Ανησυχητικές ήταν οι δηλώσεις από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, ο οποίος είπε ότι για να αντιμετωπιστεί η μικρή εγκληματικότητα εξετάζονται «ελαφρές μορφές σωφρονιστικών καταστημάτων», μείωση της δυνατότητας αναστολής ποινών και επιτάχυνση επιβολής ποινών.
Χωρίς να εξηγεί πώς ακριβώς θα παρακάμπτεται η σύννομη διαδικασία, με ορισμό τακτικών δικασίμων για τα αδικήματα, διότι αυτό άφησε να εννοηθεί, μίλησε για «θέμα ατιμωρησίας στην Ελλάδα για τη μικρή εγκληματικότητα».
Όπως είπε, «δεν υπάρχει ποινή ουσιαστικά για κάποιον ο οποίος προσάγεται για ένα μικρό αδίκημα, πάει σε τακτική δικάσιμο, αυτή η τακτική δικάσιμος είναι μετά από πολλά χρονιά, οι ποινές είναι με αναστολή, άρα τελικά για να τιμωρηθεί κάποιος για ένα μικρό αδίκημα, πρέπει να συσσωρεύσει πάρα πολλές συνεχόμενες».
Πρόσθεσε ότι για το θέμα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, και πως η σκέψη είναι να υπάρξει μείωση της δυνατότητας αναστολών.
Ως παράδειγμα έφερε άλλες χώρες, λέγοντας ότι εκεί «η αναστολή αφορά ένα μέρος της ποινής, δηλαδή μπορεί να τιμωρηθείς με 24 μήνες φυλάκιση και από τους 24 να πρέπει να πας τους δυο και να ανασταλούν οι 22… ή με βραχιολάκι ή κοινωνική εργασία, που απαιτεί συνεργασία με τους δήμους που στο παρελθόν δεν λειτούργησε».
Μίλησε επίσης για «ταχύτερες διαδικασίες στη δικαιοσύνη» υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει συζήτηση για πιο ελαφρές μορφές σωφρονιστικών καταστημάτων για πολύ πιο ελαφρά αδικήματα».
«Ο στόχος είναι να μην υπάρχει αίσθημα ατιμωρησίας στα μικρά» αδικήματα είπε. Και πρόσθεσε ότι «τα μικρά δημιουργούν τη βάση για τα μεγάλα».
Ακόμη μια παραδοχή αποτυχίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας
Ο Νότης Μηταράκης ρωτήθηκε και για το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ζήτημα που η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη, με υπουργό Παιδείας τη Νίκη Κεραμέως και υπουργούς Προστασίας του Πολίτη τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Τάκη Θεοδωρικάκο, είχε αναγάγει σε μείζονα πολιτική για την αντιμετώπιση της «εγκληματικότητας» μέσα στα πανεπιστήμια. Το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς, με αποτέλεσα οι εκατοντάδες προσληφθέντες για να στελεχώσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία να σταλούν να εργαστούν σε αστυνομικά τμήματα.
Πλέον, ο Νότης Μηταράκης μίλησε για «επανασχεδιασμό της διαδικασίας» και «επικουρικό ρόλο της ΕΛΑΣ» στην ασφάλεια των πανεπιστημίων.
«Η ΕΛΑΣ πρέπει να παίξει πιο επικουρικό ρόλο στην ασφάλεια των πανεπιστημίων, πρέπει να βγουν και τα πανεπιστήμια μπροστά», είπε.
Και ομολογώντας διά της πλαγίας ότι η παρουσία αστυνομικών μέσα στα πανεπιστήμια απέτυχε, πρόσθεσε:
«Μπορεί να μη χρειάζεται η παρουσία με τη μορφή που σχεδιάζαμε αρχικά, αλλάζει ο σχεδιασμός. Θα βγούμε σε καινούργιο σχεδιασμό».
Όπως είπε, προτεραιότητα της κυβέρνηση είναι «η προστασία της πραγματικής ελευθερία των ΑΕΙ. Η ΕΛΑΣ θα μπαίνει μέσα (στα ΑΕΙ), όταν πρέπει να μπαίνει, η ΕΛΑΣ δεν θα μπει να κάνει τον θυρωρό».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας