Η αμερικανική εφημερίδα εκθέτει για μια ακόμη φορά την ελληνική κυβέρνηση, φέρνοντας νέα στοιχεία για το σκάνδαλο των υποκλοπών, επιβεβαιώνοντας και την καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννη Ραγκούση ότι υπήρξε παρακολούθηση πολίτη με το παράνομο λογισμικό Predator με τη χρήση παραποιημένου sms το οποίο αφορούσε τον εμβολιασμό του για την ασθένεια Covid-19.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, θύμα του Predator, αλλά και της ΕΥΠ ήταν η Άρτεμις Σίφορντ, πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebooκ και μέλος του ευρωπαϊκού τμήματος του αμερικανικού think tank Atlantic Council και όπως αποκαλύπτεται συνεργάτιδα της κυβέρνησης.
Η Άρτεμις Σίφορντ έχει διπλή υπηκοότητα, ελληνική και αμερικανική. Τον Σεπτέμβριο 2021 έκλεισε ραντεβού για εμβολιασμό κατά του του Covid-19 για αναμνηστική δόση στην Ελλάδα. Στη συνέχεια έλαβε αυτοματοποιημένο SMS με τα στοιχεία του ραντεβού της στις 17 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, πέντε ώρες αργότερα, στις 05:31 τα ξημερώματα έλαβε εκ νέου sms, το οποίο της ζητούσε να επιβεβαιώσει το ραντεβού, κάνοντας «κλικ» σε έναν σύνδεσμο. Όπως αποδείχθηκε, αυτό το λινκ ήταν ο μολυσμένος σύνδεσμος που έβαλε το Predator στο τηλέφωνό της.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των NYT, όλες οι λεπτομέρειες για το ραντεβού εμβολιασμού στο μολυσμένο μήνυμα κειμένου ήταν σωστές, πράγμα που σημαίνει ότι ο αποστολέας του μηνύματος είχε γνώση του αυθεντικού μηνύματος επιβεβαίωσης του ραντεβού εμβολιασμού και είχε χρησιμοποιήσει τα στοιχεία ώστε να παγιδεύσει την Σίφορντ και να ενεργοποιήσει τον σύνδεσμο.
Στο μολυσμένο μήνυμα, ως αποστολέας εμφανιζόταν ο εθνικός φορέας εμβολιασμού της Ελλάδας και το μολυσμένο URL μιμούνταν την πλατφόρμα εμβολιασμού emvolio.gov.gr.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Άρτεμις Σίφορντ, λόγω της θέση της στην εταιρεία Meta, εργάστηκε σε ζητήματα πολιτικής σχετικά με την κυβερνοασφάλεια και διατηρούσε εργασιακές σχέσεις με Έλληνες και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Όταν είδε το όνομά της σε μια λίστα στόχων παράνομου λογισμικού σε ελληνικά ΜΜΕ τον περασμένο Νοέμβριο, πήγε το τηλέφωνό της στο The Citizen Lab στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, που είναι οι κορυφαίοι εμπειρογνώμονες σε θέματα spyware. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το κινητό τηλέφωνό της είχε παραβιαστεί με το Predator τον Σεπτέμβριο του 2021 για τουλάχιστον δύο μήνες, χωρίς να αποκλείεται προγενέστερη ή μεταγενέστερη μόλυνσή του, όπως αναφέρει η έκθεση του Citizen Lab.
Και η ΕΥΠ...
Η Άρτεμις Σίφορντ έχει καταθέσει μήνυση στην Αθήνα εναντίον οποιουδήποτε κριθεί υπεύθυνος για την κυβερνοεπίθεση, γεγονός που υποχρεώνει τις εισαγγελικές αρχές να ξεκινήσουν έρευνα.
Επίσης, κατέθεσε αίτημα στην ΑΔΑΕ, ζητώντας να μάθει αν η ΕΥΠ είχε υποκλέψει το τηλέφωνό της. Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, δύο άτομα με άμεση γνώση της υπόθεσης είπαν ότι η Άρτεμις Σίφορντ είχε πράγματι πέσει θύμα υποκλοπής από την ΕΥΠ από τον Αύγουστο του 2021 και για αρκετούς μήνες μέχρι το 2022.
Γιάννης Οικονόμου: Δεν γνωρίζω τίποτα
Εντυπωσιακή αλλά όχι πρωτότυπη ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση και με δεδομένο ότι η Άρτεμις Σίφορντ υπήρξε συνεργάτις της κυβέρνηση Μητσοτάκη.. Από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, στην ερώτηση αν γνωρίζει την κ. Σίφορντ και ποιο το σχόλιό του για το δημοσίευμα των NYT, τήρησε τη γνωστή γραμμή της κυβέρνησης «δεν γνωρίζουμε τίποτα, κανένας ελληνικός επίσημος φορέας δεν παρακολουθεί».
Μάλιστα, εμφανώς αμήχανος, για μια ακόμη φορά προσπάθησε να υποβαθμίσει το δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντάς το «πιθανώς ανυπόστατο».
Η καταγγελία Ραγκούση
Την καταγγελία στην Ελλάδα είχε κάνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Ραγκούσης, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής όπου συζητήθηκε η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο υποκλοπών.
Ο Γιάννης Ραγκούσης τότε είχε θέσει το προφανές, ότι «την ώρα που περίμενε SMS υπενθύμισης του εμβολίου αντί να πάρει το κανονικό SMS πήρε το μολυσμένο με το Predator. Πως γνώριζαν το ραντεβού; Γιατί βεβαίως όπως καταλαβαίνουμε ο πολίτης πάτησε το λινκ και επιμολύνθηκε το κινητό του». Και σημείωσε ότι εκ των πραγμάτων «προκύπτει ενιαίο κέντρο διαχείρισης στις πλατφόρμες gov.gr με το σύστημα παρακολούθησης Predator και με έδρα το Μαξίμου».
Πιερρακάκης: «Φταίει ο φαρμακοποιός...»
Απαντώντας τότε στον Γιάννη Ραγκούση, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, είχε προσπαθήσεις να αλλάξει τις αλγεινές εντυπώσεις, κατηγορώντας τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για «συνωμοσιολογία», λέγοντας ότι «υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι να αποκτήσεις αυτά τα δεδομένα» και πως «στο σύστημα έχουν πρόσβαση 40.000 γιατροί, φαρμακοποιοί και ΚΕΠ».
Επίσης είπε ότι «εύκολα κάποιος θα μπορούσε να παραποιήσει το header gov.gr» και κατηγόρησε τον Γιάννη Ραγκούση ότι επιχειρεί να «υπονομεύσει ένα άκρως πετυχημένο σύστημα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας