάδες τα στοιχεία».
Ειδικά για τον Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι «ως πρώην πρωθυπουργός δικαιούται και οφείλει να ομιλεί και εμείς να τον ακούμε, έχει και μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα αυτά». Αλλά τόνισε ότι «η ρύθμιση δεν ελαστικοποιεί, αλλά αυστηροποιεί και συνδέει με την εργασία την ρύθμιση του 2014, την ρύθμιση του κ. Σαμαρά, που είναι ένας μηχανισμός που δίνει χαρτιά στον “λαθρομετανάστη”».
«Το θεωρώ απολύτως ακατανόητο γιατί αντιδρά ο κ. Σαμαράς», πρόσθεσε.
Και εξήγησε ότι η ρύθμιση αφορά «όσους είναι παρανόμως στην Ελλάδα, κυρίως άνθρωποι που ήρθαν νόμιμα και εκ των υστέρων βρέθηκαν σε παρανομία. Είναι περίπου 30.000 άνθρωποι, κυρίως από την Αλβανία και την Γεωργία. Οι περισσότεροι που έρχονται στην Ελλάδα, φεύγουν από την Ελλάδα. Υπάρχει φάρος, υπάρχει μαγνήτης, υπάρχει πόλος έλξης, αλλά δεν είναι η Ελλάδα, είναι η Γερμανία και η βόρεια Ευρώπη και εκεί πηγαίνουν, η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης».
Έλλειψη εργατικών χεριών
Και φτάνοντας στο διά ταύτα της τροπολογίας, ο Δημήτρης Καιρίδης μίλησε για το «διογκούμενο πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών».
«Έχω αιτήματα για εργάτες γης και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε άμεσα, έχω συνεχή αιτήματα από βουλευτές από πολλές περιοχές. Δεν είναι νομιμοποίηση, παίρνουν χαρτιά για δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και το χάνουν όταν σταματούν να εργάζονται και επιστρέφουν στο καθεστώς το προηγούμενο», είπε.
Και κοιτάζοντας προς τα ακροδεξιά και απαντώντας στα ξενοφοβικά επιχειρήματα που ακούγονται, πρόσθεσε:
«Δεν το κάνουμε μόνο για την αγορά εργασίας, αλλά και για την δημόσια ασφάλεια, για να είναι καταγεγραμμένοι όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα. Θα υπάρξει και πλατφόρμα για την αναζήτηση των εργατών αυτών με την τροπολογία, αλλά ήδη οι συνεταιρισμοί είναι στην αναζήτηση και κατά βάση τους έχουν ήδη βρει αυτούς που θέλουν».
Το «μασάζ» Γεωργιάδη στον Αντώνη Σαμαρά
Επίσης το πρωί του Σαββάτου, από την ΕΡΤ News, ο υπουργός Εργασίας, είπε ότι έχει ανοίξει διάλογο με τους πολίτες στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το θέμα, ώστε να εξηγήσει το περιεχόμενο της τροπολογίας.
Επανέλαβε τον μεγάλο θαυμασμό του προς τον πρώην πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να του απαντήσει» καθώς τον θεωρεί μεγάλο πολιτικό μέγεθος στο οποίο ο ίδιος δεν μπορεί να φτάσει, αλλά θέλησε να τον καθησυχάσει ότι η ανησυχία ότι μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης «λαθρομεταναστών» (επέμεινε ιδιαίτερα στο όρο αυτό, αποδίδοντας λανθασμένη νοηματοδότησή της στην... Αριστερά) η Ελλάδα.
Και επισήμανε ότι η τροπολογία «δεν αφορά αυτούς που θα έρθουν αύριο στην Ελλάδα, αλλά αυτούς που είναι ήδη στην χώρα και δεν θέλουμε να δουλεύουν μαύρα».
«Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένας πολιτικός που εκλέγεται από τον ελληνικό λαό εδώ και δεκαετίες. Εγώ μόλις 16 χρόνια. Είναι ένας πολιτικός που έχει φτάσει να γίνει πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός. Είναι ο πρωθυπουργός που συνέβαλε καθοριστικά στο να μείνει η χώρα στο ευρώ. Και θα μου επιτρέψετε, λόγω σεβασμού εγώ να μην μπορώ, να μην δικαιούμαι να θέτω τον εαυτό μου απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά. Δεν το έκανα στο παρελθόν, δεν θα το κάνω σήμερα, δεν θα το κάνω ποτέ. Έχει δικαίωμα ο Αντώνης Σαμαράς να λέει τη γνώμη του ελεύθερα και δημόσια. Την ακούω πάντα με σεβασμό και λόγω της πολιτικής του στάσης διαχρονικά υπέρ της προάσπισης της εθνικής ταυτότητας έχει μια αυξημένη ευαισθησία», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο ίδιος είπε την τροπολογία την συνυπογράφει, την υποστηρίζει και την χαρακτηρίζει σωστή. «Γι αυτό και δεν αποσύρεται, επειδή είναι σωστή», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τους προβληματισμούς του Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι «είναι αληθινοί. Φυσικά και με έχουν απασχολήσει από την αρχή όταν ασχολήθηκα με αυτό το ζήτημα. Δεν έχω λάβει εύκολα αυτή την απόφαση και η τροπολογία είναι τόσο προσεκτικά διατυπωμένη που ο φόβος των ανθρώπων ότι αυτή η τροπολογία θα αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων λαθρομεταναστών δεν είναι πραγματικός».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας