Λίγες ώρες απομένουν ώσπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να αποστείλει τα συνοδευτικά προαπαιτούμενα μέτρα στους εταίρους του, με τα οποία η κυβέρνηση και οι θεσμοί ευελπιστούν (για το καλό όλων) να οριστικοποιηθεί μέχρι την Κυριακή το νέο πρόγραμμα. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις, όπως και τους Σταύρο Θεοδωράκη και Φώφη Γεννηματά. «Κινούμαστε στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας που συμφωνήσαμε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Προκόπη Παυλόπουλο, σημειώνοντας ότι «περιμένουμε σαφείς δεσμεύσεις για χρηματοδότηση και απομείωση χρέους για μια βιώσιμη λύση».
Ο δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «βαρύνουσας σημασίας» τις εξελίξεις, ενώ εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την αποσαφήνιση από τον πρωθυπουργό στο Ευρωκοινοβούλιο πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν σήμαινε σε καμία περίπτωση «ρήξη», αλλά την επανέναρξη της προσπάθειας για αταλάντευτη παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Τα κυβερνητικά κλιμάκια επί της ουσίας εργάζονται σε δύο «μέτωπα»: το πρώτο, με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέστρεψε χτες το βράδυ στην Αθήνα, ώστε να διεξαχθούν στο Μαξίμου σήμερα συνεδριάσεις για τα μέτρα που θα αποσταλούν σε εταίρους και θεσμούς. «Το χρέος μπαίνει στη συζήτηση» υποστηρίζουν εξάλλου παράγοντες του κυβερνητικού επιτελείου, αναφέροντας τόσο την επισήμανση της Κριστίν Λαγκάρντ για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους όσο και την επιστολή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που ζητά από τους θεσμούς να εξετάσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.
Φαίνεται επίσης ότι όσοι επιθυμούν διακαώς την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν σπεύδουν να κάνουν ενθαρρυντικές δηλώσεις. Χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς (βλ. σελ. 13), αλλά και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings (βλ. σελ. 14).
Η κυβέρνηση επίσης επιχειρεί να αναλύσει τη στάση των «παικτών» στη σκακιέρα. «Υπάρχουν εθνικά ακροατήρια σε ευρωπαϊκές χώρες που πρέπει να ικανοποιηθούν ή να καθησυχαστούν» λένε, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ίσως φτάσει να χρησιμοποιήσει την κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών προκειμένου, καθώς αντιτίθεται στην Ανγκελα Μέρκελ, να μπει «φρένο» σε μια συμφωνία. Οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι ο Ντόναλντ Τουσκ, αναφερόμενος στις γεωπολιτικές διαστάσεις μιας μεγάλης κρίσης, αναπαράγει τη «γραμμή» των ΗΠΑ, που επιθυμούν σταθερότητα στην ευρωζώνη.
Το εσωτερικό μέτωπο
Το δεύτερο «μέτωπο» λοιπόν αφορά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, στο οποίο διασταυρώνουν τα ξίφη τους τόσο οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης όσο και τα κέντρα που κατευθύνουν κατά το δοκούν τη δημόσια συζήτηση σε «κινδυνολογικές ατραπούς». Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν ότι οι κινδυνολογίες διαψεύστηκαν πανηγυρικά, καθώς μετά το «όχι» η Ευρώπη δεν διαπραγματεύεται τους όρους εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως πολλοί υποστήριζαν μέχρι την Κυριακή, αλλά την αναζήτηση μιας βιώσιμης λύσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επίσης να διαχειριστεί την αλλαγή στάσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία μέσα σε λίγες ώρες έκαναν «στροφή» και επιτέθηκαν στον πρωθυπουργό. Η κριτική των κύκλων του Μαξίμου στρέφεται κυρίως κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος κίνησε τις διαδικασίες για συλλογή υπογραφών ώστε να διεξαχθεί συζήτηση στη Βουλή. «Ο πρόεδρος της Ν.Δ. γνωρίζει ότι η ώρα της επιστροφής του πρωθυπουργού καθιστά αδύνατη τη συζήτηση» έλεγαν κυβερνητικές πηγές και αποκάλυπταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έχει επανειλημμένως αναζητήσει τηλεφωνικά τον κ. Μεϊμαράκη, αλλά ο τελευταίος δεν έχει αποκριθεί». «Ο κ. Μεϊμαράκης μπορεί να δέχτηκε κριτική στο εσωτερικό του κόμματός του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, είναι όμως αδιανόητο να προβαίνει σε επικοινωνιακές πρωτοβουλίες στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης. Ας μην ακολουθεί το παράδειγμα του κ. Σαμαρά» κατέληγαν στο σχόλιό τους.
Ποια όμως θα είναι τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα εξασφαλίσουν μεν τη συμφωνία με την Ευρώπη, αλλά θα υιοθετηθούν άνετα από τη Βουλή και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνουν ότι στόχος είναι να μην αλλάξει η «σύσταση της δημοσιονομικής παρέμβασης», φράση η οποία μεταφράζεται ως απόπειρα να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας τα μέτρα. Δεν αποκλείεται μάλιστα η απαίτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα να μειωθεί. Αν αυτό συμβεί, τότε η απαίτηση για επιβολή μέτρων θα «πέσει» αναλόγως.
Οσον αφορά, τέλος, τις τράπεζες στην Ελλάδα, κυβερνητικά στελέχη κρίνουν ιδιαίτερα θετική τη διαβεβαίωση του Ντράγκι προς τους ηγέτες της ευρωζώνης ότι η ΕΚΤ θα στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέχρι την επίτευξη συμφωνίας. Από εκεί και πέρα όμως σημειώνουν ότι «οι τράπεζες ποτέ δεν ανοίγουν απότομα, γιατί μπορεί να σημειωθεί φαινόμενο μαζικής εκροής καταθέσεων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας