Στη γραμμή τού «όλοι φταίμε» και της προσπάθειας να αποσείσει τις κυβερνητικές ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως κατέστησε σαφές και κατά την πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα και η οποία προκάλεσε νέα θύελλα αντιδράσεων.
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη (Alpha), αν και υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ότι «η σημερινή κυβέρνηση έχει την πρώτη ευθύνη, διότι επί των ημερών μας έτυχε αυτό το ατύχημα», έκανε λόγο για «διαχρονικές αμαρτίες» και υποστήριξε ότι «εμείς και εγώ προσωπικά ανέλαβα με θάρρος την ευθύνη που μου αναλογεί και είπα μία κουβέντα: “Φταίμε όλοι”. Γιατί είναι τόσο δύσκολο, κύριε Θεοδωράκη, αυτή την κουβέντα να την πούμε επιτέλους όλοι; Γιατί δεν την έχουν πει όλοι».
Ταυτόχρονα επέμεινε και στην κυβερνητική γραμμή περί «τοπικής τηλεδιοίκησης» που «λειτουργούσε στη Λάρισα», λέγοντας ότι «είναι απολύτως βέβαιο ότι το τοπικό -το τονίζω- σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργούσε στη Λάρισα από τον Νοέμβριο του ‘22. Αυτό δεν επιδέχεται καμίας αμφιβολίας και θέλω να το τονίσω και θέλω να διαψεύσω κατηγορηματικά όποιον ισχυρίζεται κάτι διαφορετικό. [...] Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουμε είναι γιατί ο σταθμάρχης ο συγκεκριμένος δεν το χρησιμοποίησε».
Στο ίδιο πλαίσιο επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για «επικοινωνιακό σόου» για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε αυτοψία στο πραγματικό κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας που όπως αποδείχτηκε παραμένει γιαπί και το οποίο το μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να μπερδέψει με αυτό που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αποκαλούν «τοπικό χειρισμό» και όχι «τοπική τηλεδιοίκηση», όπως κάνει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να θολώσει την εικόνα γύρω από τις ευθύνες της.
Υποψηφιότητα Καραμανλή
Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι «μιλάτε σε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει αποδείξει ότι δεν του αρέσουν οι κομματικοί διορισμοί και έχει κάνει μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια να προσελκύσει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στην κυβέρνηση στελέχη έξω από το κόμμα και έξω από την κλασική έννοια του πολιτικού ή πολιτευτή, ο οποίος στη συνέχεια διεκδικεί μια θέση επαγγελματικής αποκατάστασης στο Δημόσιο».
Ισχυρισμός που έχει βέβαια προ πολλού καταρριφθεί. Ενδεικτικά μόνο θυμίζουμε τις ανεξίτηλες καταγγελίες του παραιτηθέντος διοικητή του Νοσοκομείου Καρδίτσας, Κώστα Πατέρα, ο οποίος «κάρφωσε» τον πρωθυπουργό ότι τη θέση αυτή τού την είχε υποσχεθεί ο ίδιος προσωπικά, με αντάλλαγμα να του μαζέψει σταυρούς από την περιοχή των Τρικάλων.
Παράλληλα, ανοιχτό άφησε και το θέμα της υποψηφιότητας του τέως υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, λέγοντας ότι «ο κ. Καραμανλής πήγε στη Βουλή, μίλησε, παρουσίασε την άποψή του θεσμικά ως όφειλε. Θα κριθεί κι αυτό. Τώρα το ζήτημα των ψηφοδελτίων επιτρέψτε μου να το συζητήσω μαζί του, όταν έρθει η ώρα».
Τέλος, στην ίδια συνέντευξη, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «θα καθίσουμε κάτω με τη Hellenic Train και θα καθίσουμε κάτω και με την ιταλική κυβέρνηση και θα πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επενδύσουμε στον ελληνικό σιδηρόδρομο και οι δύο».
Απαντώντας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «με ψέματα, στρεψοδικία και υπεκφυγές πούλησε το παραμύθι της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης με τη Hellenic Train, όταν ο δικός του υπουργός, ο κ. Καραμανλής, ήταν αυτός που τους χάρισε 600 εκατομμύρια λες και ήταν του ίδιου και του πρωθυπουργού του και όχι του ελληνικού λαού».
«Εξοργιστικό ψέμα»
Σχολιάζοντας τη συνέντευξη η ίδια έκανε λόγο για «κρεσέντο πρωτόγνωρης επικοινωνιακής αναισθησίας», σημειώνοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αμέτοχος της μεγάλης εθνικής τραγωδίας και μοίρασε ευθύνες χωρίς αντίλογο, ενώ ο ίδιος δεν ανέλαβε καμία», καθώς επίσης ότι «συνέχισε το εξοργιστικό ψέμα πως δήθεν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, όταν μόλις χθες μετά την αυτοψία του κ. Τσίπρα οι ίδιοι οι σταθμάρχες διέψευσαν τον υπουργό του σε πανελλήνια μετάδοση».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε (ΣΚΑΪ) ότι «ο κ. πρωθυπουργός δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτή την ανάγκη να μιλήσουμε με όρους ειλικρίνειας και αυτοκριτικής. Φαίνεται ότι πήρε προαγωγή από πρίγκιπας σε αυτοκράτορα. Λίγο έως πολύ είπε ότι μπορεί να φταίνε όλοι γύρω τριγύρω, να φταίνε οι προηγούμενοι, να φταίνε έως και οι υπουργοί του, όλοι εκτός από τον ίδιο. Μπορεί να φταίει η κυβέρνηση αλλά όχι ο “κυβερνήτης”. Να αλλάξουν όλοι και όλα γύρω του για να μη χρειαστεί να αλλάξει ο ίδιος».
Το ΚΚΕ επισήμανε ότι «η συνέντευξη του κυρίου Μητσοτάκη ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση ενός εγκλήματος, το χειρότερο όμως ήταν ότι κατέληγε στην αθώωση των πραγματικών ενόχων και στην επιδίωξη συνέχισης κι επιτάχυνσης της ίδιας ακριβώς πολιτικής που προκάλεσε αυτό το έγκλημα», ενώ το ΜέΡΑ25 χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «“πρωταγωνιστή” στην υποκρισία», κατηγορώντας τον ότι «στα πλαίσια του αφηγήματος πως “φταίνε όλοι”, προσπάθησε να μεταφέρει ακόμα και στα θύματα ένα μέρος της ευθύνης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας